Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ontdek het echte Catalonië met de Grand Tour

In samenwerking met Catalan Tourist Board

De Grand Tour van Catalonië brengt je op plekken die je niet snel zelf zult ontdekken. De roadtrip is een heel avontuur, want de cirkelvormige route is maar liefst 2.119 kilometer lang. Doorpakkers leggen hem in zo’n dertien dagen af. Maar wil je écht even de tijd nemen om de sfeer van deze regio te proeven, dan hebben we goed nieuws. De Grand Tour van Catalonië is opgesplitst in vijf geweldige delen, waar je vijf tot zeven dagen over doet. Je kiest zelf welk deel je pakt, waar je wel en niet stopt en neemt in alle rust de bezienswaardigheden in je op. Wat je kunt verwachten? We lichten alvast een tipje van de sluier.

Deel 1: van Barcelona naar Tarragona (462 kilometer)

Je start in Barcelona, de hoofdstad en het kloppend hart van Catalonië. Eenmaal de stad uit komt de rust je tegemoet via wegen die leiden naar het platteland. De meest mysterieuze berg van de regio doemt algauw op: Montserrat. Hier ligt het benedictijnse klooster van Montserrat, dat veel bezoekers trekt. Onderweg zul je geregeld de auto willen parkeren om het uitzicht in je op te nemen of te wandelen door een van de gezellige dorpen. Zoals bijvoorbeeld Solsona: ze noemen het ook wel een authentiek middeleeuws juweel dat enkele van de oudste en best bewaarde folkloristische tradities van de regio herbergt. Sla ook het fort Olèrdola vlakbij de stad Vilafranca del Penedès niet over, en het indrukwekkende klooster Santes Creus ten noorden van de oude Romeinse stad Tarragona. 

Deel 2: van Tarragona naar Lleida (418 kilometer)

Maak je op voor een route langs de stranden van de Costa Daurada, de gouden kust. Trek je het binnenland in, dan zie je veel olijf- en wijngaarden. Wat je verder nog op je lijstje moet zetten om heen te gaan? De monumentale bouwwerken van Miravet en Montblanc. En zet deze er ook gelijk maar op: Reus (de stad van Gaudí), de wetlands van de Ebrodelta met rijst- en rietvelden, het spectaculaire bergdorp Siurana en het Koninklijk Klooster van Santa Maria de Poblet. Echte wijnliefhebbers gaan graag naar de wijnstreken van Priorat en Montsant, met wijnen die behoren tot de beste ter wereld. Met recht een afwisselende route vol hoogtepunten.

Deel 3: van Lleida naar La Seu d’Urgell (357 kilometer)

Tijdens deze route duik je echt de Catalaanse geschiedenis in. Lleida verrast met contrasten: van de mooiste boomgaarden tot de meeste ruwe bergen van deze streek. Bezoek de oude kathedraal La Seu Vella en het tempelierskasteel van Gardeny en maak een 10 kilometer lange (en vooral indrukwekkende) wandeling door de kloof Mont-rebei. In Vall de Boí vind je negen Catalaans-romaanse kerken die Werelderfgoed van Unesco zijn. In de Pyreneeën kun je het nationale park Aigüestortes, met tweehonderd meren, gletsjers en watervallen, eigenlijk niet overslaan. 

Deel 4: van La Seu d’Urgell naar Figueres (357 kilometer)

Tijdens deze route zullen de dorpen in de Pyreneeën je hart veroveren en zijn de spectaculairste landschappen van Catalonië aan de beurt. Houd je ogen open voor de onmiskenbare berg Pedraforca (2497 meter); hij heeft twee pieken. Maak een wandeling door het natuurpark La Garrotxa in het vulkanische gebied en bezoek een van de oudste en misschien wel mooiste middeleeuwse dorpen van Catalonië: Besalú. Veel gebouwen hier dateren nog uit de 11de eeuw. Sluit je tour in stijl af met een bezoekje aan het wereldberoemde Dalí Museum in Figueres.

Deel 5: van Figueres naar Barcelona (525 kilometer)

De grillige kust van de Costa Brava met misselijkmakende haarspeldbochten nodigt uit tot strandmiddagen. Struin door de straten van de middeleeuwse dorpen van de regio Empordà en laat je smaakpapillen opleven in een van de vele restaurants in de stad Girona. Sla het kleine schiereiland Cap de Creus niet over; de kunstschilder Salvador Dalí haalde hier zijn inspiratie vandaan. Verder is het (vissers)dorpje Cadaqués erg leuk. In het naastliggende Portlligat heeft Dalí gewoond. Zijn voormalig huis is nu een museum. Afzakkend naar het zuiden ligt de kust van Maresme. Natuurliefhebbers gaan graag naar Montseny Natural Park met beekjes, kleine watervallen, bronnen en een stuwmeer. Ook zijn er verschillende wandelroutes.

Met bovenstaande routes ontdek je Catalonië dus écht. Volledig ontspannen op je eigen tempo kom je veel meer te weten over de vriendelijke bevolking, unieke tradities, het lokale leven, de heerlijke wijnen en smaakvolle gastronomie. Zoals je leest, begint en eindigt de route altijd in een stad, zodat je daar eenvoudig een auto kunt huren. De routes zijn ook met openbaar vervoer af te leggen. Veel plezier langs de Grand Tour van Catalonië!

Meer weten over de tours door Catalonië?

Kijk op grandtour.catalunya.com.
 

Catalonië praktisch

Vlieg je naar Catalonië en wil je een van bovenstaande routes rijden? Via ANWB en Sunny Cars regel je eenvoudig een huurauto. Deze boek je all-inclusive, zonder extra toeslagen. Ga je met de auto? Plan dan je route in de Routeplanner. Onderweg kun je bijvoorbeeld overnachten op een van deze comfortabele campings.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Spanje en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Fiesta & siesta. Je vakantie vraagt voorbereiding! Vraag dus alvast je ANWB Creditcard aan voor al je vakantie uitspattingen!