Vliegen in coronatijd: dit zijn de regels

Je hebt zin in vakantie en neemt alle coronamaatregelen voor lief. De vliegtickets zijn geboekt en je vertrekt binnenkort naar de luchthaven om te gaan genieten in een ander land. Hoe bereid je je voor op de vliegreis? Hoe gaat het tijdens de vlucht? En waar moet je rekening mee houden bij de terugreis? Dit artikel legt het uit.

Doe dit thuis voor vertrek

Als je naar het buitenland reist, controleer dan voor je vertrek het reisadvies en actuele informatie over je vakantiebestemming in de ANWB Reiswijzer. De situatie kan snel veranderen en er kunnen, sinds je de reis hebt geboekt, nieuwe maatregelen zijn ingevoerd.

Check wat je nodig hebt

In coronatijd heb je voor elke vlucht een gezondheidsverklaring (waarover hieronder meer) en voor veel reisbestemmingen ook een negatieve testuitslag, vaccinatie- of herstelbewijs nodig. Het ligt aan de eisen die jouw vakantieland stelt aan welke voorwaarden je op de luchthaven moet voldoen. Check altijd van tevoren, ongeacht het vliegveld waarvan je vertrekt, of je een negatieve coronatest nodig hebt voor je reisbestemming, welke test dat mag/mogen zijn en hoe oud de testuitslag maximaal mag zijn. Dit verschilt namelijk per land. Bekijk op de website van Buitenlandse Zaken de reisadviezen.

Informeer ook alvast naar de specifieke regels die gelden:

 • op de luchthaven van vertrek;
 • aan boord van het vliegtuig;
 • op de luchthaven van bestemming.

Kijk daarvoor op de websites van de luchthavens en de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.

Op de luchthaven/de heenreis

Algemene maatregelen luchthavens

 • Het dragen van een mondkapje is verplicht
 • Je houdt 1,5 meter afstand  van andere reizigers.
 • Er mogen geen mensen mee naar binnen om je uit te zwaaien of weg te brengen. Alleen noodzakelijke begeleiding mag mee.
 • Betaal zo veel mogelijk contactloos.
 • Je mag desinfecterende handgel meenemen in je handbagage (maximaal 100 ml).
 • Houd je aan de algemene regels als vaak handen wassen, niezen of hoesten in je elleboog, geen handen schudden, gebruik papieren zakdoekjes en blijf thuis als je klachten hebt.

Gezondheidsverklaring verplicht

Voor alle Nederlandse luchthavens geldt dat elke reiziger (vanaf 13 jaar) een gezondheidsverklaring moet kunnen tonen. Bij vertrek, aankomst en overstappen op een Nederlands vliegveld moet je deze dus altijd bij de hand hebben. De verklaring mag je ingevuld opslaan op je telefoon of printen en dan invullen. Deze gezondheidsverklaring dien je bij aankomst, tijdens de vlucht en bij aankomst op je bestemming bij de hand te hebben. Je kunt het formulier vinden op de site van de Rijksoverheid en printen of downloaden op je telefoon. 

Vlieg je met KLM, Transavia, TUI, Corendon of Easyjet? Vul dan je de gezondheidsverklaring in bij het online inchecken. Dit kan vanaf 24 uur voor vertrek. Je hoeft deze dan niet thuis te printen. Je moet de gezondheidsverklaring te allen tijde bij je houden in verband met mogelijke controle bij het inchecken en boarden of op de luchthaven zelf. Vlieg je met KLM, Transavia, TUI, Corendon of Easyjet? Dan kun je na het inchecken ook jouw boarding pass laten zien in plaats van de gezondheidsverklaring.

Het is handig om twee formulieren mee te nemen: een ingevuld exemplaar voor de heenvlucht en een leeg formulier voor de terugvlucht (deze vul je in op de dag dat je terugvliegt). Vlieg je met KLM,Transavia, TUI, Corendon of Easyjet dan is dat niet nodig, omdat je de verklaring invult tijdens het online inchecken als je terugvliegt naar Nederland.

Onderweg/In het vliegtuig

 • Het is verplicht op de luchthaven, tijdens het boarden en gedurende de vliegreis een mondkapje te dragen.
 • Sommige luchtvaartmaatschappijen doen voor het boarden een temperatuurcheck bij hun reizigers. Elke luchtvaartmaatschappij bepaalt zelf of dat nodig is.
 • Als je tijdens de vlucht corona gerelateerde klachten krijgt, moet je dat direct melden aan het vliegtuigpersoneel. Zij nemen in dat geval de benodigde maatregelen.
 • Aan boord beperk je het contact met het personeel zoveel mogelijk om besmettingsrisico’s te beperken.

De terugreis

Controleer voor je terugreis de checklist Nederland inreizen. Hier staat welke documenten je op dat moment nodig hebt om terug te kunnen reizen naar Nederland vanaf jouw vakantiebestemming. Dat kan variëren per land.

Als je terugreist vanuit een EU-land gelden vanaf 8 augustus deze regels:

Iedereen vanaf 12 jaar heeft een coronabewijs nodig als een land kleurcode geel heeft. Als coronabewijs gelden:

 • Een vaccinatiebewijs
 • Een herstelbewijs
 • Een testbewijs

Een PCR-test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeen-sneltest mag maximaal 24 uur oud zijn.

Kom je terug uit een Europees land met kleurcode groen, dan geldt de verplichting om een coronabewijs (negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs) te laten zien niet. Als je terugkeert uit een land buiten de EU, dan is vanaf 8 augustus een test- of coronabewijs verplicht bij terugkeer naar Nederland. Een PCR-test mag maximaal 48 uur voor vertrek zijn afgenomen. Een antigeen-sneltest mag maximaal 24 uur oud zijn. In sommige gevallen (zie hieronder) is het verplicht om bij thuiskomst in quarantaine te gaan. 

Mocht het nodig zijn om je te laten testen in het buitenland, dan vind je hier de testlocaties.

Terug in Nederland

Kom je terug van vakantie en ben je in een rood (zeer hoog-risico) gebied geweest? Dan moet je bij thuiskomst verplicht 10 dagen in quarantaine. Deze verplichting geldt ook als je gevaccineerd bent. Op de vijfde dag kun je een test doen. Is de uitslag negatief, dan mag je voortijdig uit quarantaine. Bij terugkeer naar Nederland vanuit een oranje gebied kunnen er ook maatregelen gelden. Doe de Quarantaine check van de Rijksoverheid om te weten of je in quarantaine moet. Voor reizigers uit geel en groen gekleurde landen geldt geen quarantaineverplichting. Overigens adviseert de overheid aan iedereen die in het buitenland is geweest bij thuiskomst een coronatest te laten doen op de dag van thuiskomst en op de vijfde dag erna om er zeker van te zijn dat je het virus niet draagt.

Eerder verschenen:

Ook interessant: