Coronamaatregelen in wintersportgebieden

Wintersportvakantie en corona, waar moet ik op letten?

De wintersportvakantie komt eraan; laat de sneeuwpret maar beginnen. Toen veel mensen hun wintersportvakantie boekten, leek het er nog op dat het een mooi seizoen zou worden. Maar landen als Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Zwitserland hebben de coronamaatregelen aangescherpt. Wat betekent dit voor jouw wintersportvakantie? Antwoorden op acht belangrijke vragen.

1. Kom ik mijn wintersportland nog wel in?

Je vraagt je misschien af: ben ik wel welkom in het land van mijn bestemming en waar moet ik allemaal aan voldoen? De regels kunnen snel veranderen, dus het is goed om in de aanloop van je vakantie de ANWB Reiswijzer te checken. Staat jouw vakantieland daar niet tussen, kijk dan op de website van de Rijksoverheid voor de maatregelen in jouw vakantieland.

2. Is mijn vaccinatiebewijs nou wel of niet geldig?

Dat hangt ervan af waar je naartoe gaat, hoe lang geleden je bent gevaccineerd en of je al een boosterprik hebt gehad. Een aantal landen heeft de regel dat een vaccinatie niet langer dan 270 dagen geleden mag zijn gezet. Er kunnen ook regels zijn voor de boosterprik: zonder die prik heb je in sommige wintersportgebieden geen coronatoegangsbewijs voor cafés, restaurants en skiliften. Vaak kun je met een vaccinatie die langer geleden is gezet - of zonder booster - nog wel het land inreizen, maar heb je geen toegang tot cafés, restaurants en skiliften.
Oostenrijk gaat nog verder: daar moet je een booster hebben gehad, anders moet je na aankomst in quarantaine. 
In verschillende landen moet iedereen naast een vaccinatie- of herstelbewijs een negatieve PCR-test laten zien. 

Bekijk ook de ANWB Reiswijzer om te zien hoe het voor jouw wintersportbestemming zit.

3. Welke coronamaatregelen gelden er nog meer voor de verschillende wintersportlanden?

De coronamaatregelen verschillen per land en worden regelmatig aangepast. In wintersportlanden als Zwitserland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk gelden andere regels. Check voor vertrek daarom vooral de ANWB Reiswijzer

Regels waar je rekening mee moet houden: de plaatselijke eisen voor een coronatoegangspas, hoe het zit met een negatieve PCR-test voor toegang tot cafés, restaurants en skiliften, waar je een mondkapje op moet en of dat een FFP2-masker moet zijn. Ook zijn er landen waar mondkapjes verplicht zijn bij kinderen vanaf 6 jaar. Soms geldt er een 2G-regel (gevaccineerd of hersteld van corona) voor toegang tot faciliteiten, dan weer de 3G-regel (gevaccineerd, getest of genezen). 

Let op: een herstelbewijs is in andere landen alleen geldig als de coronabesmetting met een PCR-test van de GGD werd aangetoond (een antigeentest telt niet).

Let van tevoren ook op of je in quarantaine moet: dat kan nodig zijn als je geen vaccinatie- of herstelbewijs hebt, geen booster hebt gehad of uit Nederland komt. 

4. Ik ga binnenkort op (wintersport)vakantie, maar ik heb een vaccinatiebewijs nodig om het land van bestemming in te komen. Ik ben niet (volledig) gevaccineerd of heb niet de juiste vaccinatie. Kan ik mijn reis kosteloos annuleren? En worden de annuleringskosten vergoed door mijn annuleringsverzekering?

Informeer sowieso bij jouw verzekeraar wat die vergoedt. Je kunt bij de reisorganisatie of accommodatie informeren of je (kosteloos) kunt annuleren, of kunt omboeken.

Als je een ANWB Annuleringsverzekering hebt, is dit geen geldige annuleringsreden meer, omdat je doorgaans de mogelijkheid hebt gehad om de juiste vaccinatie of booster te halen.

Lees hier de actuele antwoorden op de meestgestelde vragen over reis- en annuleringsverzekeringen en corona.

5. Wat als ik een wintersportland niet meer in kom, omdat reizigers uit Nederland vanwege code rood niet meer welkom zijn?

Je kunt het best bij de reisorganisatie of accommodatie waar je boekte informeren of je de boeking kunt annuleren of omboeken naar een andere periode. 

6. Hoe zit het met annuleringskosten als ik voor vertrek positief test op Covid-19?

Als je bij de boeking een annuleringsverzekering hebt afgesloten, worden de kosten voor annulering gewoon vergoed. Je kunt deze dekking bijsluiten op de ANWB Reisverzekering, of los een ANWB Annuleringsverzekering afsluiten als je elders al een reisverzekering hebt. Kijk voor vertrek bij je verzekering wat die vergoedt.

7. Wat voor kosten krijg ik vergoed als ik tijdens mijn wintersportvakantie besmet raak met het coronavirus?

Dit hangt af van je verzekering. Met een ANWB Reisverzekering ben je verzekerd voor onvoorziene kosten – bijvoorbeeld als je gezin door jouw ziekte extra overnachtingskosten moet maken. Ook vergoedt de dekking ‘medische kosten’ alle zorgkosten volledig.

Als je met het vliegtuig reist en je door een coronabesmetting in quarantaine moet, krijg je bij sommige verzekeringen de annuleringskosten vergoed. Bij een reis met de auto gaat de reisverzekering ervan uit dat je zelf weer kunt terugrijden.

8. Ik wil annuleren. Kan dat?

Cafés en restaurants dicht, 2G, onzekerheid of de skiliften openblijven: je vindt het niet leuk meer en wil thuisblijven. Begrijpelijk, maar als een land of bestemming toegankelijk is (je mag erheen reizen), vergoeden verzekeraars de annuleringskosten meestal niet. Lockdownmaatregelen zijn dus geen reden voor kosteloos annuleren. Alleen als je wintersportbestemming niet bereikbaar is, krijg je de annuleringskosten via een annuleringsverzekering vergoed.

Actuele vragen over vakantie in coronatijd? Lees hier de antwoorden op de meestgestelde vragen.

Dit vind je misschien ook interessant: