Naar artikel

Paspoort: wel of niet afgeven op vakantie?

De Nederlandse overheid adviseert om je identiteitsbewijs níet af te geven of te laten kopiëren. Dit om identiteitsfraude te voorkomen. Niettemin wordt dit geregeld door accommodatieverschaffers gevraagd. Hieronder ons advies wat je in diverse situaties het beste kunt doen.


Waarom wordt je identiteitsbewijs gevraagd?

Hotels, campings en vakantieparken zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland.
Zij moeten een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister.  Meestal zijn dit naam, woonplaats, type en nummer van het identiteitsbewijs en aankomst- en vertrekdag.


Paspoort of ID-kaart afgeven

Om je gegevens over te nemen kan worden volstaan met het tonen of kort afgeven van je identiteitsbewijs. Voor registratie is het Burgerservicenummer (BSN) niet nodig. Dit nummer in combinatie met je pasfoto is fraudegevoelig.
In Nederland mag de receptionist je paspoort of ID-kaart (hierna: ID-bewijs) niet innemen noch een kopie of scan ervan maken. Dit geldt ook in het buitenland. De receptie kan verschillende redenen hebben om het ID-bewijs  in te nemen, bijvoorbeeld om het inchecken te bespoedigen of als borgstelling voor betaling.
Mocht je toch je ID-bewijs moeten afgeven (voor een kopie), dan hebben wij onderstaande adviezen. Werkt de accommodatieverschaffer niet mee aan deze oplossingen, dan heb je helaas geen andere keus dan te vertrekken of het alsnog af te geven.

Adviezen

 • Check vóór reservering of en welke regels er gelden voor afgifte van (een kopie/scan van) het ID-bewijs.
 • Download het briefje dat de ANWB in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gemaakt (in het DuitsEngelsFransItaliaansNederlandsSpaans of Turks.
  Daarin staat dat je niet verplicht bent om je ID-bewijs af te geven.
 • Je kunt zeggen dat je het ID-bewijs nodig hebt om je te legitimeren o.a. bij een politiecontrole. Het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs is strafbaar.  
 • Wil men een kopie, geef dan een (vooraf gemaakte) eigen kopie met een doorgehaald BSN en doorgekraste foto. Schrijf er KOPIE overheen. Als ter plekke een kopie wordt gemaakt, vraag dan of de receptionist het BSN en de pasfoto wil doorhalen. Of scherm de fraudegevoelige gegevens af met een hoesje. Je kunt ook de Kopie ID app van de overheid gebruiken.
 • Op campings aangesloten bij de ANWB Kampeerkaart CKE kun je je legitimeren met de kampeerkaart in plaats van het paspoort of ID-card.
 • Voor borgstelling kun je ook voorstellen een vooruitbetaling te doen of een garantie via jouw creditcard te geven.
 • Heb je een vermoeden van identiteitsfraude, dan vind je tips op de website van de Rijksoverheid.

Bijzondere situaties

Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen, zo is gebleken uit ervaringen van ANWB-leden. We noemen hier een aantal gemelde situaties:

 • Bij deelname aan cruises of rondreizen wordt het ID-bewijs vaak ingenomen. Hier zit meestal een service-element achter met het oog douanecontroles bij (nachtelijke) passages van landsgrenzen. Je hoeft dan niet steeds aanwezig te zijn bij een controle. 
 • Bij aanvraag van een visum, omdat het visum in je paspoort moet worden vermeld. 

Wat doet de ANWB hieraan?

Als ANWB kunnen wij adviseren hoe te handelen bij het verzoek om afgifte van het ID-bewijs, maar helaas werken die niet altijd. We kunnen de buitenlandse campinghouder of hoteleigenaar niet dwingen om zich te houden aan de Nederlandse wet. 

Wat we wél doen, is het probleem regelmatig aangeven bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mede op aandringen van de ANWB staat de privacygevoelige BSN niet meer bij de persoonsgegevens (zowel bij paspoort als bij ID-kaart).

Misschien vind je dit ook interessant

Paspoort kwijt op vakantie: wat nu? 
Je paspoort of ID-kaart kwijtraken, vlak voor vertrek of tijdens je reis is op z'n zachts gezegd onhandig. Daarom: 5 tips hoe te handelen als het kwaad al is geschied.
ANWB Kampeerkaart CKE als legitimatiebewijs 

ANWB Kampeerkaart CKE is je vervangend legitimatiebewijs op alle accepterende campings die deel uitmaken van het Camping Key Europe netwerk.

Verplicht mee in de auto 
Check van tevoren hoe het zit op jouw bestemming en voorkom onnodig oponthoud of boetes over de grens.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf8,35per maand
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB doorlopende reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 ANWB Hulp en 5% Korting voor leden