Coronamaatregelen Spanje

Zijn vakanties in Spanje al (beperkt) mogelijk?

De ANWB heeft de status van Spanje gewijzigd van dicht naar grotendeels toegankelijk. Toeristen zijn welkom, maar er gelden speciale maatregelen. Welke maatregelen gelden er nu?

Vakanties in Spanje: grotendeels toegankelijk

 

Overzicht van maatregelen

In de 'algemene richtlijnen' vind je de maatregelen die zijn genomen om uitwisseling van het coronavirus tegen te gaan. De rubrieken 'reisbeperkingen', 'faciliteiten', 'campings' en 'evenementen' geven aan of vakanties, al dan niet beperkt, mogelijk zijn.

Actualiteit

  • laatst bijgewerkt: 6-8-2020
  • nog steeds geldig op: 6-8-2020

Algemene richtlijnen

lockdown

 

Geen officiële lockdown. In delen van Catalonië zijn de maatregelen aangescherpt na een toename van het aantal besmettingen. 

27 juli: Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies veranderd naar oranje voor het Catalaanse gewest Segria (Lerida/Lleida) alsmede voor Barcelona en omgeving. (Groot-Barcelona)

Reizigers die uit deze gebieden terugkomen wordt dringend geadviseerd bij thuiskomst 14 dagen in quarantaine te gaan.

Dit geldt niet als je vliegt op Barcelona en direct doorreist naar een andere bestemming.

In Catalonië is het nachtleven (discotheken) gesloten wegens een toename van het aantal besmettingen

Ook in Aragon gelden er speciale maatregelen (Zaragosa)

Elk gebied kan zijn eigen regels vaststellen en deze kunnen binnen enkele uren veranderen, afhankelijk van de epidemiologische situatie. Informeer bij jouw accommodatie naar de lokale situatie.

thuisblijven Indien mogelijk
afstand houden 1,5 - 2 meter
samen in de auto Indien samen met personen buiten het huishouden zijn mondkapjes verplicht.
hand geven Nee
gezichtsmasker / mondkap dragen

Verplicht in heel Spanje, binnen en buiten, ook als er wel 2 meter afstand gehouden kan worden. Daarnaast ook verplicht in het openbaar vervoer.
De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor kinderen onder de 6 jaar.

verbod op groepsvorming Ja, max 20 personen
zelfquarantaine aangemoedigd Nee
boete voor niet naleven richtlijnen 100 -10.400 euro
buitensport activiteiten toegestaan

Ja, zolang afstand bewaard kan worden

Reisbeperkingen en documenten

reisadvies BuZa Klik hier
grenzen open voor reizigers

Inkomende Europese toeristische reizigers worden toegelaten. Er vinden controles plaats op gezondheid.

Marokko houdt voorlopig de grens met Spanje dicht. Ook de "Operatie Marhaba" die vanuit de Spaanse havens Marokkaanse toeristen naar Marokko vervoert gaat dit jaar niet door.

extra medische documenten nodig

Ja, iedereen (ook voor kinderen) die naar Spanje met vliegtuig of boot naar Spanje reist, dient vooraf een digitaal gezondheidsformulier in te vullen. 

reisbeperkingen via tussengelegen landen

Geen, er kunnen wel grenscontroles zijn tussen Frankrijk en Spanje. In het gewest Segria is het niet toegestaan de snelweg niet verlaten.

openbaar vervoer Rijdt, mondkapje verplicht. Alle zit- en staanplaatsen mogen worden bezet. Afstand houden waar mogelijk.
vliegverkeer toegelaten

Ja, mondkapje verplicht. Er moet vooraf een digitaal gezondheidsformulier worden ingevuld. 

Je moet de volgende kaart op het vliegveld in te vullen voor het geval dat er iemand in het vliegtuig besmet was en je getraceerd moet worden. De kaart wordt op het vliegveld aangereikt. Daarnaast is er een temperatuur- en een visuele controle. Er is een arts aanwezig.

Probeer aankomst en vertrek van en naar het vliegveld van Barcelona te vermijden. Wanneer dit niet mogelijk is reis dan direct zonder te stoppen in "oranje" gebied, om te rusten of te tanken, vanaf het vliegveld naar jouw bestemming in het "gele" gebied. Dit geldt ook voor de terugreis.

Faciliteiten

supermarkten / drogisterijen Open, afstand houden. Mondkapjes aangeraden.
algemene benodigdheden

Open, afstand houden. Mondkapjes aangeraden.

15 juli: alle barren, restaurants en winkels gelegen op de hotspots in de Balearen zijn voor twee maanden gesloten.

tankstations Open, afstand houden. Mondkapjes binnen.
restaurants

Open, vooraf reserveren is niet verplicht maar de regelgeving kan per regio verschillen.

15 juli: alle barren, restaurants en winkels gelegen op de hotspots in de Balearen zijn voor twee maanden gesloten.

25 juli: het nachtleven (discotheken en clubs) in Catalonië is voorlopig gesloten en de restaurants en terrrassen sluiten om middernacht in groot-Barcelona, Lerida (Lleida) en Figueras.

hotels Open. Restaurant of catering conform de horeca richtlijnen. Neem contact op met de accommodatie voor de regels in die regio.
attractieparken Open, beperkt aantal bezoekers en afstand houden.
musea, concertzalen, theaters

Beperkte openstelling; neem contact op met de locatie.

Discotheken zijn open met halve capaciteit. Er mag soms gedanst worden. In Barcelona zijn theaters en bioscopen gesloten.

stranden

Open, beperkt aantal bezoekers en afstand houden.

Informeer bij de accommodatie naar de lokale Corona-maatregelen. Dit kan namelijk dagelijks wijzigen ivm de veiligheid. Vooruit boeken kan verplicht zijn op stranden waar zeer veel mensen komen, bijvoorbeeld Benidorm. In Barcelona mag maar 15% van de capaciteit van het strand gebruikt worden.

Campings

open voor dagbezoek Open, maar er kunnen regionale verordeningen gelden in het gebied waarin je je bevindt: neem contact op met de accommodatie.
overnachten Open, maar er kunnen regionale verordeningen gelden in het gebied waarin je je bevindt: neem contact op met de accommodatie.
gedeeld sanitair Open, maar er kunnen regionale verordeningen gelden in het gebied waarin je je bevindt: neem contact op met de accommodatie.

Evenementen

evenementen waarvoor vergunningen nodig zijn Markten gaan open met beperking van het aantal kramen. 2 meter afstand bewaren.
beperking aantal personen >100, verboden 

Hulpverlening

pechhulp

Beschikbaar

Bel bij pech de Alarmcentrale: 088 269 2888 of 070 314 14 14.


Over deze reiswijzer

De ANWB Reiswijzer Europa, inclusief Turkije en Marokko, komt tot stand in samenwerking met de zusterclubs in Europa, ANWB Alarmcentrale, ANWB Verkeersinformatie en ANWB vakantie experts.

De reiswijzer geeft zo goed mogelijk aan wat je van een vakantie in die landen mag verwachten. De informatie wordt dagelijks gemonitord.

ANWB heeft met zorg deze site samengesteld. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. ANWB is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door ANWB verstrekte informatie.

Coronavirus: dit moet je ook weten

Speciaal voor jou geselecteerd