Bezienswaardigheden in Languedoc-Roussillon

Om cultuur kun je niet heen in Languedoc-Roussillon. De sporen van de geschiedenis zijn overal, en kunst kom je tegen op onverwachte plekken. 5 culturele tips voor Languedoc-Roussillon.

1. Nîmes

De stad in het departement Gard nodigt uit tot een speurtocht door de meer dan 2000 jaar oude geschiedenis. Het amfitheater, het Maison Carrée en zeker de 20 km verderop gelegen Pont du Gard zijn indrukwekkende getuigenissen van de oudheid. De inwoners van Nîmes zijn overigens absolute foodies. Ze zeggen: eten is ons andere monument. Les Halles, de overdekte markt, is daarvan het levende bewijs.

2. Montpellier

De hoofdstad van de regio Languedoc-Roussillon kenmerkt zich door een jong en dynamisch stadsleven. Oud zijn in Montpellier alleen de gebouwen van de medische en de juridische faculteit van de universiteit, die al in 1289 werd opgericht. Mede door de meer dan 70.000 studenten van deze gerenommeerde instelling hangt er in Montpellier een sfeer van levensvreugde en bedrijvigheid. Met zijn culturele festivals en zijn exposities heeft Montpellier internationaal naam gemaakt als kunst- en cultuurstad.

3. Kunstige grotten

In de onderaardse Grotte des Demoiselles in Saint-Bauzille-de-Putois prikkelen magische druipsteenformaties de fantasie. Het middelpunt van de grot is een reusachtige zaal, de Cathédrale des Abîmes, met een omvangrijk ensemble van stalagmieten en stalactieten in vreemde en opvallende vormen en kleuren.

4. Sète

Sète ontvangt de bezoeker met de geur van vis en de zee en het gekrijs van meeuwen. De vissersboten varen over het Canal Royal tot midden in de stad en zorgen bij hun terugkeer voor een levendig spektakel. Op het unieke eiland tussen de Middellandse Zee en de Étang de Thau neemt echter ook de kunst een bijzondere plaats in, zoals is te zien aan de vele musea, galerieën en ateliers.

5. Pézenas

De straatjes van Pézenas lijken wel het decor van een historische film. In het prachtige paleis resideerde vroeger de gouverneur van Languedoc. Later was het de thuisbasis voor Molière en zijn toneelgroep. Tegenwoordig bezoekt men het historische pand om de spullen van kunsthandwerkers te bezichtigen, terwijl de verzamelaars van antiek op speurtocht gaan bij de talloze brocanteurs.

Misschien vind je dit ook interessant

Praktische informatie over Frankrijk
Milieuzones: alles wat je moet weten
Leuke tips voor een vakantie naar Frankrijk