Top 9 bezienswaardigheden van Zagreb

Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, heeft veel moois te bieden. Samen met de redactie van REIZEN Magazine zetten we negen hoogtepunten op een rijtje.

1. Trg bana Jelačića

De Trg bana Jelačića is het centrale plein van Zagreb, de perfecte plek om mensen te kijken. De Dienst voor Toerisme (op nummer 11), bemiddelt bij het vinden van onderdak en organiseert stadsrondleidingen.

2. De Kathedraal

De Kathedraal van Zagreb is de grote blikvanger van het Kaptol, de oudste wijk van de stad. De torens zijn ruim honderd meter hoog, de voorgevel kreeg na een aardbeving eind 19de eeuw een neogotisch uiterlijk. Deze middeleeuwse Bovenstad van Zagreb bestaat uit de delen Kaptol en Gradac, de verbindingsweg ertussen is de gezellige uitgaansstraat Tkalčićeva. Gornji Grad is het stadsdeel waar je heen gaat om rustig rond te dwalen, even weg uit de hectiek van de benedenstad.

3. Rooseveltplein

Het gebouw waarin dit museum is gevestigd (Rooseveltplein) was hiervóór een middelbare school. De collectie bevat kunst uit alle delen van de wereld. De verzameling was een donatie van verzamelaar Ante Topić Mimara.
Er zijn nog veel meer bijzondere musea in Zagreb, zoals het Museum voor HedendaagseKunst, het Stadsmuseum van Zagreb en het Archeologisch Museum.

4. Centraal Station Zagreb

Gebouwd in 1891 en tot in de jaren zeventig een van de haltes van de Oriënt Express. Het station ademt nog de steeds grandeur uit van de Grote Treinreizen.

5. Theaterplein

Een vanillekleurig neo-barok gebouw uit 1895 op het Theaterplein, dat trouwens officieel Maršal Titoplein heet, maar door niemand zo wordt genoemd. Het gebouw werd destijds geopend door keizer Franz Josef I. Bijzonder om hier een opera bij te wonen.

6. Winkelstraat

Drukke bedoening, overal winkels en restaurants, iedereen heeft haast. Niet het toppunt van een gezellige winkelstraat, maar het is de ruggengraat van de Kroatische hoofdstad, je komt er altijd weer op uit.

7. Mariabeeld

De poort naar de oude stad werd in 1731 deels verwoest, maar het Mariabeeld bleef intact. Het is nu een plek waar mensen kaarsen komen aansteken, tegen de muur hangen danktegeltjes.

8. Kabelbaan van Ilica

De kabelbaan van Ilica naar de bovenstad. Boven is het uitzicht mooi, en er is een muurtje om op te zitten, maar het trammetje zelf is ook gewoon leuk, een vervoermiddel uit vroeger tijden. Van boven naar beneden kun je overigens goed wandelen.

9. Boerenmarkt

Dagelijkse boerenmarkt onder Kaptol. Erg levendig en gezellig, je kunt er ook wat eten en drinken, bijvoorbeeld op het terras van restaurant Kerempuh (Kaptol 3).

Dit artikel is geschreven door de makers van REIZEN Magazine, hét reismagazine van de ANWB.

Wil je zelf naar Zagreb? Boek een compleet verzorgde reis via de ANWB. Je profiteert altijd van Ledenvoordeel!

Misschien vind je dit ook interessant:

TIP: Autovakantie Kroatië bij Pharos Reizen
TIP: Zagreb in top 10 goedkoopste steden Europa
TIP: Op vakantie naar Istrië
TIP: De Kroatische Kvarnereilanden