Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vakantie checklist voor vertrek

'O nee hè, de planten! En heb ik de gaskraan nu wel of niet dichtgedraaid?' met zulke gedachten stap je alles behalve ontspannen in de auto of het vliegtuig. Daarom: 8x check - dubbel check - voor vertrek.

1. Net alsof

Wek de indruk dat je huis bewoond wordt. Laat kopjes staan, zet de stoelen rommelig rond de tafel, laat de gordijnen open, regel de verlichting met een tijdschakelaar en wek op Facebook de suggestie dat een goede vriend(in) op je huis past.

2. Post opgelost

Een uitpuilende brievenbus is hét signaal voor inbrekers. Regel dus iemand om de brievenbus regelmatig te legen of schakel de Bewaarservice van PostNL in. Plak (tijdelijk) een NEE-NEE sticker op de deur en zet je krantenabonnement stop.

3. Lang zullen ze leven 

Je zal niet de eerste zijn die thuiskomt in een plantenkerkhof. En nee, ze een driedubbele dosis water geven voor vertrek is niet de oplossing. Strik dus de buurman/vrouw voor de wekelijkse begieting.

4. Draai dicht en...

Draai het gas geheel (of gedeeltelijk: naar je fornuis) dicht, draai de watertoevoer geheel (of gedeeltelijk: naar je wasmachine) dicht en trek waar mogelijk stekkers uit het stopcontact. Zet de cv op de laagste stand, of uit (indien er geen risico op vorstschade is).

5. Laat je spullen veilig achter

Geen fijn gevoel dat je dure sieraden, waardevolle foto's of harde schijf onbeschermd thuis blijven liggen. Je kan ze ook tijdelijk opslaan in een kluis buiten de deur. Of sluit een inboedelverzekering af.

6. Sla op!

Sla voor alle zekerheid de belangrijkste noodnummers op. Zoals het nummer van de (lokale) Wegenwacht, de Nederlandse ambassade, je reisverzekering en je bank.

7. Leeg & schoon

Pak deze kans om koelkast & vriezer eens grondig leeg en schoon te maken. Je bespaart bovendien veel energie als je deze apparaten uitschakelt en voor vertrek laat ontdooien. Vergeet niet de deuren open te laten in verband met schimmel.

8. Wel zo fris 

Last but not least: Trek het toilet door, leeg afvalemmers en maak afvoerputjes schoon om ongedierte, stank en bederf te voorkomen. Dat komt straks een stuk frisser thuis!

Meer tips voor jouw vakantie

Paklijst autovakantie 

Als je met de auto op vakantie gaat zijn er een aantal spullen die je liever niet wilt vergeten, zoals vignetten en milieustickers.

ANWB Reiswijzer 
Tol betalen met je pinpas, kan dat? Zonder milieusticker een stad in, mag dat? Goed voorbereid op vakantie ga je met de ANWB Reiswijzer!
Verplicht mee in de auto 
Check van tevoren hoe het zit op jouw bestemming en voorkom onnodig oponthoud of boetes over de grens.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.