Kan ik op vakantie als Nederland (donker)rood kleurt op de Europese coronakaart?

De besmettingscijfers gaan de verkeerde kant op. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei vrijdag 9 juli dat hij denkt dat de status van Nederland binnenkort, mogelijk deze week al, rood of zelfs donkerrood kleurt op de Europese coronakaart. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat Nederland door het EDCD (het Europese RIVM) als (hoog)risicoland gezien wordt en dat roept bij veel vakantiegangers vragen op. Kun je nog wel op vakantie naar het buitenland als Nederland rood kleurt?

Update: sinds 15/07/21 13:50 uur is Nederland rood gekleurd en Groningen donkerrood.

Europese coronakaart

Het EDCD geeft Europese landen een kleur die gerelateerd is aan het aantal besmettingen en positieve coronatests in een land. Landen bepalen aan de hand van die coronakaart zelf óf en welke inreisbeperkingen ze hanteren. Er is niet één vaste standaard waaraan alle landen moeten voldoen en de maatregelen verschillen dus per land. 

Welke maatregelen er gelden voor jouw vakantieland, vind je in de ANWB Reiswijzer.

Als Nederland rood kleurt, kan ik dan de grens nog wel over?

Met een coronapaspoort waarin staat dat je óf gevaccineerd bent, óf corona hebt gehad, óf negatief getest bent, kun je in principe vrij rondreizen binnen de EU, maar als Nederland (donker)rood kleurt, kun je zoals gezegd te maken krijgen met aanvullende maatregelen van je vakantieland. Denk hierbij aan zaken als een recente negatieve testuitslag, een gezondheidsverklaring en een passagier locatie formulier (PLF). 

Op dit moment zijn er geen (structurele) grenscontroles, maar wanneer de situatie verslechtert, is het heel goed mogelijk dat die weer ingesteld worden. Om de verspreiding van corona tegen te gaan, willen landen er zeker van zijn dat reizigers zich houden aan de gestelde maatregelen. De boetes kunnen fors zijn.

Zorg dat je behalve je gewone paspoort te allen tijde de benodigde bewijzen, verklaringen en documenten bij de hand hebt – óók als je al volledig gevaccineerd bent. Landen kunnen ook een quarantaineverplichting of een inreisverbod opleggen. Ingewikkeld? Zeer. Check daarom altijd voor vertrek de ANWB Reiswijzer.

Wat als Nederland (donker)rood kleurt terwijl ik op vakantie ben?

Wanneer je al op je vakantiebestemming bent (en dus aan alle op dat moment geldende eisen hebt voldaan) en Nederland dan (donker)rood kleurt, kan jouw vakantieland Nederland aanmerken als hoog of zeer hoog risicogebied. Dat kan, maar het hoeft dus niet. Je kunt je vakantie wel gewoon afmaken.  

Onze tip aan vakantiegangers: meld je aan voor onze ANWB Reiswijzer updates. Wanneer er in jouw vakantieland iets wijzigt, ontvang je een update middels een pushbericht en/of e-mail.

Of download de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die betrouwbare reisinformatie en een berichtenservice biedt met reisadvies per land. 

Eerder verschenen:

Ook interessant: