Natuur in Kroatië

Het druppelvormige schiereiland Istrië heeft een sterk gelede rotskust en een heuvelachtig, vruchtbaar achterland met wijn- en olijfboomgaarden. De kuststrook van de Kvarnerbaai is ten westen van Rijeka bergachtig en steil, naar het zuiden liggen er kiezel- en zelfs zandstranden. Voor de kust liggen de eilanden Cres, Lošinj, Krk en Rab. 

Alle gebieden hebben toeristen talloze recreatiemogelijkheden te bieden. Zwemmen en alle vormen van watersport zijn hiervan de belangrijkste, waarbij gezinnen met kleine kinderen waarschijnlijk de zandstranden van Crikvenica meer zullen waarderen dan de rotsachtige kusten elders in Istrië. Avonturiers en natuurliefhebbers kunnen afdalen in druipsteengrotten, surfen op de mooiste wateren van Europa, wandelen door fascinerende landschappen zoals bij de Plitvicemeren, ecoprojecten bezoeken voor de bescherming van dolfijnen of vale gieren, of de onderwaterwereld verkennen op een van de vele duiklocaties. 

Wandelen bij de Plitvicemeren

Een landschap als uit een sprookje, met meren, watervallen, mysterieuze in het turkooisblauwe water drijvende houtblokken, schitterende libelles en ijsvogels, met mos begroeid kalksteen. De wandeltocht door dit betover(en)de gebied, dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, is een onvergetelijke belevenis. Midden in het karstlandschap van de Mala Kapela, een bergketen in de Dinarische Alpen, is de bovengrondse waterrijkdom een waar fenomeen, maar het meeste water sijpelt door het poreuze kalksteen van het karst in ondergrondse grotten en kloven. 

Het hoogste meer ligt op 636 m boven zeeniveau, het laagste op 503 m. Daartussenin ligt een fascinerend klaterende, ruisende en gorgelende waterwereld die constant verandert, omdat het water het calciumcarbonaat uit de kalkrotsen oplost, nieuwe barrières opwerpt en andere doet instorten. De prachtige turkooizen kleur hebben de Plitvicemeren te danken aan het travertijn, de belangrijkste bouwsteen van dit landschap.

Fietsen op het schiereiland Kamenjak

Maak een fietstocht over het schiereiland Kamenjak, waar je kunt genieten van een woest, stil landschap, orchideeën, prachtige baaien en een eenzame vuurtoren. Als een vinger strekt het natuurgebied Rt Kamenjak zich van de badplaats Premantura uit naar het zuiden, de Adriatische Zee in. Het natuurpark zelf is slechts 3,5 km lang en tussen de 500 en 600 m breed, maar omvat wel 30 km aan kusten, met kleine en grotere baaien. Het landschap is adembenemend, de variatie aan soorten – er groeien hier alleen al dertig soorten orchideeën – is fascinerend. Fietsend (op een mountainbike) langs de kust is het tot aan het zuidelijkste puntje en weer terug zo’n 14 km over oneffen terrein. Onderweg kun je af en toe verkoeling opzoeken in het water.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Kroatië
Leuke tips voor een vakantie naar Kroatië
Rondreis Kroatië