Top 10 mooiste stranden in Frankrijk

Frankrijk heeft bijzondere stranden. Klein, groot, stil, druk of historisch. De 10 mooiste zetten we op een rij, reizend langs de kust. Of je nu van surfen houdt of van oesters eten, voor iedereen is er wel een strand te vinden.  

1. Strand bij Cap Blanc Nez (Opaalkust)

In Noord-Frankrijk, op slechts enkele uren rijden vanuit Nederland, vind je de stranden van de Opaalkust. Reken op knusse dorpen (Audresselles, Wimereux), blauwe zee, een lang en breed zandstrand (bij Wissant), mooie wandelpaden over hoge kliffen (Cap Griz Nez & Cap Blanc Nez) en zicht op de krijtkust van Engeland (echt waar!)

2. Strand bij Trouville-sur-Mer (Normandië)

Normandië  ̶  iets zuidelijker  ̶  grossiert in stranden groot en klein, waarvan vele met een verhaal. Zo is het strand bij Étretat niet groot, maar het uitzicht op de hoge kliffen en de natuurlijk uitgesleten bogen is ronduit spectaculair. Heel anders is het strand van chic en mondain Deauville, met onder meer de badhokjes van vele filmsterren. Toch kiezen wij voor het strand ernaast, dat van Trouville-sur-Mer. Menig kunstschilder vertoefde hier graag, zoals Claude Monet (in 1870), en nog steeds is het prettig hier te zijn. Want: uiterst charmant, een laisser-faire sfeertje, belle époque gebouwen, en een boulevard met tongstrelende zeevruchten.

3. Strand van Nicolas (Bretagne)

Ook Bretagne, weer iets zuidelijker, bezit vele bijzondere stranden. Zoals de mini-strandjes van Saint-Malo of het strand van ‘Les Vacances de monsieur Hulot’ (de komische film van Jacques Tati uit 1953), bij Saint-Nazaire. Bretagnes mooiste zandstrand vind je echter op Saint-Nicolas, een eiland van de Glénan-archipel. Reken op fijn zand, een knalblauwe oceaan, sublieme zonsondergangen en het ‘aan-het-einde-van de-wereld-gevoel’. Van mei tot en met september varen er veerboten naar het eilandje. Maar let op: er zijn geen hotels en kamperen is verboden.

4. Strand bij Cap-Ferret (Gironde)

Nabij Bordeaux aan de Atlantische kust vind je het strand bij Dune du Pilat, met 114 meter het hoogste duin van Europa. Net ietsje noordelijker, in Cap Ferret, kun je kiezen uit twee stranden. Een enorm strand, langs de oceaan, en in het gehucht L’Herbe een piepklein strand langs het Bassin d’Arcachon. Een binnenzee, rijk aan oesterkwekerijtjes. Oesters die kunt je kopen, bij Pinasse Café bijvoorbeeld, en dan wegspoelen met een koud wijntje.

5. Plage de Côte des Basques (Biarritz)

Aan de voet van de Pyrénées-Atlantiques, daar ligt Biarritz. Een eeuw terug de badplaats voor de rijken der aarde. De Grande Plage is hier het meest centrale, drukke en populairste strand, vandaag ook voor Jean met de (alpino)pet. Iets heel anders is Plage de la Côte des Basques, een ware surf-hotspot. Ook leuk om te zien voor wie zelden of nooit op een plank balanceert, deze hangout voor surfdudes.

6. Strand van Collioure (Côte Vermeille)

Aan de andere oostkant van de Pyreneeën, aan de Middellandse Zee vlakbij Spanje, ligt het bekoorlijke Collioure. Een badplaatsje met historische gebouwen, zoals de kerk aan de haven, die eeuwenlang dubbelde als vuurtoren, en Hostellerie Les Templiers, waar vele kunstenaars (o.m. Picasso & Matisse) hun rekening met een schilderij betaalden. Maar ook met Catalaanse vissersboten en een strand. Met kiezels, we geven het toe, maar het uitzicht op fijne terrasjes, wiegende palmen en een zee als zilver maakt veel goed.

7. Strand van Saintes-Maries-de-la-Mer (Camargue)

Meer naar het oosten, waar de Rhône in zee stroomt, ligt de Camargue, een natuurgebied met wilde paarden en roze flamingo’s. En met Saintes-Maries-de-la-Mer, een door zon verbleekt vissersdorp. Schilderachtig en relatief rustig, zeker buiten het seizoen. Het is een bedevaartplaats, niet ver van Arlès, met een Zwarte Madonna en een mooi strand. Vincent van Gogh vertoefde hier graag  ̶  zo gek was ‘ie dus ook weer niet  ̶   en hij schilderde dan, met de zon als inspiratiebron, géén sombere luchten met zwarte kraaien. Wie hier nu komt, begrijpt nog steeds waarom.

8. De stranden van Saint Tropez en Nice (Côte d’Azur)

Is Pampelonne, het strand bij Saint Tropez, een van Frankrijs mooiste stranden? Dat valt te betwijfelen. Wel lopen hier  ̶  ook al zijn de hoogtijdagen van Brigitte Bardot voorbij  ̶  de mooiste mensen rond. Althans, als je van een overdaad aan goud, blond en naaldhakken in het zand houdt (naast uitzicht op enorme jachten). Plof neer en laat het ‘mooie mensen kijken’ beginnen. Haute couture bikinitopjes en teenslippers zie je echter ook op de stranden van Nice, en die genieten onze voorkeur. Want Nice is een verrukkelijke stad. Let wel, er zijn hier privé- en openbare stranden. Eerstgenoemde zijn rustig maar duur. En openbare zijn gratis maar druk. Ga vroeg en neem koeltas en strandspullen mee.

9.  Strand van Paloma (Cap-Ferrat)

Op Cap Ferrat, een schiereilandje aan de Côte ‘d Azur, rijk aan oude, paleisachtige villa’s, vind je Paloma Plage. Oké, je hebt hier slippers of waterschoentjes nodig, want dit is een kiezelstrand, maar het heldere water en het uitzicht op de baai, Mont Bastide, Èze en Monaco maken alles meer dan goed. Ook prettig: het strandje is ook zomers niet al te druk en je kunt er heerlijk eten. Een koud glas rosé en een visje dat een uurtje eerder nog in de zee zwom. In de haven is het fijn jachten spotten en vanuit de vuurtoren op de zuidpunt van het schiereiland heb je een uitzicht over de hele kust. Tip: in april bloeien hier talloze euphorbia’s.

10. Strandje onder Bonifacio (Corsica)

Corsica bulkt van de mooie stranden. Zoals dat van Rodinara, dat op vrijwel elk ‘Mooiste stranden van Europa’-lijstje staat vermeld. Want: beschutte baai, fijn zand, rode rotsen en turquoise water, waardoor je eerder denkt op een tropisch eilandje te staan dan ergens in Europa. Maar google ook eens Palombaggia (bij Porte-Vecchio), Saleccia (bij Desert des Agriates) of Roccapina (bij Sartène). Onze favoriet? Een piepklein ministrandje onder de citadel van Bonifacio, aan het einde van de Escalier du Roi d’Aragon, een trap van 187 treden, uit de rotsen gehakt.

Ook leuk: de top 10 mooiste stranden in Europa & ter wereld.

Op zoek naar wat anders?

Speciaal voor jou geselecteerd