Coronamaatregelen Duitsland

Vakanties in Duitsland: Niet mogelijk

De rubrieken 'reisbeperkingen en documenten', 'faciliteiten' en 'hulpverlening' geven aan of vakanties, al dan niet beperkt, mogelijk zijn. In de 'algemene richtlijnen' vind je de maatregelen die zijn genomen om uitwisseling van het coronavirus tegen te gaan.

Actualiteit

  • laatst bijgewerkt: 07-03-2021
  • nog steeds geldig op: 07-03-2021

Reisbeperkingen en documenten

toegankelijkheid voor vakantiegangers

De Nederlandse overheid raadt buitenlandse vakanties tot eind maart af.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft de kleurcode oranje voor heel Duitsland. Dit houdt in dat alleen noodzakelijk reizen is toegestaan.

Lockdown: Tot en met 28 maart geldt in Duitsland een harde lockdown, vergelijkbaar met die in Nederland. 

Sinds 2 november zijn alle toeristische activiteiten in heel Duitsland verboden. Alleen zakenreizen zijn toegestaan. 

Wil je langer dan 24 uur in Duitsland verblijven, dan moet je je reis vooraf aanmelden via https://www.einreiseanmeldung.de/#/  

Bovendien dienen reizigers uit Nederland (en andere risicolanden) bij binnenkomst in Duitsland een negatieve coronatest te tonen. Deze mag niet ouder zijn dan 48 uur en moet voorzien zijn van een doktersattest in het Engels of Duits. Ook moeten zij in quarantaine. Als men op de 5e dag een negatieve coronatest kan tonen vervalt de quarantaine.

Voor een test ter plaatse kunt u kijken op de website van het Duitse gesundheidsambt.

In de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen zijn grensbewoners uit Nederland toegestaan. Er gelden bepaalde voorwaarden. Een kort bezoek voor bijvoorbeeld boodschappen of tanken is toegestaan. 

De 'kleine grensverkeer regeling' houdt in dat personen die korter dan 24 uur in de deelstaat Noordrijn-Westfalen of Nedersaksen blijven, uitgezonderd zijn van de test-en quarantaineverplichting. Deze personen hoeven geen negatieve coronatest te overleggen bij het inreizen en er is geen meldplicht. Deze meldplicht is er wel voor grenspendelaars die dagelijks de grens over gaan. Zij moeten zich één keer melden bij het plaatselijke Gesundheidsamt. 

reisadvies Rijksoverheid

Buitenlandse zaken: klik hier

Reizen tijdens Corona: klik hier

benodigde (medische) documenten Wanneer je Duitsland binnenkomt met het vliegtuig is een negatieve coronatest nodig.
beperkingen doorreislanden Doorreizen naar een ander land of terug naar Nederland is mogelijk zonder test. Doe dit dan wel met zo min mogelijk tussenstops en zonder overnachtingen. Houd boekingsgegevens van de eindbestemming bij de hand.
vliegverkeer toegelaten Ja.
Voor deze reis is een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud verplicht.

Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring invullen. Je ontvangt dit formulier van jouw luchtvaartmaatschappij. Tijdens de reis houd je het formulier bij je. 

Je vindt het formulier hier.

Algemene richtlijnen

afstand houden

1,5 meter afstand bewaren.

mondkapjes Een goedgekeurd medisch mondmasker (categorie FFP-2) is verplicht in openbaar vervoer, openbare gebouwen en winkels. Ook bij binnenkomst en verplaatsingen in restaurants. Verder overal waar het onmogelijk is om afstand te bewaren.
De mondkapjesverplichting geldt niet voor kinderen onder de 6 jaar.  
samen in de auto

Sinds januari mag je alleen met mensen uit je eigen huishouden en één persoon uit een ander huishouden in een auto rijden. In sommige deelstaten gelden uitzonderingen voor kinderen. Een mondkapje wordt geadviseerd. Voor de bestuurder geldt echter dat de beslissende gelaatstrekken identificeerbaar moeten blijven.

openbaar vervoer Rijdt.

Faciliteiten

winkels Alle niet-essentiële winkels zijn dicht. Alleen supermarkten, drogisterijen, apotheken en banken blijven open. Het aantal bezoekers in de geopende winkels is beperkt. Vanaf 8 maart gaan niet-essentiële winkels open in regio's met lage besmettingscijfers.
restaurants en café's Restaurants, café's etc. gesloten, alleen afhalen is toegestaan.
verblijf (accommodaties) Toeristische overnachtingen zijn niet toegestaan.
musea en attracties

Gesloten. Vanaf 8 maart gaan musea open in regio's met lage besmettingscijfers.

 

wintersport De Nederlandse overheid raadt buitenlandse wintersportvakanties tot eind maart af. 

Hulpverlening

pechhulp Beschikbaar. Check je pakket

Bel bij pech de Alarmcentrale: 088 269 2888 of 070 314 14 14

Op vakantie?

Alles over vakantie

Alles over vakantie vind je hier

Zorgeloos op reis? Bereid je goed voor met de ANWB reisvoorbereiding
Heb je nog vragen? Bekijk de vragen over vakantie in coronatijd of zoek binnen meer dan 1500 vakantievragen op het Expert-platform


Over deze reiswijzer

De ANWB Reiswijzer Europa komt tot stand in samenwerking met de zusterclubs in Europa, ANWB Alarmcentrale en haar steunpunten in Barcelona, Frankrijk, München en Athene, ANWB Verkeersinformatie en ANWB Experts.

De reiswijzer geeft aan wat je van een vakantie in die landen mag verwachten. De informatie wordt dagelijks gemonitord.

ANWB heeft met zorg deze site samengesteld. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. ANWB is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door ANWB verstrekte informatie.

Coronavirus: dit moet je ook weten

Speciaal voor jou geselecteerd