Naar artikel

Wat moet er mee in de auto in Slovenië?

In een ander land gelden andere regels. Daarom moet je op de hoogte zijn van de regels van het land waar je doorheen reist.

Verplicht in de auto

 • Gevarendriehoek - Het is  verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. In auto's die een aanhangwagen of caravan trekken, zijn twee gevarendriehoeken verplicht.
  • Gebruik van een gevarendriehoek bij pech of een ongeval is alleen verplicht als de alarmlichten van je auto niet werken of als de auto anderszins niet tijdig zichtbaar is voor het overige verkeer.
  • Plaats de gevarendriehoek op voldoende afstand achter de auto (en maak in het donker of bij slecht zicht de auto beter zichtbaar met een zaklamp of geel knipperlicht als de alarmlichten niet werken). 
  • Let op: Trek je een caravan of andere aanhangwagen, plaats dan twee gevarendriehoeken naast elkaar op voldoende afstand achter de combinatie.
 • Veiligheidsvest - Bij pech of een ongeval op auto(snel)wegen zijn zowel de bestuurder als de passagiers verplicht een reflecterend veiligheidsvest te dragen.
  • In Europa moet een reflectievest voldoen aan de norm EN 20471:2013 (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
 • Verbanddoos en reservelampen - Alleen in voertuigen met een Sloveens kenteken zijn een verbanddoos en reservelampen verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders van een voertuig met een Nederlands kenteken de lokale regels te volgen om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
 • Een brandblusser is niet verplicht.
Advies

Verplicht op de motor

 • Verbanddoos en reservelampen - Alleen bestuurders van motoren met een Sloveens kenteken zijn verplicht een verbanddoos en reservelampen mee te nemen, maar de ANWB adviseert bestuurders van een motor met een Nederlands kenteken de lokale regels te volgen om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen.
 • Alleen voor bestuurders van motoren met zijspan en trikes is het ook verplicht een gevarendriehoek mee te nemen.
Advies
 • Veiligheidsvest - Motorrijders en hun passagiers wordt aangeraden een reflecterend veiligheidsvest mee te nemen en te dragen bij pech of een ongeval.

Verkrijgbaarheid

 • De meeste veiligheidsartikelen die hier worden genoemd, zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
Vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!