Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden van Zagreb

Ontdek de hoofdstad Zagreb. Bewonder het dak van de 18e-eeuwse Sint-Marcuskerk, ruik de zoete bloemen in de kleurrijke botanische tuin en zoek de schatten in de Zrinski-mijn. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Zagreb.

Wat te doen in Zagreb?

De hoofdstad van Kroatië wordt minder vaak bezocht dan de populaire badplaatsen Split en Dubrovnik. Zonde, want Zagreb biedt een mix van geschiedenis en moderniteit. De stralende stad is verdeeld over twee wijken: het lager gelegen Donji Grad en het hoger gelegen oude centrum Gornji Grad. Voel de klassieke sfeer in Gornji Grad, waar dagelijks ruim tweehonderd straatlantaarns met de hand worden aangestoken. Laat je inspireren door de kleurrijke muurschilderingen van de hedendaagse straatkunstenaar Lonac. Of strijk na een lange dag neer op een terras in de Tkalčićeva-straat. Laat je verrassen door deze bezienswaardigheden van Zagreb.

1. Het kleurrijke florafestijn van de botanische tuin

Naast het centraal station, verscholen tussen de drukke straten van Donji Grad, ligt de botanische tuin van Zagreb. De 5 hectare grote tuin is in de 19e eeuw opgericht als onderdeel van het Botanisch Instituut van de Faculteit Der Wetenschappen. Met als doel de inheemse Kroatische planten te beschermen. Rijk aan meer dan tienduizend plantensoorten, zoals de felpaarse Adriatische irissen en de wilde hyacint, die in volle bloei staan in de lente- en zomermaanden.

Wandel over de roodgekleurde bruggen en langs idyllische vijvers. De Franse bloementuin staat vol met honderden rozen en kruidenplanten. De geur komt je hier tegemoet waaien. In het arboretum (bomentuin), aangelegd in Engelse landschapsstijl, staan diverse boomsoorten als moerascipressen en honingbomen. Let op: in de wintermaanden (november tot en met maart) is de tuin gesloten.

2. Kroatisch Nationaal Theater

In het midden van het Plein van de Republiek, met uitgestrekte groene grasvelden en bloemenperken, springt het Kroatisch Nationaal Theater in het oog. Het 19e-eeuwse bouwwerk in neoklassieke stijl is een van de meest gefotografeerde gebouwen van Zagreb. De gouden kroonluchters en sierlijke pilaren in de foyer en theaterzalen doen niet onder voor de imposante barokke buitenkant. Gedetailleerde schilderingen kleuren het plafond en de rode fluwelen-stoelen steken af tegen de gouden zuilen.

Het gele gebouw biedt toneel aan beroemde artiesten die schitteren tijdens opera-, ballet- en theatervoorstellingen. Veel Kroatische artiesten zijn in dit theater aan hun carrière begonnen, waaronder Branko Gavella, de bekendste regisseur uit Kroatië. Scoor je kaartje voor een voorstelling in het nationale theater en geniet van een avondvullend programma.

3. Streetart in het centrum van Zagreb

De creativiteit van Zagreb zie je terug in de tientallen streetart-schilderingen verspreid over het centrum van de stad. Vooral in het district Donji Grad nabij de straat Jukićeva is het een groot kleurenpalet op de afgebrokkelde betonnen muren. Bekijk bijvoorbeeld het 6 meter hoge kunstwerk van een mens met een uilenhoofd.

Bewonder hier ook het kunstwerk Medika Diving waarbij een duiker in levendige gele en groene tinten is afgebeeld. Een ventilatiebuis die uit de muur steekt, dient hierbij als 3D-snorkel. Geschilderd door de straatkunstenaar Lonac, die bekendstaat om zijn fotorealistische werken. Hij begon zijn carrière op de muur van zijn lagere school. Zijn kunstlerares was erg onder de indruk, waardoor ze de schoolraad liet betalen voor de verf die de jonge kunstenaar had gebruikt.

4. Ilica-treintje: de kortste kabelbaan ter wereld

Aan het einde van de 5 kilometer lange winkelstraat Ilica bewegen twee blauwe karretjes over een spoor omhoog en omlaag. Deze vormen samen het Ilica-treintje, onderdeel van de kabelbaan die de buurt Donji Grad al sinds 1860 verbindt met Gornji Grad.

De blauwe wagon vervoert je in 55 seconden naar de historische stadsbuurt met bezienswaardigheden als de Sint Marcus-kerk en de Sint Stefanus-kathedraal. In deze kleine minuut legt de kabelbaan 66 meter hoogteverschil af en is daarmee de kortste kabelbaan ter wereld. Je stapt uit bij de Lotrščak-toren, vanwaar je uitzicht hebt over de oranje daken van de benedenstad van Zagreb.

5. De knal van Zagreb bij de Lotrščak-toren

De Lotrščak-toren, een lichtgekleurde vierkante wachttoren, was in de 13e eeuw onderdeel van de stadsmuren van Zagreb. De toren diende als poort van de zuidelijke stadsmuur die om Gornji Grad gebouwd was. Dagelijks werd hier een kogel afgeschoten zodat klokkenluiders hun kerkklokken hierop konden afstemmen. Sinds 1877 hoor je dagelijks om 12.00 uur ’s middags een kabaal van het afschieten van het kanon. Wel met een andere betekenis dan vroeger: de traditie in ere te houden.

Voor uitzicht over de stad beklim je de 106 treden van de smalle spiraalvormige trap in de toren. Gaandeweg passeer je het koperen kanon dat nog dagelijks afgaat. Bovenop de toren geniet je van het vergezicht over het oude centrum, een wirwar van straatjes.

6. Museum van Verbroken Relaties

Een kabouter, een frisbee en een rubberen varken. Aan de noordelijke kant van de Lotrščak-toren vind je een opmerkelijk museum waarvan het onderwerp op z’n zachtst gezegd bijzonder is: het Museum van Verbroken Relaties. Of dat nu tussen stellen is of tussen vrienden. Wat ooit begon als een tentoonstelling van twee kunstenaars uit Zagreb die uit elkaar gingen, groeide uit tot een museum.

De collectie wordt nog dagelijks aangevuld met nieuwe items van over de hele wereld. Elk object heeft een betekenis en wordt vergezeld door een anoniem verhaal van ex-geliefden. Bijvoorbeeld een hondenspeeltje in de vorm van een hamburger was het enige was dat de ex-geliefde achterliet bij zijn vriendin. Of eigenlijk zijn hond.

7. De kleurrijke boerenmarkt Dolac

Honderden rode parasols, exotische groente- en fruitsoorten en lokale delicatessen. De boerenmarkt Dolac, gelegen op 120 meter lopen vanaf het Ban Jelačić-plein, is het levendige middelpunt van Zagreb. Het is daarbij ook de grootste markt van de stad met ruim 150 kraampjes. Dagelijks vanaf 06.00 uur wordt het verhoogde plein omgetoverd tot een kleurrijke marktplaats. Boeren uit nabijgelegen dorpen stallen hier hun verse fruit en groentes uit.

Onder de openlucht markthal vind je de overdekte markthal voor nog meer streekproducten, waaronder verse octopus en lamsvlees. Hoor het geschreeuw van de tientallen verkopers die hun verse producten en lokale specialiteiten zoals de typisch Kroatische paška skuta-kaas aanbevelen. Een ricotta-achtige kaas met een milde zachte smaak afkomstig van de melk van de inheemse schapen.

8. Terug naar 1880 in de Sint Stefanus-kathedraal

In de historische bovenstad staat de 13e-eeuwse Sint Stefanus-kathedraal. Gebouwd in neogotische stijl en voorzien van twee met bloemornamenten versierde torens van 108 meter hoog. De wijzers van de klok op de rechtertoren geven altijd half acht uur aan: de tijd van de aardbeving in 1880 die de toren deels verwoestte.

Bewonder binnen de grotendeels glazen sarcofaag van de heilige aartsbisschop Stephinac. Ook het orgel – met meer dan zesduizend pijpen het grootste kerkorgel van Kroatië – is een heuse publiekstrekker. Jaarlijks worden er tussen de maanden juli en september meerdere orgelconcerten gehouden. Terwijl het zonlicht door de glas-in-loodramen naar binnen schijnt, klinkt de romantische muziek uit het hoogwaardige orgel.

9. Steek een kaarsje aan in de Stenen Poort

De Stenen Poort van Zagreb, is een donkere poort die in de 13e eeuw diende als doorgang naar de bovenstad Gornji Grad. Bewonder in de poort het schilderij van de Maagd Maria met het Jezuskind, dat op wonderlijke wijze de grote brand van 1731 in Zagreb heeft overleefd. Het schilderij hangt nu afgeschermd achter een sierlijk zwart ijzeren hek in een kapel die speciaal hiervoor is gebouwd.

Sinds de brand beweren gelovigen dat het schilderij van Maria wonderbaarlijke krachten uitstraalt, waardoor dit tegenwoordig een heilig bedevaartsoord is. De lokale bevolking komt hier regelmatig bidden en steekt een kaarsje aan. Het flikkerende kaarslicht danst op de oude stadsmuren vol met honderden tegeltjes waarop korte gebeden tot Maria staan.

10. Sint-Marcuskerk: de blikvanger van de stad

Het Sint-Marcusplein vormt een belangrijk middelpunt in het oude centrum van Zagreb. Hier vind je het hooggerechtshof en het parlement. Te midden van het plein schittert vooral de 13e-eeuwse Sint-Marcuskerk. Bekend om de opvallend rood- en blauwgekleurde dakpannen, die glinsteren wanneer de zon erop schijnt. Dit geeft een bijzonder contrast met de witte kerkmuren.

Op de verschillende dakpannen, gelegd in geometrische figuren, staan de wapens van Kroatië en Zagreb afgebeeld. Het wapen van Zagreb bestaat uit een wit kasteel op een rode achtergrond. Met daarnaast het wapenschild van Kroatië: de geblokte vlag van het land, drie luipaardkoppen en een zes-puntige gouden ster met een zwarte marter eronder. Let op: de kerk is niet van binnen te bewonderen.

11. Zagreb komt tot leven op de Tkalčićeva-straat

Leer het bruisende Zagreb kennen op de Tkalčićeva-straat, de meest levendige voetgangersstraat van de stad. Deze staat vol met kleurrijke restaurants en bars. De bochtige vorm van de straat komt uit de tijd dat er nog een beek liep met water uit de berg Medvednica. Aan het einde van de 19e eeuw werd de beek vanwege de vervuiling omgevormd tot straat.

Strijk hier overdag neer voor strukli, het traditionele bladerdeeghapje gevuld met hüttenkäse en crème fraîche. Of koop een typische rode Šestine-paraplu, die op de Dolac Market wordt gebruikt tegen de zon en regen, in een van de boetiekjes. Wanneer de avond valt, komt de luide muziek nog tot in de late uurtjes uit de trendy bars.

12. De ambachtelijke biercultuur van de Garden Brewery

Sinds 2016 wordt er in de Garden Brewery, in het oosten van Zagreb, volop bier gebrouwen zoals de zomerse citrus-IPA. Proef het ambachtelijke bier in de pub of drink een koud biertje op een van de muziekfestivals aan de Adriatische kust van Kroatië.

De brouwerij staat bekend om vier hoofdbieren en nog ruim vijftig speciaalbieren met uiteenlopende smaken. Proef het fruitige aardbeienbier of het donkere bier met de smaak van koffie en chocolade. Bier krijg je in deze brouwerij uit blik, niet uit de fles. Hierdoor komt er minder zonlicht bij het bier en smaakt je bier extra lekker! Meer weten over het brouwproces van deze ambachtelijke bieren? Boek van te voren een rondleiding en spijker je kennis bij.

13. Medvednica: de hooglanden van Zagreb

Waar je ook bent in de hoofdstad van Kroatië: aan de noordkant zie je de 1000 meter hoge berg Medvednica over de stad waken. Rondom de berg ligt een uitgestrekt natuurgebied. In deze beboste regio met kronkelende bospaden, uitgestrekte valleien en grotten ontsnap je aan het stadse leven.

Op de westelijke hellingen van Medvednica ligt de Zrinski-mijn. Mijnwerkers ontdekten hier in de 16e eeuw waardevolle metalen als loodglans. Met hamer en beitel werden de metalen uitgegraven uit de donkere ondergrondse gangen, die slechts verlicht werden door walmende olielampen. In de 17e eeuw sloot de familie Zrinski de grot, omdat de opbrengst kleiner was dan verwacht. Sinds 2004 stap je zelf in de schoenen van de mijnwerkers en luister je naar de verhalen van de gidsen over de zware arbeid.

Meer tips voor jouw autovakantie

De allermooiste autoroutes van Europa 
Bloedstollende Noorse haarspeldbochten, een trip langs Ierlands ruige kust en rijden óver de oceaan. Dit zijn de 24 allermooiste autoroutes van Europa.
Autovakantie voorbereiden 
Bekijk alles wat je moet weten als je op autovakantie gaat. Van milieuzones en tolbadges tot lokale verkeersregels en actuele brandstofprijzen.
Alle inspiratie voor Kroatië 

Zin om je onder te dompelen in alles wat Kroatië te bieden heeft? Droom weg bij deze tips.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Kroatië en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.