Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Wat is de beste reistijd voor IJsland?

Het fijnste aan IJsland is dat je er het gehele jaar naartoe kunt reizen. Het land is namelijk veelzijdig, dus ieder seizoen heeft zijn voordelen. De verschillen zijn groot. De beste reistijd voor IJsland af van waar jij naar op zoek bent tijdens je reis. Probeer je het noorderlicht te spotten of wil je de hele nacht lang dansen op een festival?

Een kalender met twee seizoenen

Allereerst is het goed om te weten dat men in IJsland alleen onderscheid maakt tussen de zomer en de winter. De winter loopt van oktober tot maart en de zomer van april tot september. In de rest van de tekst houden we deze indeling naar oude Noorse gebruiken aan.

De voordelen van een reis tijdens de wintermaanden

Voor sneeuwliefhebbers is de winter de beste reistijd voor IJsland. Zeker rond de feestdagen is dit de ideale bestemming om in magische sferen te komen. De bevroren watervallen en de besneeuwde landschappen zorgen voor een betoverende ervaring. Hoop jij het noorderlicht te zien? Ook dan kun je het best in de winter reizen. Bijkomend voordeel is dat de reizen naar IJsland in de winter meestal goedkoper zijn dan in het hoogseizoen.

Een winterreis naar IJsland: korte dagen, lange nachten

Een nadeel van een winterreis naar IJsland is dat de dagen heel kort kunnen zijn. Op de kortste dag, in december, is het maar 4 uur licht! Ook zijn sommige steden niet bereikbaar als ze tijdelijk ingesneeuwd zijn. Daarnaast wordt het in de winter behoorlijk koud in IJsland. De gemiddelde temperatuur ligt rond het vriespunt en het regent vaak.

De talloze voordelen van een zomerreis

De zomer is voor velen de beste reistijd voor IJsland. Tijdens de zomer hoef je minder rekening te houden met de weersomstandigheden. De wegen zijn beter begaanbaar en er zijn meer bezienswaardigheden geopend. Tijdens de zomer geniet je van de ruige natuurgebieden en kun je walvissen spotten aan de kustlijn. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 13 en 15 graden en er valt weinig regen. Een ander voordeel van reizen in de zomermaanden is dat het een stuk langer licht is dan tijdens de winter. In juni en juli wordt het ’s nachts zelfs helemaal niet donker. Tijdens deze middernachtzomernachten worden talloze festivals georganiseerd.

Nauwelijks noorderlicht tijdens de zomer in IJsland

Een nadeel van reizen in de zomer is dat het een stuk duurder is dan in de winter. Ook komen veel mensen naar dit land om het noorderlicht te kunnen zien, maar door de korte nachten heb je hier weinig kans op tijdens het hoogseizoen.

Bekijk alle reizen naar IJsland

Op zoek naar wat anders?

De mooiste bezienswaardigheden van IJsland

De mooiste bezienswaardigheden van IJsland

Verwonder je over dramatische landschappen, ga op zoek naar papegaaiduikers en ontspan in een van de vele warmwaterbronnen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Nu goed voorbereiden, om straks weer heerlijk op vakantie te gaan. Vergeet niet op tijd de ANWB Creditcard aan te vragen.