Bagage kwijt na je vlucht? Wat nu?!
Deze zomer heerst er kofferchaos op veel luchthavens in heel Europa, waardoor de kans bestaat dat, na een lange vliegreis, jouw koffer niet van de band rolt. Een vervelend begin van je vakantie. Maar wat moet je doen, waar moet je heen en wie moet je aanspreken? Én kun je het wellicht voorkomen?
Doe meteen aangifte op de luchthaven
Het eerste wat je moet doen is het invullen van een PIR-formulier bij de bagageservicebalie van je luchtvaartmaatschappij of de servicebalie voor verloren en gevonden voorwerpen. PIR staat voor Property Irregularity Report. Met het PIR-formulier dien je officieel een klacht in en gaat de vliegtuigmaatschappij op zoek naar je bagage. Laat je niet wegsturen met: “claim maar bij je reisverzekering”. De luchthaven en vliegtuigmaatschappij zijn namelijk verantwoordelijk voor je bagage. Zij moeten ervoor zorgen dat je bagage terechtkomt.
Tip: vraag altijd om een kopie van het PIR-formulier. Je hebt deze nodig voor het indienen van een claim bij de vliegtuigmaatschappij, reisorganisatie of reisverzekering.
Ik heb kleding en toiletartikelen nodig voor de eerste paar dagen. Hoe zit dat?
Is je bagage langer dan 24 uur vermist? De meeste luchtvaartmaatschappijen geven een vergoeding voor de aanschaf van noodzakelijke aankopen, zoals kleding en toiletartikelen. Zo kun je de eerste dagen even vooruit. Krijg je geen vergoeding? Bewaar dan de bonnetjes. Het bedrag kun je later terugvragen bij de luchtvaartmaatschappij. De uitgaven moeten wel redelijk zijn. Als je koffer dus 1 dag vermist is, kun je niet meteen voor 3 weken nieuwe kleding kopen.
Reis je met meer mensen? Verdeel je spullen dan over meerdere koffers. Zo heb je iets bij de hand voor het geval er een koffer achterblijft. Én doe belangrijke en breekbare items (zoals papieren, je bril, elektronica, geld en medicijnen) altijd in je handbagage.
Bij wie en binnen welke termijn kan ik kosten claimen?
Als je koffer kwijt, beschadigd of vertraagd is, dan is de schade te claimen bij de luchtvaartmaatschappij, maar soms ook bij de reisorganisatie of de reisverzekering. Lees hier meer over bij wie en binnen welke termijn je kosten kunt claimen: Bagageproblemen – ANWB.
Om je claim te ondersteunen is het verstandig om de volgende zaken te doen:
- Bewaar altijd de bagagesticker en je instapkaart totdat je alle bagage terug hebt.
- Controleer of je bagage onder jouw naam wordt ingecheckt, zodat je kunt bewijzen dat de bagage op jouw ticket is ingecheckt.
- Bewaar altijd alle aankoopbonnen van de extra kosten die je maakt.
Hoeveel krijg ik vergoed?
Heb je 21 dagen na aankomst je bagage nog steeds niet? Of laat de luchtvaartmaatschappij weten dat je koffers voorgoed kwijt zijn? Dan is de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk tot een maximum van 1.131 SDR (SDR staat voor 'bijzondere trekkingsrechten'), dit is omgerekend ongeveer € 1.450.
Is je bagage meer waard dan wat er maximaal uitgekeerd kan worden? Vertel dit tijdens het inchecken van de bagage aan de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. Zo kun je een afspraak maken over een hogere uitkering bij problemen. Let op: je moet dan wel vaak meer betalen voor het bagagevervoer.
Check je reisverzekering
Heb je een reisverzekering met een bagagedekking? In dat geval kan je mogelijk ook een vergoeding krijgen vanuit de reisverzekeraar. Lees dit na in de polisvoorwaarden van je reisverzekering. Valt de schade onder de reisverzekering? Meld je schade dan zo snel mogelijk bij je verzekeringsmaatschappij.
Heb je een reisverzekering bij ANWB? Kijk dan hier wat er is verzekerd als je de dekking Bagage hebt meeverzekerd op je reisverzekering. Via Mijn ANWB kun je eenvoudig je schade melden.
Koffer terug maar beschadigd/er is iets gestolen
Je hebt je koffer terug, maar er is iets gestolen uit je koffer? Of is je bagage beschadigd? Meld dit dan binnen 7 dagen na ontvangst schriftelijk bij je luchtvaartmaatschappij. Ontdek je de schade bij thuiskomst pas, dan kun je alsnog een claim indienen. Stuur dan een kopie van je instapkaart en bagagesticker mee.
Je moet echter wel kunnen bewijzen dat er iets is gestolen of de schade is veroorzaakt tijdens de vlucht. Fotografeer voor vertrek de buitenkant van je koffer of tas en de inhoud voor het geval dat.
Tips om je koffer minder snel kwijt te raken/te weten waar deze is
- Haal altijd oude labels of check-in stickers van je koffer.
- Bevestig een naamkaartje/kofferlabel aan je koffer of stop eventueel een papiertje met je adresgegevens in je koffer. Zo zorg je ervoor dat je koffer weer naar jou toe kan worden getraceerd.
- Doe eventueel een gps-tracker/tag in je koffer. Met een gps-tracker houd je op afstand de locatie van je koffer in de gaten.
- En last but not least. Neem als het kan alleen handbagage mee.
Tip: Rol je kleding op. Dit scheelt niet alleen ruimte maar ook kreukels in je kleding. Ook vacuümzakken zijn ideaal om ruimte te besparen. Én doe je favoriete shampoo etc. in een reisverpakking. Dat scheelt ruimte en je weet zeker dat je binnen de grens van 100 milliliter blijft. Kijk hier voor nog meer inpaktips.
Misschien vind je dit ook interessant:
Meer nieuws
- Oproep aan Zuid-Holland: creëer meer recreatieruimte 09 jun 2023
- Files door zomers weer en evenementen 09 jun 2023
- Vertraging grens Duitsland - Oostenrijk 09 jun 2023
- Overzicht Alpenpassen 09 jun 2023
- Haringvlietbrug (A29) dicht 09 jun 2023
- Oostenrijkse Bundesstraßen dicht voor doorgaand verkeer 09 jun 2023