Naar artikel

Op vakantie met alleen handbagage

Na de laatste maatregel van vliegmaatschappijen - bijbetalen voor je ruimbagage - kiezen steeds meer reizigers voor alleen handbagage. Hoe pak je zo'n rolkoffertje nou het meest economisch in zeven tips.

1. Lange of korte reis: neem hetzelfde mee

Een weekend naar de Ardennen of drie weken naar de Algarve? Voor beroepsreizigers maakt de lengte van hun avontuur niet uit: ze pakken altijd hetzelfde in. Ga uit van het mantra 'basisbenodigdheden'. Bedenk wat je veelvuldig gaat gebruiken én wat je de eerste dagen nodig hebt. Wil je écht drie weken met een scubaset door Mexico sjouwen omdat je een dagje tropische vissen wilt spotten? Nee toch zeker? Koop 'm liever ter plekke. Het is ook een tikje hysterisch om een maandvoorraad tandpasta mee te nemen. Elk land heeft mondhygiëne hoog in het vaandel staan.

2. Spreid al je reisspullen op de vloer uit

Liggen al je reisspullen uitgespreid op je parketvloer, dan vis je zoveel makkelijker de overbodige eruit. Drie paar nette schoenen is handig als je gaat emigreren; voor een vakantie is een halve schoenenplank overbodig. Neem voor elke gelegenheid één paar schoeisel mee: een paar nette schoenen, een paar slippers en een paar wandelschoenen. Schuif ze indien mogelijk in elkaar, en stop sokken, panties en andere spulletjes in de schoenen. Ga net zo economisch met je kofferruimte om als je je (vakantie)boodschappen doet. 

3. Maak een testloopje

Je sjouwt wat af met je handbagage: denk alleen al aan je zwerftochten over vliegvelden, naar de taxi of door de stad naar je hotel. Zeker als je alleen een rugzak bij je hebt, kan een testwandeling voor vertrek geen kwaad. Voelt je Lowa of Fjällräven aan als een hutkoffer, vis er dan spullen uit waar je toch al je twijfels over had. Natuurkundige paktip: leg de zware spullen onderin je (rol)koffer, aan de kant van je wielen. Je bagage is dan beter in balans en klapt niet meteen tegen de vloer als er iemand tegenaan stoot.

4. Ga uit van het 'best case scenario'

Zeker, het zóu tien graden kunnen vriezen in Berlijn. Maar om daarvoor je halve koffer op te offeren aan een zware pooljas? Wij hebben een beter idee: draag laagjes. De basisregel is dat je moet uitgaan van het 'best case scenario' in plaats van het 'worst case scenario'. Is echt beter voor je portemonnee en rug. Het scheelt namelijk kilo's overbodige bagage meesjouwen.

5. Gebruik bagagezakken

Stop met graaien naar spullen in je netjes ingepakte (rol)koffer. Doodzonde om je stukje inpakkunst ongedaan te maken. Cluster je sokken, ondergoed en t-shirts liever in speciale bagagezakken. Zo benut je de pakruimte van je koffer optimaal. Inpak-diehards gebruiken vacuümzakken die je met een stofzuiger luchtledig zuigt. Maar het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Een simpele, ruimtebesparende tip is het oprollen van je kleding. Bijkomend voordeel: je broeken en blousjes kreuken minder snel. 

6. En toen was er (ultra)licht...

Reizigers met alleen handbagage denken maar aan één ding: ultralight. En dat geldt ook voor de koffer zelf. Godzijdank is het reisassortiment in de 'vederlichtklasse' eindeloos. Maar...staar je niet blind op de grammenweger. Het volume is net zo belangrijk. Die ultralichte tent kan in ingevouwen vorm nog altijd het formaat hebben van een heteluchtballon. Gelukkig is compact het toverwoord bij de buitensportwinkels. Zo zagen we pas (niet lekkende) reisflesjes in de vorm van een zakje. En nou niet meteen tien stuks meenemen...

7. Bonus: de travel hacks!

Een lenzenbakje als cosmeticacontainer(tje)? Dankzij social media zijn we in no time op de hoogte van de nieuwste travel hacks. Zo kan ons tweekommige lenzenbakje uitstekend dienst doen als minicontainer voor gel of concealer. Een pillenbakje tover je huppakee om tot een sieradenbox. En niet bepaald ruimtebesparend, maar wel handig: dikke omasokken zijn gemáákt om breekbare spullen zoals parfumflesjes of een breekbaar souvenir in te vervoeren.

Misschien vind je dit ook interessant

Vliegen met alleen handbagage: de regels 
Vliegen met alleen handbagage heeft voordelen. Maar let op de (soms) strenge regels.
Handbagage inpaklijst 
Bekijk vijf onmisbare spullen voor in je handbagage en bekijk de volledige inpaklijst voor je vliegvakantie.
Vliegvakantie voorbereiden 
Je gaat op vliegvakantie, maar waar moet je dan allemaal op letten. We helpen je van A tot Z, van hoe je op het vliegveld komt tot je bagage zo slim mogelijk inpakken.

Speciaal voor jou geselecteerd

Vanaf8,35per maand
Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB doorlopende reisverzekering 

Het hele jaar door goed verzekerd met de ANWB Reisverzekering. 24/7 ANWB Hulp en 5% Korting voor leden