Reisdocumenten Thailand

Zorg ervoor dat je alle benodigde papieren bij je hebt wanneer je op vakantie gaat. Hier vind je het overzicht van de papieren die je nodig hebt voor Thailand.

Reisdocument

Paspoort

  • Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Thailand

Visum

  • Een visum is niet nodig voor een toeristisch verblijf van maximaal 30 dagen (inclusief dag van aankomst en vertrek).
  • Voor de inreis via een landsgrens is geen visum nodig voor een verblijf korter dan 15 dagen.
  • Je mag 2x per kalenderjaar het land zonder visum in reizen.

Verkrijgbaarheid

  • Voor een verblijf langer dan 30 dagen kan een visum aangevraagd worden bij het Consulaat van Thailand in Amsterdam.
  • Het aanvraagformulier kan gedownload worden via royalthaiconsulateamsterdam.nl.
  • Het visum kost circa € 30 (contant betalen) en neemt 2 werkdagen in beslag.
  • Het visum is 90 dagen geldig voor een verblijf van 60 dagen (enkele inreis).
  • Minderjarige personen die niet vergezeld worden door één van de ouders/wettelijke voogd moeten bij de aanvraag een kopie van het paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs en een ondertekende toestemmingsbrief van de ouder/voogd bijsluiten. Een standaardformulier kan gedownload worden via rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.
  • Een visum kan ook aangevraagd worden via Visumcentrale CIBT. Zie voor meer informatie anwb.nl/visum. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Inreis via een ander land

  • Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar Thailand: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt.

Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

  • Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in Thailand:
    • Een bewijs van voldoende financiële middelen voor de periode van verblijf. Dit kunnen bankafschriften zijn, salarisstrookjes, garanties van de gastheer/vrouw ter plaatse, bewijs van ontvangst studiebeurs, ziektekostenverzekering, beschikbaar contant geld waaronder reischeques en creditcards.
    • Je reisschema of tickets (als je langer dan 30 dagen naar Thailand gaat).
    • Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts (alleen nodig als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied). Zie voor meer informatie lcr.nl.
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
  • Tekst bijgewerkt: november 2018. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens het Thais consulaat of de consulaire afdeling van de Thaise ambassade.

Rijbewijs

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Thailand. IRB model 1949 wordt geaccepteerd.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee.
  • Over het algemeen worden in Thailand in plaats van (scooter)bromfietsen zwaardere scooters van meer dan 50 cc verhuurd die wettelijk worden beschouwd als motoren. Hiervoor is een motorrijbewijs plus een IRB vereist.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden. Verhuurders vragen meestal een paspoort als borg.

Bromfiets of snorfiets

  • In beperkte mate worden (scooter)bromfietsen verhuurd tot 50 cc. Hiervoor is een rijbewijs nodig.

Bijzonderheden

  • In Thailand vallen relatief veel verkeersslachtoffers met bromfietsen en motoren, vooral in drukke gebieden en in de steden. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt daarom het zelf besturen van motoren of het nemen van bromfietstaxi's af. Huurmotoren en huurbromfietsen zijn - uitzondering daargelaten - niet verzekerd.
  • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voertuigdocumenten

  • Voor informatie over het bezoeken van Thailand met je eigen of andermans voertuig verwijzen wij je naar de ambassade en/of het verkeersbureau van Thailand. Informeer ook bij je verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Meer praktische informatie voor Thailand

Adressen en telefoonnummers
Betalen
Douaneregels
Internet en bellen
Gezondheid
Praktisch ter plaatse 
Verkeer
Vervoer