Kenia

Giraffen en luipaarden op de oneindige steppen van de Serengeti, met de Kilimanjaro op de achtergrond. een zonsondergang op het Victoriameer, terwijl een troep flamingo's overvliegt. Kenia is hét land voor natuurliefhebbers. Niet zo gek: wie wil er op zijn safari nu niet oog in oog staan met een olifant? Het is ook het thuis van de inheemse Masai. In hun dorpen krijg je een voorproefje van deze eeuwenoude cultuur. En koop als herinnering een prachtig sieraad op de Masai-markt in de hoofdstad Nairobi.

Eten en drinken

De landbouwgronden leveren het hele jaar door vruchten, avocado's, asperges, ananas, etc, waardoor je een grote keuze hebt uit verse producten. Vlees is zeer populair en staat op elke menukaart. De Keniase keuken kent Engelse en Indiase invloeden. Populair bij de bevolking zijn de nyama-chomabars, waar vlees per pond besteld wordt. Bij buffetten kun je ook vreemde vleessoorten aantreffen, zoals zebra, krokodil en giraffe. Vlees en vis en schaaldieren zijn van een goede kwaliteit. Githeri is een vegetarische stoofpot met bonen. In de lokale Swahiligerechten wordt veel kokos en tamarinde gebruikt. Bij het Victoriameer is gebakken tilapia (vis) met een pittige tomatensaus en ugali, maïspap, het bekendste gerecht. In de buurt van Mount Kenya is irio, een stamppot van aardappels met erwten en maïs, het streekgerecht. Naast frisdrank wordt er ook veel chai, zoete thee met melk, gedronken. Verse fruitsappen zijn goed en lekker, mits vers geperst. Vermijd ijsblokjes. Lokale drank omvat eigen merken bier (Tusker, White Cap), papayawijn, Kenya Cane (soort rum), Kenya Gold (koffielikeur), pombe, een soort bier van banaan gebrouwen, en aan de kust palmwijn. Chan'aa is zelfgestookte sterke drank. Deze illegale drank is niet ongevaarlijk.

Kunst en cultuur

In 1963 kreeg de vroegere Britse kolonie volledige onafhankelijkheid en riep men de republiek uit. Het eenpartijstelsel werd in 1982 onder druk van het buitenland opgeheven ten gunste van de democratie. In 1992 vonden de eerste vrije verkiezingen sinds 1978 plaats.

Natuur

Het land aan de Afrikaanse oostkust kan worden verdeeld in vier zones: in het noordoosten een steppe met doornstruiken; in het noordwesten rond het Turkanameer onvruchtbaar bergvoorland; in het zuidoosten savannen met bomen en doornstruiken en ten slotte het tot boven de 3000 m reikende plateau dat in westelijke richting afloopt naar het Victoriameer. Toeristen komen voor het wild en het klimaat.

Winkelen

In de grote plaatsen vind je winkelstraten. Langs de kust en bij de nationale parken zijn talloze winkels met een assortiment voor toeristen. Er zijn veel houtbewerkers, wevers en kunstenaars in Kenia. Veel producten worden echter massaal geproduceerd. Voor traditionele kleding moet je naar de markt. In het stadscentrum van Nairobi is een keer per week een Masaïmarkt. Op de stranden aan de zuidkust worden ook Masaïproducten aangeboden. Typische souvenirs zijn khanga -, kitenge- en kikoi- kleding, batik, beelden, tassen met leren handvatten, houtsnijwerk en sieraden. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Er is een verschil tussen gewone prijzen en toeristenprijzen. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast. Denk bij de aanschaf van souvenirs aan het internationale verbod op de in- en uitvoer van (producten van) beschermde dieren- en plantensoorten.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Kenia? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van de lokale verkeerszaken tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Kenia