Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vanaf je vakantiebestemming terug naar Nederland

10 augustus 2021 Hier moet je rekening mee houden

Sinds 27 juli geeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken landen binnen de EU geen kleurcode oranje meer vanwege corona. De landen die op oranje stonden zijn aangepast naar geel. Daardoor lijkt het alsof het makkelijker wordt om van en naar deze landen te reizen. Sinds 8 augustus gelden er echter nieuwe, strengere regels voor wie vanuit een geel land naar Nederland reist. In de praktijk betekent dit dat je je vaak moet houden aan dezelfde (inreis)regels die ook al golden voor oranje landen. Wat is er op 8 augustus veranderd en waar moet je op letten wanneer je terugreist naar Nederland? We zetten de feiten op een rij.

Bovenstaand beeld komt niet overeen met de CoronaCheck-app van de Rijksoverheid

Testverplichting wanneer je naar Nederland reist

Sinds 8 augustus hebben alle reizigers (van 12 jaar en ouder) een coronabewijs (een vaccinatiebewijs, herstelbewijs óf negatieve testuitslag) nodig wanneer zij terugreizen naar Nederland uit een EU-land met kleurcode geel.

Houd er rekening mee dat een PCR-test maximaal 48 uur voor vertrek moet zijn afgenomen. Een antigeentest mag maximaal 24 uur oud zijn.

Wanneer je terugkomt uit een land buiten Europa, dan moet je altijd een negatief testbewijs of vaccinatiebewijs kunnen tonen. Zelfs als je uit een veilig (groen) land komt met een laag COVID-19-risico.

Check het overheidsadvies voor terugkeer met de Reischeck van de Rijksoverheid.

Hoe kom je aan een coronabewijs of test op je vakantiebestemming?

Negatieve testuitslag

Heb je een coronabewijs nodig om terug te keren naar Nederland, maar ben je niet gevaccineerd en heb je geen herstelbewijs? Dan moet je je laten testen op je vakantiebestemming. Je kunt het best bij de receptie van jouw hotel/camping vragen waar je je kunt laten testen, maar ook op de site van de Rijksoverheid vind je een overzicht van de testmogelijkheden in jouw vakantieland.

De kosten voor de PCR-test of antigeentest betaal je zelf. Het kan soms wel langer duren voordat je de testuitslag ontvangt van een PCR-test. Je bent vaak goedkoper en sneller uit met een antigeentest. Maar omdat deze laatste minder lang geldig is, moet je goed afwegen wat in jouw geval het beste is.

Herstelbewijs

Krijg je op vakantie corona en ben je hier weer van hersteld, dan kun je ook terugreizen met een (internationaal) herstelbewijs. Een herstelbewijs is een bewijs dat je ooit positief getest bent op aanwezigheid van het coronavirus. Je krijgt alleen een herstelbewijs onder de volgende voorwaarden:

  • Je bent positief getest met een PCR-test door de GGD of een testinstantie in het land waar je verbleef (indien je daar corona hebt opgelopen). Een zelftest, antigeen-sneltest of serologische test (bloedtest) telt niet.

  • Jouw positieve coronatest was tenminste 11 dagen geleden.

  • Jouw positieve coronatest is niet langer dan 180 dagen geleden.

Test je positief in het buitenland en wil je een herstelbewijs, dan moet je contact opnemen met de instantie in het buitenland die de test afgenomen heeft. Het is niet mogelijk om in Nederland een herstelbewijs uit te geven na een positieve test in het buitenland.

Europees Digitaal Corona Certificaat (DCC)

Het DCC (ook wel Coronabewijs genoemd) is een digitaal bewijs dat je recent negatief getest bent op corona, gevaccineerd óf hersteld bent van COVID-19. In de CoronaCheck-app van de Rijksoverheid kun je met de ophaalcode die je bij een negatieve test, vaccinatie of herstel krijgt, een QR-code aanmaken. Hiermee kun je vrij door de EU reizen. Je kunt deze QR-code bij een controle laten scannen via de CoronaCheck-app, maar je kunt hem ook uitprinten. Handig voor gezinnen, waarvan de kinderen nog geen smartphone hebben of wanneer je het bewijs liever op papier bij je wilt hebben.

Voor de coronacheck heb je wel een DigiD nodig. Voor kinderen tot 14 jaar vraag je als ouder/verzorger een DigiD aan. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen. Let op: Het duurt 3 werkdagen om een DigiD aan te vragen. Vraag daarom op tijd een DigiD aan voor je kind.

Controle

Je kunt bij de Nederlandse grens gecontroleerd worden op het bezit van de juiste documenten. Kun je bij een controle geen geldig coronabewijs tonen, dan riskeer je een boete van EUR 95,-.

Wel of geen test- en quarantaineverplichting bij thuiskomst

Voor iedereen die terugkomt in Nederland geldt het advies zichzelf te testen op dag 2 en dag 5 na aankomst, behalve wanneer het land waar jij geweest bent een groene kleurcode heeft. Test jezelf ook wanneer je geen klachten hebt, gevaccineerd bent of corona hebt gehad: in alle gevallen kun je het virus nog steeds bij je dragen en anderen besmetten. Ben je nog niet volledig gevaccineerd, ben je hersteld van corona of kom je terug uit een land buiten Europa? Dan geldt het dringende advies om op dag 2 en dag 5 na aankomst een gratis coronatest bij de GGD te doen of een zelftest.

In (thuis)quarantaine (10 dagen) gaan is verplicht wanneer je uit een gebied komt dat een zeer hoog coronarisico kent; ook wanneer je gevaccineerd bent. Is dat het geval, dan heb je ook een quarantaineverklaring nodig.

Doe de Quarantaine Reischeck van de Rijksoverheid en zie wat je moet regelen of doen als je vanuit jouw vakantiebestemming terug naar Nederland reist. Bijvoorbeeld of je in thuisquarantaine moet, ofwel een negatieve test en/of een quarantaineverklaring nodig zijn.

Hoe zit het met de landen waar je slechts doorheen reist?
Voor mensen die zich kort in een land bevinden, omdat ze er slechts op doorreis zijn, gelden meestal andere, soms zelfs geen beperkende regels. Hoe dat precies zit, lees je in de ANWB Reiswijzer. Kijk onder 'doorreisbeperkingen' of er voor jouw doorreisland(en) beperkingen gelden.

Blijf altijd op de hoogte
De situatie - en daarmee de regels en adviezen - kan elk moment veranderen. Houd daarom voor vertrek, tijdens je vakantie en bij terugkeer naar Nederland het reisadvies in de gaten. In onze Reiswijzer vind je de meest actuele reisadviezen. Of download de Reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en ontvang bericht wanneer een reisadvies verandert.

Eerder verschenen:

Ook interessant: