Wat moet ik doen als ik in het buitenland corona krijg?
23 juli 2021
Zit je met een lekker drankje op een mediterraan strand, voel je een verkoudheid opkomen. O nee, toch geen corona? In Nederland weten we inmiddels wat ons dan te doen staat. In het buitenland is dit voor de meesten een ander verhaal. Waar laat je je testen, aan welke regels moet je je houden, hoe zit het met je reisverzekering en wanneer mag je weer naar huis? Wij zochten het voor je uit.
Covidachtige klachten? Dit moet je doen
Neusverkoudheid, niesen, keelpijn, hoesten, loopneus, benauwdheid, koorts of verhoging, plotseling verlies van reuk en/of smaak; krijg je tijdens je vakantie in het buitenland aan corona gerelateerde klachten?
- Laat je zo snel mogelijk testen om erachter te komen of je corona hebt.
- Ga in afwachting van de testuitslag samen met je eventuele medereiziger(s) in zelfisolatie.
- Vermijd contact met andere mensen tot je de uitslag in handen hebt.
Bij de receptie van je camping of hotel kunnen ze je waarschijnlijk voorzien van belangrijke telefoonnummers en adviezen over waar je je kunt laten testen. Gelukkig is een belletje vanuit je hotelkamer of tent tegenwoordig eenvoudig te realiseren.
Om testlocaties in het buitenland te vinden, kun je kijken op de website van de Rijksoverheid: Waar kan ik een NAAT(PCR)- of sneltest laten doen in het buitenland?
Ik heb gelukkig geen corona. En nu?
Als de test negatief is en je dus geen corona hebt, kun je je vakantie voortzetten. Hopelijk ben je snel weer klachtenvrij en heb je nog een leuke vakantie.
Ik heb corona, en nu?
Is de uitslag van je test positief, volg dan altijd de lokale adviezen op. Deze verschillen per land, maar meestal betekent een positieve testuitslag dat jij en je reisgenoten in quarantaine moeten. Soms is er een speciaal daarvoor aangewezen quarantainehotel, maar meestal moet je zelf op zoek naar een geschikte accommodatie.
Je kunt met een positieve testuitslag niet terug naar Nederland reizen. Houd er rekening mee dat dit ook kan gelden voor gezinsleden of reisgenoten; landen bepalen zelf welke regels ze daarvoor hanteren.
Hoelang je in quarantaine moet, is ook afhankelijk van het land waar je verblijft. Check meteen of je je verblijfsaccommodatie of vakantieadres kunt verlengen (tenzij je verplicht in een quarantainehotel moet), want het kan betekenen dat je later dan gepland pas terug naar huis kunt. Controleer al voor je op vakantie gaat of je de extra kosten die met het langere verblijf gepaard gaan, kunt verhalen op je reisverzekering.
Als je na de quarantaineperiode klachtenvrij bent en naar huis wilt, is een negatieve coronatest noodzakelijk. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport adviseert een antigeen sneltest, omdat daarmee de kans op een positieve uitkomst na je quarantaineperiode het kleinst is. Je hoeft bij thuiskomst niet in quarantaine, tenzij het land waar je vandaan komt een rode kleurcode (zeer hoog risico) heeft.
Ben ik verzekerd voor eventuele extra kosten?
Ben je vertrokken naar jouw vakantiebestemming toen deze kleurcode groen of geel had? Dan worden de extra, noodzakelijke kosten die je maakt vanwege je coronabesmetting – bijvoorbeeld doordat je verplicht langer in het land moet blijven dan je van plan was – in veel gevallen gedekt door je reisverzekering. Dat geldt voor het hele reisgezelschap dat op de verzekeringspolis vermeld staat.
Had het land al een oranje of rode kleurcode bij vertrek, dan heb je tegen de adviezen in bewust het risico genomen naar een (hoog)risicogebied af te reizen. In dat geval draai je meestal zelf op voor de extra kosten of een deel ervan. Check vóór je op vakantie gaat de voorwaarden van jouw reisverzekering, zodat je weet welke kosten wel en niet gedekt zijn.
Kijk voor meer informatie op Coronavirus en je ANWB Reis- & Annuleringsverzekering | Wat is verzekerd?
De actuele kaart met kleurcodes per land vind je hier.
Medische kosten
Moet je acuut opgenomen worden in het ziekenhuis, dan dekt jouw zorgverzekering dit vanuit het basispakket. Je betaalt wel een eigen risico. De zorgverzekeraar kijkt voor de hoogte van de vergoeding naar de prijzen die in Nederland gelden. Rekent jouw behandelaar meer dan dat je van je zorgverzekeraar vergoed krijgt? Dan kun je deze extra kosten verhalen op een eventuele aanvullende zorg- of reisverzekering als je medische kosten meeverzekerd hebt.
Voor je zorgverzekering maakt de kleurcode van een land niet uit, ook niet bij vertrek. Maar wil je extra kosten verhalen op je aanvullende zorg- of reisverzekering, dan komen de kleurcodes die golden bij vertrek uit Nederland weer om de hoek kijken.
Europese gezondheidskaart
Als je op vakantie bent in Europa, kan het zijn dat een lokale behandelaar je vraagt om een bewijs van zorgverzekering, de EHIC (European Health Insurance Card, Europese gezondheidskaart). Deze staat vaak standaard op de achterkant van je zorgverzekeringspas. De behandelaar kan met dit bewijs de kosten van een noodzakelijke behandeling declareren bij jouw zorgverzekeraar, die deze kosten op zijn beurt weer verrekent met jou, indien nodig. Je hoeft in dat geval dus geen kosten voor te schieten. Heb je nog geen EHIC? Vraag hem gratis en tijdig aan bij jouw zorgverzekeraar.
Eerder verschenen:
- Kan ik op vakantie als Nederland rood kleurt? (14-07-2021)
- Ik ben op vakantie en het reisadvies gaat hier naar oranje of rood. Wat moet ik doen? (08/07/2021)
- Op vakantie in coronatijd: hoe zit het met kleurcodes en quarantaine? (25/06/2021)
- Welk coronabewijs heb je nodig om op vakantie te gaan? (16/06/2021)
Deel deze pagina