Verkeer in Kenia
Hoe staat het met het wegennet in Kenia en moet je tol betalen op de snelwegen? Moet je er links of rechts rijden? Hier vind je alle handige info over het verkeer in Kenia.
Verkeersregels
- Hier worden enkele belangrijke algemene verkeersregels vermeld, waaronder een aantal verkeersregels die afwijken van de Nederlandse.
Veilig rijden
Rijden onder invloed
- Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,8 promille.
- Het is verboden te rijden onder invloed van drugs.
Mobiele telefoon
- Het is bestuurders van gemotoriseerde voertuigen verboden tijdens het rijden een telefoon vast te houden.
Basisverkeersregels
- Je moet links rijden en rechts inhalen.
Voorrang
- Bestuurders op een secundaire weg moeten voorrang verlenen aan bestuurders op de hoofdweg.
- Als een begeleider van vee met zijn hand een stopsignaal geeft, is stoppen verplicht.
- Bij het naderen van een presidentiële colonne moeten alle overige weggebruikers zoveel mogelijk aan de linkerkant van weg gaan staan, waar zij moeten wachten tot alle tot de colonne behorende voertuigen gepasseerd zijn.
Rotonde
- Als je een rotonde wilt oprijden, moet je voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden.
Passeren
- Op smalle wegen moet een voertuig zonder vracht uitwijken voor een voertuig met vracht.
- Op hellingen hebben stijgende voertuigen voorrang op dalende voertuigen.
Inhalen
- Op wegen met drie of meer rijstroken per rijrichting mag ook links worden ingehaald.
- Je mag vee dat onder begeleiding van de weg gebruikmaakt, zowel links als rechts voorbijrijden.
Geluidssignalen
- Het geven van geluidssignalen is verplicht als er een direct gevaar voor een aanrijding bestaat, maar overmatig claxonneren moet worden vermeden.
Parkeren
- Parkeren is verboden langs een stoeprand met een doorgetrokken gele streep.
Infrastructuur
- De hoofdwegen in Kenia tussen de belangrijkste plaatsen en de hoofdwegen die naar de nationale parken en reservaten leiden, zijn geasfalteerd en van een redelijke tot goede kwaliteit.
- Veel secundaire wegen in Kenia zijn niet goed onderhouden, zijn soms geheel of deels onverhard en vertonen kuilen en gaten.
- Ook de wegranden verkeren vaak in een slechte toestand en doordat een deel van de weg geërodeerd raakt, veranderen sommige tweebaanswegen in eenbaanswegen.
- Er ontstaat geregeld schade aan het wegdek als gevolg van tropische regenval, aardverschuivingen en overmatig gebruik door met name zwaar verkeer.
- De wegen in de grote natuurgebieden zijn vrijwel allemaal onverhard. Hier kan alleen met terreinwagens worden gereden.
Verkeersveiligheid
- In Kenia vinden relatief veel verkeersongevallen plaats waar toeristen bij zijn betrokken.
- Houd rekening met onvoorspelbaar gedrag van medeweggebruikers en bestuurders die te snel rijden en ook met karren, fietsers en voetgangers die soms midden op de weg rijden of lopen, en met overstekend (groot) wild.
- Houd ook rekening met dronken bestuurders op de weg, met name in het weekend.
- In het regenseizoen kunnen stortregens het rijden onmogelijk maken en kunnen wegen door overstromingen en aardverschuivingen onbegaanbaar worden, zelfs voor terreinvoertuigen. Informeer daarom bij de lokale autoriteiten naar de recente staat van de wegen.
- 's Nachts rijden is altijd gevaarlijk vanwege criminaliteit, de slechte staat van het wegdek en omdat er slecht verlichte of onverlichte voertuigen rondrijden.
Bijzonderheden
- In verband met criminaliteit (overvallen, carjacking) kun je het beste tijdens je rit de ramen gesloten houden en de portieren vergrendelen. Als je buiten de steden en in afgelegen gebieden rondrijdt, wordt aangeraden om in konvooi te rijden.
Pechhulp
Pech
- Rijd je in een huurauto, bel dan de verhuurder, want deze kan je verder helpen.
- Bel bij pech in Kenia de pechhulpverleningsdienst AA Kenya (Automobile Association of Kenya) op +254 709 933 000 of +254 709 933 999. Ga naar aakenya.co.ke voor meer informatie.
- Kosten voor pechhulp in Kenia vallen niet onder de dekking van de ANWB Wegenwacht Services.
Ongeval
- Bel het landelijke alarmnummer 999.
- Een ongeval waarbij gewonden zijn gevallen of een dier is aangereden, moet binnen 24 uur worden gemeld bij de politie.
ANWB Alarmcentrale
- Tel. +31 70 314 14 14
- Ga naar anwb.nl/alarmcentrale voor meer informatie over pechhulp of hulpverlening aan betrokkenen bij een ongeval in het buitenland.