Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Paspoort: wel of niet afgeven op vakantie?

De Nederlandse overheid adviseert om je identiteitsbewijs níet af te geven of te laten kopiëren. Dit om identiteitsfraude te voorkomen. Toch wordt het geregeld gevraagd bij aankomst in een hotel of op een camping. Hier lees je ons advies over wat je in diverse situaties het beste kunt doen.

Waarom wordt je paspoort of identiteitsbewijs gevraagd?

Hotels, campings en vakantieparken zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren in het nachtregister. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Hier hebben ze naam, woonplaats, documenttype en -nummer en aankomst- en vertrekdag voor nodig.

Let op: Voor registratie is het Burgerservicenummer (BSN) niet nodig. Dit nummer in combinatie met je pasfoto is fraudegevoelig. 

Om deze gegevens over te nemen volstaat kort afgeven van je identiteitsbewijs. In Nederland mag de receptionist je paspoort of identiteitsbewijs niet innemen noch een kopie of scan ervan maken. Dit geldt ook in het buitenland.

Paspoort toch afgeven? Voorkom misbruik 

De receptie kan verschillende redenen hebben om het paspoort of identiteitsbewijs in te nemen. Bijvoorbeeld om het inchecken te versnellen of als borgstelling voor betaling. Mocht je toch je paspoort of identiteitsbewijs moeten afgeven (voor een kopie), dan hebben wij onderstaande adviezen. Werkt de accommodatieverschaffer niet mee aan deze oplossingen, dan heb je helaas geen andere keus dan te vertrekken of het alsnog af te geven.

6 tips om misbruik te voorkomen

  1. Check voorafgaand aan de reservering welke regels er gelden voor afgifte van een identiteitsbewijs
  2. Download vooraf het briefje dat de ANWB in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gemaakt (in het NederlandsEngelsDuitsFransItaliaansSpaans of Turks. Hierin staat dat je niet verplicht bent om je ID-bewijs af te geven.
  3. Geef aan dat je het originele identiteitsbewijs nodig hebt om je elders te legitimeren (bijvoorbeeld bij een politiecontrole). Het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs is strafbaar.  
  4. Maak vooraf een eigen kopie en scherm foto en BSN af. Gebruik hiervoor de Kopie ID app van de overheid. Of scherm fraudegevoelige gegevens af met een hoesje of RFID cover. (BSN staat bij documenten voor 2014 op de voor- én achterkant)
  5. Gebruik voor campings de ANWB Kampeerkaart CKE. Bij aangesloten campings kun je je legitimeren met de kampeerkaart in plaats van het paspoort of identiteitsbewijs.
  6. Stel voor borgstelling een vooruitbetaling voor of geef een garantie via jouw creditcard

Heb je een vermoeden van identiteitsfraude? Dan vind je tips op de website van de Rijksoverheid.

Bijzondere situaties

Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen, zo is gebleken uit ervaringen van ANWB-leden. We noemen hier een aantal gemelde situaties:

  • Bij deelname aan cruises of rondreizen wordt het identiteitsbewijs vaak ingenomen. Hier zit meestal een service-element achter met het oog douanecontroles bij (nachtelijke) passages van landsgrenzen. Je hoeft dan niet steeds aanwezig te zijn bij een controle. 
  • Bij aanvraag van een visum, omdat het visum in je paspoort moet worden vermeld. 
  • Bij verblijf in Rusland, Italië, Spanje, Kroatië en Aziatische landen wordt het paspoort soms ingenomen voor een aantal dagen voor een controle door de autoriteiten.

Wat doet de ANWB hieraan?

Als ANWB kunnen wij adviseren hoe te handelen bij het verzoek om afgifte van het identiteitsbewijs, maar helaas werken die niet altijd. We kunnen de buitenlandse campinghouder of hoteleigenaar niet dwingen om zich te houden aan de Nederlandse wet. 

Wat we wél doen, is het probleem regelmatig aangeven bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mede op aandringen van de ANWB staat de privacygevoelige BSN niet meer op de voorkant van zowel bij paspoort als bij identiteitsbewijs.

Misschien vind je dit ook interessant

Paspoort kwijt op vakantie: wat nu? 
Je paspoort of ID-kaart kwijtraken, vlak voor vertrek of tijdens je reis is op z'n zachts gezegd onhandig. Daarom: 5 tips hoe te handelen als het kwaad al is geschied.
ANWB Kampeerkaart CKE als legitimatiebewijs 

ANWB Kampeerkaart CKE is je vervangend legitimatiebewijs op alle accepterende campings die deel uitmaken van het Camping Key Europe netwerk.

Verplicht mee in de auto 
Check van tevoren hoe het zit op jouw bestemming en voorkom onnodig oponthoud of boetes over de grens.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.