Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Wallonië

Wallonië, waar de groene heuvels en valleien worden versiert door kastelen en pittoreske dorpen. Een gebied waar overal op een actieve manier kan worden genoten van de natuurpracht. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Wallonië.

Wat te doen in Wallonië?

Welkom in Wallonië, dat het zuidelijke deel van België beslaat. Waar Frans de meest gesproken taal is en je de Ardennen vindt. Dichte bossen, hoge toppen en karakteristieke dorpjes waar het culinair leven hoog in het vaandel staat, sieren het gebied. Een perfecte plek voor wandelingen en fietstochten. Gevolgd door ontspanning in de thermen en een Belgisch speciaalbiertje. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Wallonië.

1. Het geologische erfgoed van Geopark Famenne-Ardenne

In het Unesco Global Geopark Famenne-Ardenne, vinden de geologische formaties hun oorsprong in het Paleozoïcum (541 tot 251 miljoen jaar geleden). Een tijdperk waarin, door het wisselende klimaat, indrukwekkende vormen werden gebeeldhouwd uit zandsteen, kalksteen en klei. Het resultaat: de zuidelijke Ardennen, ruige rotsformaties en een kalksteenstrook die de leidraad door het park vormt. Het samenspel van water en kalksteen zorgde daarbij voor meer karstverschijnselen dan waar dan ook in Europa. Grotten, ondergrondse rivieren en druipsteenkegels vormen samen met de bovengrondse natuurschatten een uniek geologisch erfgoed.

Een mooi voorbeeld zijn de Grotten van Han. In het hart van de aarde gevormd door de stromende rivier de Lesse. Maak hier een betoverende reis door de tijd tijdens ‘Origin’, een van ’s werelds indrukwekkendste ondergrondse spektakels. Op een diepte van 110 meter laat een show met lichten en klanken de grot tot leven komen.

2. Een reis door de (dieren)wereld in Pairi Daiza

De wereld rondreizen in een dag? In dierenpark Pairi Daiza, verkozen tot beste dierentuin van Europa in 2018, 2019 én 2020, kan het! Struin door traditionele Chinese tuinen en maak kennis met de reuzenpanda’s. Of bewonder olifanten, witte tijgers en ondeugende makaken die omringd worden door nagebootste tempels uit Zuidoost-Azië. De diversiteit aan dieren en het oog van detail in de bijbehorende leefgebieden geven je het gevoel op een ander continent te zijn. Het is zelfs mogelijk om in Pairi Daiza te overnachten.

Ook kun je een steentje bijdragen aan het behoud van de natuur en het voortbestaan van diersoorten door een donatie te doen aan de Pairi Daiza Foundation. Deze foundation zet zich in om leefgebieden te beschermen en te herstellen, dier- en plantsoorten te herintroduceren in hun oorspronkelijke natuur en wereldwijd cultureel erfgoed te beschermen. Ook vangt de foundation reptielen en amfibieën op die door overheidsdiensten in beslag werden genomen.

3. Het lekkerste cultureel erfgoed van Wallonië: bier!

Naast indrukwekkend tastbaar Unesco-erfgoed zoals geoparken en historische belforten, kennen Wallonië en de Ardennen ook een uniek immaterieel erfgoed. Gevormd door traditionele evenementen, volksmarkten en de welbekende biercultuur. Bierkenners zullen het als de beste weten: België is ‘the place to be’ voor Belgisch blond en trappistenbieren. Een trappist is een abdijbier, maar niet elk abdijbier is een trappist. En bier mag de naam trappist dragen als monniken van de orde der Cisterciënzers het bier brouwen in of bij het klooster. Op dit moment zijn er twaalf biersoorten die de titel mogen dragen, waarvan er zes uit België komen.

Drie van de trappistenbieren zijn te vinden in Wallonië: Chimay, Rochefort en Orval. Liefhebbers kunnen een 290 kilometer lange tocht langs de historische abdijen maken, door de indrukwekkende natuur van de Ardennen. Leffe is een ander bekend abdijbiertje uit Wallonië, maar geen trappist. Dat maakt het biertje niet minder lekker en je kunt de Onze-Lieve-Vrouweabdij van Leffe in de buurt van Dinant ook bezoeken. Ook het speciaalbier ‘La Chouffe’, met het welbekende kaboutertje, vindt zijn oorsprong in de Ardennen. Hier maakten twee zwagers van een hobby hun werk, met groot succes. Tijdens een tour ontdek je alle geheimen over het brouwproces.

4. Franse glorie in het kasteel van Beloeil

Het kasteel van Beloeil staat al acht eeuwen te midden van de grachten van de provincie Henegouwen en is sinds de 14e eeuw eigendom van de Prinsen van Ligne. Om niet onder te doen aan de Fransen, werden door de Prins van Ligne kosten noch moeite bespaard om de status van de familie te vergroten. Waterpartijen, grachten en een tuin in Franse stijl en meubilair gemaakt door de beste Franse meubelmakers tonen het statige verleden van de familie.

Bewonder een verzameling van kunstvoorwerpen afkomstig uit de 15e tot en met de 19e eeuw. De bibliotheek bevat een collectie van 20.000 boeken en manuscripten, waarin de geschiedenis is vastgelegd. De portretten en schilderijen bieden een kijkje in het leven van de familie. Even bijkomen kan in de Franse tuin waar schaduw en zonlicht, groen en water een fijn contrast vormen. Neem het treintje door de tuin en ontdek het oorspronkelijke ontwerp uit 1664, die zorgvuldig wordt bijgehouden.

5. Steile paden en onvergetelijke panorama’s bij Malmedy

Een van de beste manieren om van de pracht van de natuur in de Ardennen te genieten, is door het maken van een wandeling. Een aanrader is de wandeltocht vanuit het dorpje Xhoffraix (14 km). Steile paden langs ruige rotsformaties en beken in de Warche-vallei leiden naar het letterlijke hoogtepunt van deze wandeling. Het panoramische uitzicht op de vallei, een canyon, snelstromende beek en het statige kasteel van Reinhardstein maken de pittige tocht het meer dan waard.

De streek nabij Malmedy biedt nog veel meer vermaak. Maak een boottocht over het meer van Gileppe en bezoek de bijbehorende stuwdam. Ontdek van binnenuit hoe de dam werkt en klim naar de top van de panoramische toren. Ook het museum ‘Baugnez 44’, waarin uitgebreid wordt verteld over de Slag om de Ardennen tijdens de Tweede Wereldoorlog, is een bezoek waard. Door middel van vele reconstructies en persoonlijke verhalen word je hier ondergedompeld in het dagelijks leven van de soldaten. 

6. Mineraalwater, thermen en wandelen in Spa

Het plaatsje Spa wordt ook wel de ‘Parel van de Ardennen’ genoemd. De stad is wereldwijd beroemd vanwege het mineraalwater en de vele thermen. De naam is zo bekend geworden dat Engelsen, Amerikanen en Japanners mineraal bronwater in het algemeen de naam ‘Spa’ gaven. De stad was met haar vele kuurbaden en warmwaterbronnen een metropool voor de rijke bevolking.

Spa is de perfecte plek om ontspanning met activiteit te combineren. Het is omringd door groene heuvels, die zich perfect lenen voor wandeltochten. Na een wandel- of fietstocht kom je heerlijk bij in een van de thermen. Een ontspannende massage en dobberen in de geurende baden laden je op voor het vervolg van je avontuur in Wallonië en de Ardennen. 

7. De wereld van de steenkoolmijnwerkers in Blegny

 

De Blegny-mijn is een van de unieke bezienswaardigheden van Wallonië. De steenkoolontginning begon hier al in de 16e eeuw en stopte in 1975. Door het historische karakter staat de mijn op de Unesco-werelderfgoedlijst. Uniek aan Blegny is dat dit een van de weinige koolmijnen in Europa is, die bezocht kan worden door het grote publiek.

Uitgerust met helm en jas daal je via een liftkooi af naar dieptes van 30 en 60 meter. Beneden lijk je in een andere wereld te zijn beland. De wereld waar de ‘Koempels’ (mijnwerkers) enorm zwaar werk verrichtten. Leer hoe het proces van steenkoolwinning verliep en luister in de stilte van de mijnschachten naar de bijzondere verhalen over de Waalse mijnwerkers. Verhalen vol zorgen, angsten maar toch ook vreugde.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar België en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.