Verkeersregels in Bosnië en Herzegovina
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Ga snel naar
Afwijkende verkeersregels
Verplicht mee in de auto
Maximumsnelheid
Verkeersboetes
Sommige verkeersregels in Bosnië en Herzegovina zijn anders dan in Nederland. We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste en afwijkende verkeersregels.
Op een kruising moet je bestuurders van rechts voorrang verlenen, tenzij met verkeerstekens anders wordt aangegeven.
Het is verplicht het hele jaar door overdag dimlicht of dagrijlicht (ook led) te voeren. In tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet dimlicht worden gevoerd.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,3 promille. Voor bestuurders die korter dan 3 jaar hun rijbewijs hebben, geldt een absoluut alcoholverbod. Je mag als bestuurder iemand onder invloed van alcohol of drugs niet voor in de auto vervoeren.
Als je een rotonde op wilt rijden, moet je voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden.
Een rond wit bord met rode rand en een toeter met een rode diagonale streep erdoor betekent dat het verboden is te claxonneren.
Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Meer informatie over veilig rijden in de bergen vind je hier.
In Bosnië en Herzegovina is iedereen die buiten de bebouwde kom in het donker, bij weinig licht of bij slecht zicht langs de weg loopt, verplicht een reflector, kleding met reflecterende strepen of een reflecterend veiligheidsvest te dragen.
Bestuurders van een fiets, brom- en snorfiets en motorrijders mogen geen hoofdtelefoon of oortjes dragen waarbij beide orden zijn bedekt. Dit geldt ook voor voetgangers. Als je over straat loopt in Bosnië en Herzegovina met een hoofdtelefoon of oortjes, kun je een boete krijgen.
In de meeste steden moet je voor parkeren betalen. Een parkeerkaart is te koop bij een parkeerwachter of een parkeerautomaat en moet duidelijk zichtbaar voor de voorruit worden geplaatst.
Bij winterse omstandigheden ben je verplicht sneeuw en ijs te verwijderen van de auto als hierdoor je zicht wordt belemmerd of het gedrag van de auto wordt beïnvloed. Doe je dit niet, dan kun je een boete krijgen.
Je mag tijdens het rijden geen telefoon of andere communicatieapparatuur vasthouden. Handsfree bellen mag wel. Ook als je stilstaat voor een stoplicht of op de rijbaan, mag je geen telefoon in je hand vasthouden. Het is verboden het geluid van audio- of videoapparatuur zo hard te zetten dat je als bestuurder de geluiden en mogelijke signalen van andere verkeersdeelnemers niet meer kunt horen.
Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet voorin zitten. Kinderen van 0 t/m 5 jaar moeten achter in de auto worden vervoerd in een goedgekeurd en passend kinderzitje. Kinderen van 5 t/m 12 jaar moeten achter in de auto worden vervoerd in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zitverhoger in combinatie met een veiligheidsgordel. Kinderen van 0 t/m 2 jaar mogen voorin worden vervoerd, mits ze in een kinderzitje met de rug naar voren en de airbag is uitgeschakeld.
Bij het vervoer van een huisdier kun je het beste uitgaan van artikel 5 in de Nederlandse Wegenverkeerswet (WVW 1994). Volgens dit artikel moet een huisdier zodanig vervoerd worden dat dit niet tot gevaarlijke situaties of verkeershinder kan leiden. Lees hier meer informatie over hoe je jouw huisdier zo veilig mogelijk vervoert in de auto.
De regels voor het vervoeren van lading zijn ongeveer gelijk aan die in Nederland. Zorg ervoor dat de lading stevig en veilig is bevestigd en dat de verlichting en kentekenplaat achter goed zichtbaar zijn.
In Bosnië en Herzegovina is het gebruik van winterbanden verplicht van 1 november t/m 1 april, tenzij er passende sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn en er vier radiaalbanden met een profieldiepte van minimaal 4 mm zijn gemonteerd. De winterbanden moeten op alle wielen zijn gemonteerd. Banden met de aanduiding M+S (of MS of M&S) en het sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden beschouwd als winterbanden.
ANWB Advies: Voor het rijden in bergachtige streken en bij zwaardere winterse omstandigheden adviseert de ANWB je een goed geteste ‘echte’ winterband met sneeuwvloksymbool (3PMSF) te gebruiken. In deze omstandigheden biedt zelfs een goed geteste all-seasonband met een sneeuwvloksymbool vaak onvoldoende grip en veiligheid.
Meer informatie: anwb.nl/auto/banden/winterbanden.
Van 1 november tot 1 april ben je verplicht een set passende sneeuwkettingen voor de aangedreven wielen in de auto te hebben, tenzij je op winterbanden rijdt. De zomerbanden moeten radiaalbanden met een minimale profieldiepte van 4 mm zijn en de sneeuwkettingen moeten geschikt zijn voor deze banden. Als sneeuwkettingen worden gebruikt, moeten ze ten minste op de twee aangedreven wielen worden gemonteerd. Let op: Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht op zomer- én winterbanden als dat wordt aangegeven met een bord of als er meer dan 5 cm sneeuw ligt.
Het gebruik van spijkerbanden is verboden.
Let op: Een eventuele fietsendrager achterop wordt meegerekend in de lengte.
De hierna genoemde verkeersregels voor een fiets gelden ook voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/h en tot 250 watt.
Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen.
In de schemering, in het donker en bij slecht zicht moet je een reflecterend veiligheidsvest dragen.
Je mag tijdens het fietsen geen telefoon vasthouden. Handsfree bellen mag wel.
Je mag tijdens het fietsen geen hoofdtelefoon dragen of twee oortjes in hebben.
De fiets moet zijn voorzien van vaste lampen met voor wit of geel en achter rood. De fiets moet achter een rechthoekige, rode reflector hebben en op de pedalen moeten gele of oranje reflectoren zijn aangebracht. Ook moet de fiets goed werkende remmen en een bel hebben.
Je mag een passagier vervoeren als daarvoor een geschikte zitplaats en voetsteunen aanwezig zijn. Personen ouder dan 18 jaar mogen een kind jonger dan 8 jaar achter op de fiets vervoeren als het kind in een passend en goed bevestigd kinderzitje wordt vervoerd en een fietshelm draagt. Je mag geen passagier achter op de fiets vervoeren die onder invloed is van alcohol of drugs.
Fietsers mogen niet naast elkaar fietsen.
Als er fietspaden zijn, moet je deze gebruiken. De maximumsnelheid op het fietspad is 25 km/h.
De Nederlandse verkeersregels vind je hier.
Ga je met de auto naar Bosnië en Herzegovina, dan ben je verplicht deze spullen bij je te hebben.
Verplicht:
Let op: Een verbanddoos, sleepkabel, brandblusser, reservelampen en een reservewiel zijn alleen verplicht in voertuigen met een Bosnisch kenteken en het gebruik ervan wordt slechts geadviseerd. De ANWB adviseert bestuurders echter de lokale regels te volgen uit veiligheidsoverwegingen en om een eventuele discussie ter plaatse te voorkomen. Controleer altijd bij het huren van een voertuig of de verplichte uitrusting aanwezig is.
De bestuurder en passagiers zijn verplicht een reflecterend veiligheidsvest te dragen als ze bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom hun voertuig verlaten. De veiligheidsvesten moeten op een goed bereikbare plaats worden bewaard (niet in de kofferbak) en moeten voldoen aan de norm EN 20471:2013.
De beste route naar Bosnië en Herzegovina loopt via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. Check hier welke items daar verplicht zijn in de auto.
Verplicht in Duitsland Verplicht in Oostenrijk Verplicht in Kroatië Verplicht in Slovenië
Verplicht:
Let op: In de schemering en in het donker en overdag bij slecht zicht moeten motorrijders verplicht een veiligheidsvest dragen. Ook bij pech of een ongeval moet je een veiligheidsvest dragen. ANWB adviseert om een veiligheidsvest mee te nemen voor een eventuele passagier.
De beste route loopt via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. Check hier welke items daar verplicht zijn op de motor.
Verplicht in Duitsland Verplicht in Oostenrijk Verplicht in Kroatië Verplicht in Slovenië
Hier vind je de algemene toegestane maximumsnelheden per voertuig. Blijf altijd ter plaatse opletten of borden anders aangeven, houd dan die maximumsnelheid aan.
Campers < 3500 kg
Campers > 3500 kg
In Bosnië en Herzegovina kunnen boetes ter plaatse worden uitgedeeld als een bestuurder wordt betrapt op het begaan van een verkeersovertreding. Bij een verkeersovertreding door een buitenlandse bestuurder wordt een overtreding opgemaakt en een ontvangstbewijs afgegeven. Kleine overtredingen kunnen ter plekke worden betaald. Bij ernstige overtredingen zal een gerechtelijk bevel worden uitgevaardigd.
Onderstaande bedragen zijn richtlijnen.
Snelheidsovertreding
Wanneer je bij te hard rijden een ongeluk veroorzaakt, kan de boete hoger oplopen.
Door rood licht rijden
Parkeerovertreding
Rijden zonder veiligheidsgordel
Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden
Rijden onder invloed
Voor meer informatie, zie anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie.