De mooiste autoroutes in Noorwegen

ANWB samen met Pharos Reizen

Noorwegen, land van het noorderlicht, fjorden, gletsjers, pittoreske vissersdorpjes...en legendarische autoroutes. We zetten de vijf mooiste toeristische autowegen in Noorwegen op een rij. Stuk voor stuk juweeltjes.  

1. Trollstigen: haarspeldbochten en trollen

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Maar liefst elf haarspeldbochten telt deze 106 km lange ‘trollen bergweg’ in westelijk Noorwegen, die al sinds 1936 toeristen betovert. De Noren geloven dat er ooit trollen in de bossen woonden, maar laat je niet bang maken door deze Noorse mythe! Adembenemende uitzichten over bergkammen, watervallen, fjorden en valleien laten je de (foeilelijke) boswezens onmiddellijk vergeten.

2. Atlanterhavsveien: rijden door de zee

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

In de buurt van de Trollstigen in Noorwegen vind je de 8 kilometer lange Atlanterhavsveien. Het asfalt voert je op spectaculaire wijze dwars door de Atlantische oceaan! Je rijdt over acht bruggen die verschillende eilanden verbinden met het vasteland. Bijzonder zijn verder de scherpe bochten, het woeste landschap en het fenomenale uitzicht op de Atlantische Oceaan. Met een beetje geluk spot je walvissen.

3. Gamle Strynefjellsvegen: heerlijk reisdoel

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Soms is de weg zelf het reisdoel. Dat is zeker het geval met de Gamle Strynefjellsvegen, een bloedmooie 27 kilometer (deels onverharde) bergweg. Het volledig met de hand gebouwde traject was aan het einde van de 19de eeuw ook nog een sterk staaltje bouwkunde. De Gamle Strynefjellsvegen biedt ongekende uitzichten op toppen, valleien en meren. Toegankelijk van mei tot en met september. 

4. Sognefjellweg: tussen de sneeuwmuren

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Imposante bergtoppen tot wel 2500 meter hoog en gletsjers zorgen voor een waar spektakel langs de 248 km lange Sognejfjellweg. De eerste Nationaal Toeristische Route in Noorwegen - ook wel RV55 genoemd - is de hoogstgelegen weg van Noord-Europa. Daarom tref je zelfs nog in het vroege voorjaar sneeuwmuren van wel tien meter hoog langs de route. Fraai uitzicht op gletsjers en meren.

5. Aurlandsfjellet: 'hangen' boven het fjord

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Onze hekkensluiter wordt ook wel de 'sneeuwweg' tussen de fjorden genoemd. 47 kilometer lang rijd je door een landschap van sneeuw, keien en plukjes gras. Topattractie is een rit door de 24,5 kilometer Lærdal tunnel, 's werelds langste. Maar wacht, we zijn er nog niet. Het Stegastein panoramadek, die op 650 meter 'hangt' boven het Aurlandsfjord, doet je duizelen van de grootsheid van dit landschap.

Rondreizen van Pharos Reizen: in je eigen tempo!

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Noorwegen is het land van de vrijheid...dus wil jij natuurlijk je eigen tempo bepalen tijdens je vakantie. Dat kan met de rondreizen van Pharos Reizen! Of je nu het liefst geniet vanuit je autoraam of juist tijdens je route vaak uitstapt: onze rondreizen bieden je de flexibiliteit die jij nodig hebt. Wij zorgen voor de beste accommodaties en logeeradressen, zodat jij je nergens zorgen om hoeft te maken.