Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat moet je meenemen in jouw handbagage?

Of je nu een korte of lange vlucht voor de boeg hebt, als je weet wat je in je handbagage moet meenemen kun je tijdens de reis lekker ontspannen.

1. Welke elektronica mee in handbagage?

Breekbare elektronica stop je liever niet in je ruimbagage, waar soms flink mee wordt gesmeten. Dus je laptop, camera en andere elektronica hou je bij je in de handbagage, evenals adapters, powerbanks en een wereldstekker, die ook op de luchthaven of tijdens de vlucht nog van pas komen. Aan boord mag je een laptop alleen gebruiken in vliegtuigstand en vaak moet hij op aangeven van het cabinepersoneel tijdens opstijgen en landen even helemaal uit.

2. Schone kleding

Het gebeurt bijna nooit, maar het zal jou net overkomen: je koffer verschijnt niet op de bagageband. Neem daarom een extra set schone kleding (ondergoed, een shirt) mee in je handbagage, net als cosmetica, tandpasta, een kam, enz. Tip: koop bij de drogist zo’n doorzichtige reisetui, die je vaker kunt gebruiken. En als je er toch bent: koop ook een paar navulbare mini-flesjes voor bijvoorbeeld shampoo. Veel handiger dan grote flessen. 

Ook handig: Bagage inpakset 

Let op: vloeistoffen mag je beperkt meenemen. Bekijk daarom nog even de regels voor het meenemen van vloeistoffen in je handbagage.

3. Je reisdocumenten

Belangrijke documenten wil je bij de hand hebben, dus ook die stop je in de handbagage.  Je paspoort en hotelreservering bijvoorbeeld, het contract van de huurauto, de zorgpassen, wat contant geld. Het is ook handig om een print met alle gegevens (adressen, telefoonnummers) van je reis mee te nemen. Zo heb je alle informatie over je reisdoc umenten steeds bij de hand.

Let op: de hoofdbestuurder moet altijd in het bezit zijn van een creditcard. Dit is voor de waarborg die ter plekke afgegeven wordt.

4. Slaapmasker & oordopjes

Maak je een langere vlucht, neem dan ook een slaapmaskeroordopjes en reiskussens mee aan boord. Een goede koptelefoon kan ook voor wat extra rust zorgen. Als je naar meer exotische bestemmingen reist (of de VS) moet je aan boord ook douane-formulieren invullen, dus een pen (geen potlood) is handig.

5. Een lege drinkfles

Passagiers worden aan boord al lang niet meer verwend, zeker niet  door de budgetmaatschappijen, waar je (fors) moet betalen voor eten en drinken. Neem dus iets te eten mee van thuis om de ergste honger te stillen. Ook handig: een lége drinkbus of bidon, die je bij de gate weer kunt vullen met water.

Bekijk ook de volledige ANWB inpaklijst handbagage

Hulp bij handbagageheisa

Handbagage afmetingen per vliegmaatschappij 
Hoe groot mag je koffer zijn als je met alleen handbagage vliegt? De regels verschillen per luchtvaartmaatschappij. Bekijk het overzicht.
ANWB Paklijst Vliegvakantie 
Heb je een steuntje in de rug nodig bij het inpakken voor je vliegvakantie? Bekijk de ANWB paklijst vliegvakantie, dan weet je zeker dat je niets vergeet.
Travel light met deze 7 tips 
Laat de ruimbagage thuis voor je vakantie. Zeven tips hoe je zo licht en duurzaam mogelijk het vliegtuig instapt met alleen handbagage.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.