Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Op vakantie – hoe ging dat ook alweer?

29 juli 2021

Je gaat eindelijk op vakantie en hebt alles met betrekking tot corona goed geregeld. Maar dan blijkt je paspoort te zijn verlopen. Ook heb je nog geen milieusticker aangevraagd en reisverzekering afgesloten. Dingen die je normaliter standaard doet als je op vakantie gaat, maar die dit jaar misschien aan je aandacht ontglipt zijn. Daarom deze handige checklist.

Reisverzekering

Je wilt op reis niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Mocht er toch iets gebeuren, dan wil je de beste hulp. Om er zeker van te zijn dat je deskundige hulp en/of advies krijgt wanneer dat nodig is, sluit je een reisverzekering af. Heb je deze al, bijvoorbeeld in doorlopende vorm, check dan voor vertrek of alles nog klopt en wat er gedekt is (ook met oog op corona). Pas dingen tijdig aan indien nodig. Nog geen reisverzekering afgesloten? Kijk hier welke reisverzekering het best bij je past en wat de kosten en vergoedingen zijn

Pechhulp

Pech onderweg, je moet er niet aan denken. Of misschien toch maar wel. Want áls je tijdens je vakantie langs de kant van de weg komt te staan, is het fijn om te weten dat hulp met slechts één telefoontje geregeld is. Check voor je vakantie de dekking van jouw Wegenwacht pechhulppakket als je de grens over gaat. 

Milieusticker

In steeds meer Europese steden zijn speciale milieuzones ingesteld. Zones waar oude, vervuilende auto’s geweerd worden. Voldoet jouw auto aan de voorwaarden om zo’n milieuzone wél in te mogen? Dan heb je een milieusticker nodig. Vraag deze tijdig aan en voorkom hiermee een boete of oponthoud. Of je voor jouw vakantie een milieusticker nodig hebt zie je hier: milieustickers en milieuzones in Europa.

Vignet

Het kan zijn dat je een vignet nodig hebt wanneer je de grens over gaat. Dit heb je nodig om op bepaalde buitenlandse (snel)wegen te mogen rijden. Denk aan landen als Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Slovenië. Je bestelt de vignetten eenvoudig online. Te laat met bestellen? Dan kun je ook terecht bij de snelweggrensovergangen. Bestel hier Autobahvignetten voor Oostenrijk en Zwitserland.

Tolbadge

Met de auto op vakantie in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal? Grote kans dat je over tolwegen rijdt. Om zo snel mogelijk door de betaalpoortjes te komen, is de tolbadge heel handig. Je plakt ‘m achter de voorruit en zodra je in de buurt van het tolpoortje met de oranje T komt, gaat de slagboom open. Geen gedoe met losse munten of je credit card! Hier leggen we uit hoe de tolbadge werkt.

Hoe gaat het met je auto?

Je auto laten nakijken voordat je een lange autoreis gaat maken, is altijd een goed idee. Bij veel mensen heeft de auto het afgelopen jaar vaker stil gestaan. Dan is zo’n check zeker geen overbodige luxe. Al voor een klein bedrag laat je je wagen nakijken op essentiële punten. Denk hierbij aan zaken als vloeistofniveaus, banden, airco en verlichting. Sommige checks kun je ook goed zelf doen. Kijk hier of jouw auto klaar is om op vakantie te gaan.

Verkeersregels

Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je op vakantie gaat. Maar ken je de verkeersregels van het land waar je op vakantie gaat eigenlijk wel? Check voor vertrek wat de verkeersregels zijn, ook van de landen waar je doorheen rijdt en voorkom dat je bij thuiskomst een boete op de deurmat vindt. Mocht dat toch het geval zijn, dan moet je die gewoon betalen. Doe je dat niet, dan kan het boetebedrag uiteindelijk nog veel hoger oplopen. Bekijk de verkeersregels in Europese landen.

Verplicht mee in de auto

Landen binnen de EU bepalen zelf wat je verplicht bij je moet hebben in je auto. Officieel moet je voldoen aan de veiligheidseisen van het land waar de auto geregistreerd staat. Het komt echter regelmatig voor dat (lokale) politiemensen deze regel niet kennen en boetes uitdelen. Om oponthoud en problemen/discussies te voorkomen, raden wij daarom aan je ook te houden aan de lokale regels. Wat moet er mee in de auto in het buitenland?

Paspoort of ID-bewijs

Je moet aan nogal wat denken als je naar het buitenland gaat. Welk coronabewijs is nodig om op vakantie te kunnen? Gezondheidsverklaringen, negatieve testuitslagen, registratieformulieren, vliegtickets … Het gebeurt regelmatig dat vakantiegangers in alle (corona)consternatie hun paspoort thuis laten liggen. Of dat ze vergeten zijn te controleren of het nog wel (lang genoeg) geldig is. Meteen even checken dus en klaarleggen op een zichtbare plek!

Reisapotheek

Altijd handig onderweg: een paar middeltjes voor als je je even niet zo lekker voelt. Denk aan wagenziekte, hoofdpijn, buikklachten of een simpele pleister. En denk ook aan je medicijnen als je die nodig hebt. Een voorbeeld van een handige reisapotheek vind je hier: Reisapotheek - Dit neem je mee.

Paklijsten

Ben je de reisroutine een beetje kwijt? Dan zijn onze paklijsten een uitkomst. Zo vergeet je nooit meer wat. Lekker afstrepen en voor je het weet, ben je onderweg. Fijne vakantie!  Bekijk en print de paklijst voor je autovakantie.

Voordelig kamperen

Voor kampeerders is de kampeerkaart CKE een handige extra deze zomer. Met de kaart krijg je korting op diverse campings in Europa. Ook is hij een geldige vervanger voor je paspoort of ID als de camping erom vraagt. De kaart is nu het eerste jaar gratis, dus da’s helemaal kat in 't bakkie! Vraag hier een CKE kampeerkaart aan (verwerkingstijd acht werkdagen).

Eerder verschenen:

Ook interessant: