Coronamaatregelen Duitsland

Zijn vakanties in Duitsland mogelijk?

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er maatregelen van kracht om verspreiding van het virus te voorkomen. Welke maatregelen gelden er nu?

Vakanties in Duitsland: grotendeels toegankelijk

 

Overzicht van maatregelen

In de 'algemene richtlijnen' vind je de maatregelen die zijn genomen om uitwisseling van het coronavirus tegen te gaan. De rubrieken 'reisbeperkingen', 'faciliteiten', 'campings' en 'evenementen' geven aan of vakanties, al dan niet beperkt, mogelijk zijn...

Actualiteit

  • laatst bijgewerkt: 18-9-2020
  • nog steeds geldig op: 21-9-2020

Algemene richtlijnen

lockdown

Nee.

18 september: De Duitse overheid vraagt reizigers die de afgelopen 14 dagen in de Nederlands provincies Noord-Holland en Zuid-Holland geweest zijn, zich bij aankomst in Duitsland preventief te laten testen. Ook wordt gevraagd om 14 dagen in zelfquarantaine te gaan. Dit geldt niet voor mensen afkomstig uit de andere Nederlandse provincies.

Een Corona-test uit Nederland is geldig als preventieve test op voorwaarde dat deze uiterlijk 48 uur van tevoren is gedaan.
Voor een test ter plaatse kunt u bellen met telefoonnummer 116 117 
Wanneer je je aan de Duitse grens laat testen moet je in zelfquarantaine de uitslag afwachten. Door de beperkte testcapaciteit kan dit enkele werkdagen duren.

afstand houden
  • 1,5 meter afstand bewaren
  • contactsporten zijn niet toegestaan
samen in de auto

In Duitsland mag men in de openbare ruimte samen komen met 1 ander gezin of met maximaal 10 personen. Die combinatie mag dan ook samen in 1 auto reizen.

Echter, alle deelstaten kunnen hun eigen regels instellen. Informeer bij de deelstaat waar je heen/doorheen wilt reizen wat de regels ter plaatse zijn.

Het dragen van een mondkapje wordt, wanneer je reist met mensen die niet uit één huishouden komen, in heel Duitsland sterk aangeraden.

gezichtsmasker / mondkap dragen

Verplicht in openbaar vervoer, openbare gebouwen en winkels. Ook bij binnenkomst en verplaatsingen in restaurants. Verder overal waar het onmogelijk is om afstand te bewaren.
De mondkapjesverplichting geldt niet voor kinderen onder de 6 jaar.

verbod op groepsvorming

Ja, beperk fysiek contact tot het minimum. In de meeste deelstaten is bezoek aan familie toegestaan. Max 10 personen (20 personen in Baden-Württemberg). Er gelden speciale richtlijnen voor religieuze bijeenkomsten.

Bijeenkomsten, demonstraties, etc. mogen max. 60 minuten duren. Verder afstand houden en mondkapje dragen. Maximum aantal personen verschilt sterk per deelstaat.

boete voor niet naleven richtlijnen Verschilt per deelstaat: tussen 10 en 10.000 euro.

Reisbeperkingen en documenten

reisadvies Min. van Buitenlandse Zaken Klik hier
grenzen open voor reizigers

Open.
Reizigers uit Noord- en Zuid Holland wordt streng verzocht 14 dagen in quarantaine te gaan en zich preventief te laten testen.

Doorreizen vanuit Nederland door Duitsland naar een ander land blijft mogelijk. Kom je uit Noord- of Zuid-Holland: doe dit met zo min mogelijk tussenstops en zonder overnachtingen. Zorg dat je de boekingsgegevens van jouw bestemming bij de hand hebt. 

extra medische documenten nodig

Wanneer je vanaf Schiphol Duitsland binnenkomt met het vliegtuig is een gezondheidsverklaring nodig.

reisbeperkingen via tussengelegen landen

Aan de grens kunnen er steekproefsgewijs controles gedaan worden. Zorg dat je kunt aantonen uit welke provincie je komt. Wanneer je uit Noord- of Zuid-Holland komt (of hier in de afgelopen 14 dagen langer dan 24 uur bent geweest) moet je een negatieve Corona-test (max. 48 uur oud) kunnen tonen.

Veerboten varen.

openbaar vervoer Rijdt.
vliegverkeer toegelaten

Ja.
Vluchten uit Schiphol worden gezien als risicovlucht. Voor deze reis is een negatieve COVID19 test van max 48 uur oud verplicht.
Testen op de luchthaven van aankomst is mogelijk maar de uitslag zal in thuisquarantaine moeten worden afgewacht.

Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring invullen. Je ontvangt dit formulier van jouw luchtvaartmaatschappij. Op de gezondheidsverklaring vul je in of je klachten hebt die passen bij het coronavirus (COVID-19). Als je geen klachten hebt mag je aan boord. Je moet het ingevulde formulier laten zien bij het instappen (boarden). Tijdens de reis houd je het formulier bij je. Je kunt op de luchthaven gevraagd worden om de gezondheidsverklaring te laten zien.

Je vindt het formulier hier

Faciliteiten

supermarkten / drogisterijen Open.
algemene benodigdheden

Open.

tankstations Open.
restaurants Mogen open met beperkingen m.b.t. aantallen gasten en afstand houden. Ook mondkapjes dragen bij binnenkomst en toiletbezoek. Reserveren is vaak verplicht. Mogelijk wordt er om contactgegevens gevraagd.
hotels

Mogen open in alle deelstaten. Interne zwembaden en wellness zijn open. Regels verschillen per deelstaat, neem contact op met de accommodatie. 

attractieparken Open.
musea, concertzalen, theaters

Open.

Neem contact op met de accommodatie voor de lokale regelgeving.

Concertzalen, theater en bioscopen nog gesloten in meeste deelstaten.

stranden Open, niet toegankelijk voor toeristen uit andere deelstaten en geen overnachtingen.

Campings

open voor dagbezoek Open.
overnachten Open.
gedeeld sanitair Mogelijk open. Neem voor de zekerheid contact op met de accommodatie.

Evenementen

evenementen waarvoor vergunningen nodig zijn

Open.

beperking aantal personen

Verschilt sterk per deelstaat. Kan 750 zijn, maar ook 5000. 
Op deze site vind je hierover meer informatie per deelstaat.

Hulpverlening

pechhulp

Beschikbaar.

Bel bij pech de Alarmcentrale: 088 269 2888 of 070 314 14 14


Over deze reiswijzer

De ANWB Reiswijzer Europa, inclusief Turkije en Marokko, komt tot stand in samenwerking met de zusterclubs in Europa, ANWB Alarmcentrale, ANWB Verkeersinformatie en ANWB vakantie experts.

De reiswijzer geeft zo goed mogelijk aan wat je van een vakantie in die landen mag verwachten. De informatie wordt dagelijks gemonitord.

ANWB heeft met zorg deze site samengesteld. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. ANWB is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door ANWB verstrekte informatie.

Coronavirus: dit moet je ook weten

Speciaal voor jou geselecteerd