Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden van Reykjavik

Neem een kijkje in de bijzondere Hallgrímskirkja-kerk, slenter langs de Oude Haven en bewonder de Sun Voyager-sculptuur aan het water. Langs de Laugavegur is het zowel overdag als ’s avonds goed toeven. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Reykjavik.

Wat te doen in Reykjavik?

Reykjavik is de meest noordelijke hoofdstad ter wereld en tegelijkertijd de dunst bevolkte. De sfeer is dan ook eerder die van een provinciale stad dan van een metropool. Het compacte stadscentrum is goed te voet te verkennen en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Veelkleurige huizen met daartussen architectonische meesterwerken als de Hallgrímskirkja-kerk en het Harpa Concertgebouw tekenen het straatbeeld. En dit alles tegen een achtergrond van een ruig landschap met lavavelden, gletsjers en watervallen, zoals de Gullfoss. Rijd een rondje langs de Golden Circle door het vulkanische landschap, kijk uit over de stad vanaf Perlan en ontspan in het warme bronwater van de Blue Lagoon. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Reykjavik.

1. Wakend over Reykjavik: de Hallgrímskirkja

De uit lichtgekleurd beton vervaardigde Hallgrímskirkja uit 1986 torent met een hoogte van 74,5 meter boven Reykjavik uit. Staatsarchitect Guojon Samuelsson tekende voor het bijzondere uiterlijk van deze raketvormige kerk met aan weerszijden van de hoofdingang 31 smalle vierkante zuilen van oplopende hoogte naast elkaar. Hij liet zich inspireren door de basaltkolommen van gestold lava in het IJslandse landschap.

Bekijk het witte interieur met de imposante booggewelven en het 5275 pijpen tellende orgel, dat samen met de prachtige akoestiek garant staat voor bijzondere kooruitvoeringen. Neem de lift naar het uitkijkplatform voor een panoramisch uitzicht over de stad, de oude haven en de Noorse Zee. Leuk weetje: de wind verzet regelmatig de wijzers op de grote torenklok waardoor deze vaak de verkeerde tijd aangeeft.

2. Slenteren in de Oude Haven van Reykjavik

Ooit was de Oude Haven van Reykjavik een traditionele vissershaven. Inmiddels heeft deze zich ontwikkeld tot een van de meest levendige buurten van de stad met de beste visrestaurants en winkels. Nog steeds varen vissersboten af en aan, tot groot genoegen van hongerige meeuwen. Slenter langs de gerenoveerde vissershutten aan de kade, die nu dienen als galeries, cafés en excursiebedrijven voor boottochten.

Ga in de winter op zoek naar het noorderlicht of maak in de zomer een walvissafari en spot dan ook papegaaiduikers. Deze zwart-witte vogels met felgekleurde snavels vestigen zich in groten getale op IJsland. In het weekend scoor je op de Kolaportið-markt, naast de haven gelegen, een handgemaakte wollen trui en lokale delicatessen als hákarl (gefermenteerde haai) – een verworven smaak.

3. De kleurrijke caleidoscoop van het Harpa Concertgebouw

Naast de Oude Haven staat sinds 2011 het (letterlijk) schitterende 43 meter hoge Harpa Concertgebouw. Harpa betekent in het IJslands zowel harp als de eerste maand van de lente in de oude Scandinavische kalender, symbool voor bloei en hoop. De stalen gevelconstructie is gevuld met 12-zijdige – deels gekleurde – glasmodules, geïnspireerd op het noorderlicht en de IJslandse onregelmatig gevormde geometrische basaltblokken.

Bewonder het steeds wisselende spel van het zonlicht in het glas, veroorzaakt door de gevarieerde hoeken waaronder de glaspanelen zijn geplaatst. Je ziet dit zowel buiten, staand voor de hoofdgevel, als binnen in het open atrium van de lobby. Het heeft iets weg van het effect van een caleidoscoop. Bij rustig weer reflecteert het gebouw prachtig in het ondiepe waterbassin van het voorplein.

4. Sun Voyager: dromerige ode aan de zon

Langs het water, 500 meter ten oosten van de Oude Haven, staat de glanzende Sun Voyager-sculptuur. Het is het werk van kunstenaar Jón Gunnar Árnason, die in 1986 de ontwerpwedstrijd voor een openbaar kunstwerk ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van Reykjavik (in 1990) had gewonnen.

De 18 meter lange sculptuur van roestvrijstaal heeft iets weg van het skelet van een Vikingschip. Dit was echter niet wat Árnason voor ogen had. Hij zag in zijn kunstwerk een droomboot als ode aan de zon, symbool voor de belofte van nieuw, onontdekt gebied. Bewonder de Sun Voyager bij zonsondergang, wanneer het zich als een indrukwekkend silhouet aftekent tegen de gekleurde hemel, met de 914 meter hoge Esja-berg achter de baai van Faxaflói in de verte.

5. Laugavegur: post aan de kerstman

Tijdens je bezoek aan Reykjavik beland je vast een keer op de Laugavegur, de belangrijkste en oudste winkelstraat van de stad, aangelegd in 1885. De naam betekent ‘weg naar het warme water’, aangezien vrouwen hier vroeger met de was op en neer liepen van en naar de warmwaterbronnen.

In tegenstelling tot hoofdstraten in veel andere Europese grote steden, is de Laugavegur in Reykjavik gevuld met kleine, unieke winkels. Zo vind je hier cadeauwinkels, vintage-zaken en boetieks met Scandinavische mode. Duik ook een levensmiddelenzaak voor een typisch IJslandse delicatesse: piparperlur (chocoladeballetjes gevuld met drop). Opvallend is de knalrode brievenbus langs de straat, speciaal voor post aan de kerstman. ’s Avonds kent Laugavegur een bruisend uitgaansleven, met bars, clubs en restaurants.

6. Höfdi-huis: waar het einde van de Koude Oorlog begon

Ten oosten van het stadscentrum staat aan het waterfront een van de bekendste historische gebouwen van de 20e eeuw: het Höfdi-huis. Dit witgeschilderde houten landhuis is in 1909 in opdracht van Frankrijk gebouwd voor consul Jean-Paul Brillouin. Sinds 1967 gebruikt de gemeente het voor officiële ontvangsten en bijzondere gelegenheden.

In oktober 1986 ontmoetten de Amerikaanse president Reagan en Sovjetleider Gorbatsjov elkaar in het Höfdi-huis omdat IJsland neutraal terrein was en de setting kleinschalig, wat een gemoedelijke sfeer moest waarborgen. Zij spraken hier over ontwapening, een eerste aanzet tot toenadering tussen de twee grootmachten. Ondanks dat dit iconische gebouw niet geopend is voor het publiek, is het toch heel bijzonder op de plek te staan waar belangrijke geschiedenis is geschreven: symbolisch voor het einde van de Koude Oorlog.

7. IJsland door de eeuwen heen in het Nationaal Museum

Het Nationaal Museum van IJsland werd opgericht in 1863. Decennialang werden museumstukken echter opgeslagen op zolders van diverse gemeentelijke gebouwen, tot men in 1950 een eigen gebouw opende. Na een grootscheepse renovatie in 2004 zag ook de permanente tentoonstelling 'The making of a Nation' (ontstaan van een natie) het licht.

De tentoonstelling leidt je vanaf de Vikingen in de vroege Middeleeuwen tot aan het hedendaagse IJsland, met als doel begrip en inzicht over het heden te creëren door middel van kennis van het verleden. Bewonder de vroeg 13e-eeuwse Valþjófsstaður-kerkdeur uit grenen houtsnijwerk – de beroemdste bezienswaardigheid uit de collectie – waarop de sage van De Ridder en de Leeuw is afgebeeld. Een ander topstuk is het (slechts 6,5 centimeter hoge) bronzen beeld van de dondergod Thor, van rond het jaar 1000.

8. Uitzicht en natuurkrachten in Perlan

Op de 61 meter hoge heuvel Oskjuhlid ten zuidoosten van de stad, staat het opvallende bouwwerk Perlan (de Parel). Het bestaat uit een glazen koepel, omgeven door zes ronde tanks en hiermee rondom verbonden via een uitkijkplatform met een panoramisch uitzicht over Reykjavik. Vijf van de tanks zijn voor opslag van geothermisch verwarmd water voor de stad en in de zesde huist het Perlan-museum, waar de natuurkrachten van IJsland centraal staan.

Loop door de nagebootste ijstunnel (compleet met koele temperaturen), aanschouw een film over het magische noorderlicht in het planetarium en leer over de kracht van gletsjers en geothermische energie. Pas op dat je niet nat wordt gesproeid door de kunstmatige geiser die elke paar minuten vanaf de bodem tot de nok van de koepel spuit.

9. Mooiste route van IJsland: de Golden Circle

De Golden Circle is volgens velen de mooiste route van IJsland en goed te doen als dagtocht vanuit Reykjavik, per georganiseerde excursie of huurauto (4WD in de winter). De bijna 300 kilometer lange route strekt zich als een ellips uit ten oosten van de stad en brengt je langs een aaneenschakeling van extreme landschappen, een soort aardrijkskundeles in de praktijk.

Ervaar de enorme aardkrachten in uiteenlopende vormen. In Thingvellir tuur je in de 80 meter brede en 40 meter diepe Almannagjá-breuk tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse continenten. Bij Geysir spuit de Strokkur-geiser elke 4 tot 8 minuten kokend water tot 20 meter hoogte. En bij Gullfoss voeren wandelpaden naar uitkijkpunten over deze machtige watervallen die tot 229 meter breed en 21 meter hoog zijn en waar stuifwater perfecte regenbogen veroorzaakt.

10. Wellnessbeleving in de beroemde Blue Lagoon

Op 50 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Reykjavik vind je de bekendste warmwaterbron van IJsland, de in 1992 geopende Blue Lagoon, omgeven door lavavelden. Het geothermische water in de kunstmatig aangelegde bassins komt uit gaten van wel 2000 meter diepte en heeft een temperatuur van 37 tot 39 graden. Niet alleen ontspannend, maar ook gezond, dankzij de vele algen en mineralen.

Relax in de blauwgroen gekleurde waterbekkens – met een gemiddelde diepte van 1,20 meter – en geniet van extra mogelijke services in het water, zoals een moddermasker, massage of vruchtensapje aan de bar. Hoe kouder de buitenlucht, des te mysterieuzer de ervaring: de waterdamp hult de omgeving in een warme mist, waardoor de meeste andere badderende gasten vervagen of helemaal uit het zicht verdwijnen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.