Praktisch ter plaatse in San Marino
Er is een aantal praktische zaken die handig zijn om te weten. Heb je bijvoorbeeld een verloopstekker nodig? Wat is het tijdsverschil? Of hoe is het klimaat?
Elektriciteit
Voltage
- 230 volt
Stopcontacten
- De meeste stopcontacten in San Marino hebben drie ronde gaten naast elkaar (type L). Ook komen er geaarde stopcontacten met twee ronde gaten (type F) voor. Soms kom je niet-geaarde stopcontacten met twee ronde gaten (type C) tegen.
- Er kunnen in San Marino ook stopcontacten voorkomen waarin stekkers van type L en C allebei passen (bipasso-stopcontacten). En er zijn zelfs geaarde stopcontacten waarin alle typen stekkers (L, C en F) passen (Shuko-bipasso-stopcontacten).
Reisstekker
- De ons bekende platte stekker van type C past ook in de 10-ampèreversie van stopcontacten van type L .
- Voor de ons bekende geaarde ronde stekkers met twee ronde pinnen (type F) heb je mogelijk een reisstekker voor Italië (type L) of een universele wereldstekker nodig.
- Reisstekkers en wereldstekkers zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels of via anwb.nl/webwinkel.
- Let op: Er zijn ook 16-ampèreversies van stopcontact type L met drie grotere, verder van elkaar verwijderde, ronde gaten. Deze zijn bedoeld voor grotere apparaten, zoals wasmachines. Hier passen onze platte C-stekkers en ronde F-stekkers niet in.
Feiten en cijfers
Officiële naam
- Republiek San Marino / Repúbblica di San Marino
Inwoner
- San Marinees (m), San Marinese (v)
Staatsvorm
- Republiek
- San Marino is opgedeeld in 9 gemeenten (castelli).
Hoofdstad
- San Marino
Europese Unie
- San Marino is geen lid van de Europese Unie.
Taal
- Italiaans en Romagnol
Aantal inwoners
- 2019: 34.000
Oppervlakte
- 61,19 km² (anderhalf keer Schiermonnikoog)
Inkomen per inwoner per jaar
- 2018: $ 54.700 (NL: $ 50.200)
Gemiddelde levensverwachting
- 85 jaar (NL: 82,1 jaar)
Munteenheid
- Euro (EUR)
Landcode kenteken
- RSM
Afstand vanaf Utrecht
- San Marino: 1.390 km
Gezondheid
- Het niveau van de medische zorg in San Marino is hoog.
- Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.
- In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij.
Noodgevallen
- In geval van nood, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname in het buitenland, kun je contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter van dit ministerie is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland (let op roamingkosten). Het ministerie geeft bovendien informatie via de Reisapp Buitenlandse Zaken.
- Voor informatie en eventuele ondersteuning kun je ook terecht bij de Nederlandse ambassade in Rome. In San Marino zelf is geen Nederlandse vertegenwoordiging aanwezig.
Geneesmiddelen
- Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept.
- Het is aan te raden zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.
Medische verklaring
- Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, moeten mogelijk een medische verklaring bij zich hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).
- Vraag de verklaring tijdig aan.
- Ga voor meer informatie naar hetcak.nl.
Gezondheidsadviezen
Drinkwater
- Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Zwemwater
- Door sterke stroming kan zwemmen in zee verboden zijn op sommige stranden. Een rode vlag betekent dat het verboden is om de zee in te gaan en een gele vlag betekent dat je wel de zee in mag, maar dat zwemmen verboden is.
Hygiëne op reis
- Neem hygiëneregels serieus en kijk voor praktische tips op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/gezond-op-reis/hygiene-op-reis.
ANWB Vakantiedokter
- De ANWB Vakantiedokter staat voor je klaar als je medisch advies nodig hebt op vakantie in het buitenland. Je kunt in het Nederlands met een medisch adviseur spreken. Iedereen met een ANWB Reisverzekering kan gebruikmaken van deze dienst via de Alarmcentrale: + 31 70 314 14 14.
- Let op: bel voor noodgevallen het landelijke alarmnummer.
- Voor uitgebreide informatie zie anwb.nl/verzekeringen/reisverzekering/vakantiedokter.
Vaccinaties
- Er worden geen vaccinaties aanbevolen.
Persoonsgebonden advies en actuele informatie
- Kijk op ggdreisvaccinaties.nl voor een persoonlijk vaccinatieadvies en voor het maken van een eventuele vaccinatieafspraak met een GGD bij jou in de buurt. Andere adressen waar je terecht kunt voor vaccinatieadvies en vaccinaties vind je op lcr.nl, de website van het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).
- De hier vermelde informatie wordt regelmatig bijgewerkt op basis van onder andere de aanbevelingen van het LCR. Mede in verband met de vaak wisselende omstandigheden in bepaalde landen kan de ANWB echter niet garanderen dat deze informatie altijd actueel, volledig of in jouw situatie van toepassing is.
Handige apps
- Download de app GGD Reist Mee voor android en ios met reistips, een vaccinatieoverzicht per land en actuele informatie over vaccinaties.
- In de Reisapp van de Rijksoverheid voor android of ios vind je actuele reisinformatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Douane. Voor een land dat je favoriet maakt in de app, ontvang je een pushbericht als een reisadvies verandert, dus bijvoorbeeld ook bij een virusuitbraak.
Kleding
- Neem luchtige kleding mee. Een (fleece)trui of vest is handig voor de koele avonden. Lange mouwen en een lange broek bieden 's avonds bescherming tegen muggen.
- Neem stevige wandelschoenen mee.
Klimaat
- Het mediterrane klimaat kent warme, droge, zonnige zomers en milde winters.
- De gemiddelde dagtemperatuur ligt op zomerdagen rond 25 graden.
Reisseizoen
- Het voorjaar is het beste seizoen voor een bezoek aan San Marino. Het weer is dan aangenaam, de natuur staat in volle bloei en de massa's toeristen blijven nog even weg.
- Ook het najaar is aangenaam. De temperatuur is zacht en de natuur is in warme herfstkleuren gehuld.
- In de zomer zorgen de stromen toeristen van de Adriatische Riviera voor grote drukte.
Taal
- Meest gesproken talen: Italiaans (officieel) en Romagnol.
Tijdsverschil
- Er is geen tijdsverschil met Nederland.
Praktische tips
Paspoort kwijt
- Je paspoort of ID-kaart kwijtraken tijdens je vakantie is op z'n zachtst gezegd onhandig. Lees wat je kunt doen op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/reisdocumenten/paspoort-kwijt-op-vakantie.