Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De leukste bezienswaardigheden in de Ardennen

Een walhalla voor de buitenmens. Tal van sportieve familie-activiteiten, vaak vertrek je gemakkelijk vanaf de camping. Maar ook gezellige stadjes en niet in de laatste plaats houden Belgen van lekker eten en drinken. In de Belgische Ardennen vind je vertier voor iedereen.

Wat te doen in de Belgische Ardennen?

La Roche-en-Ardenne

Als je door La Roche wandelt, lijkt het centrum alleen maar te bestaan uit terrasjes! Maar wie klaagt daarover? Het stadje ligt langs een flinke bocht in de Ourthe en boven het stadje torent een indrukwekkende ruïne uit.

Durbuy

’s Werelds kleinste stadje? Twijfelachtig. Maar het is wel een móói klein en oud stadje – verstopt tussen de groene heuvels – met vakwerkhuizen, winkeltjes en terrasjes. Interessant: microbrouwerij Marckloff, sinds 1560 een feit in Durbuy.

Stavelot

Om de abdij kun je niet heen in Stavelot en in het oude centrum vind je een aantal mooi gerestaureerde 18e-eeuwse huizen, een mooie kerk en natuurlijk: geen stad zonder marktplein. Ook aan de rivier volop terrasjes. Laat de zon maar schijnen.

Rochehaut

Op 20 kilometer van Bertrix ligt een van de mooiste dorpjes van België. Zet je mobiel op de panoramastand, want vanaf de ‘hoge rots’ heb je een uitzicht waar je je ogen maar moeilijk van af kunt houden: hoe prachtig liggen de rivier de Semois en het Ardense landschap aan je voeten.

Eten in de Belgische Ardennen

Dat de Belgen van lekker eten en drinken houden is geen geheim. Zelfs een aantal campings heeft een bovengemiddeld goed restaurant. Voor goede Ardenner ham heeft slagerij Bouillon & Fils in La Roche-en-Ardenne een goede reputatie. Liefhebber van bier? Bij Brasserie de Bellevaux in Malmédy brouwen ze hun eigen bier.

Minder bekend, maar zeer geprezen is de Ardense soep. Elk jaar in september is er een soepfestival in La Roche-en-Ardenne. Muziek, kraampjes en soep. Bereid door zowel restaurateurs als amateurs. Chocolatier Defroidmont in Erézee maakt sinds 1984 de lekkerste chocolade. Winkel, rondleidingen en museum. Ook een winkel in Dinant. België zou België niet zijn zonder kaas. Die van Rochefort is volgens traditie bereid met verse koemelk. Uit de Belgische Ardennen. Natuurlijk.

Marktjes in de Belgische Ardennen

Een van de populairste vakantiebezigheden. Naar de markt. Elke dag is er in de Ardennen wel ergens een marktje te ‘pakken’ op korte afstand van je camping. In La Roche elke 2e en 4e vrijdag van de maand. De zondagsmarkt in Bouillon is wekelijks en liefhebbers van rommelmarkten kunnen elke 1e zondag van de maand naar Arlon. De brocantemarkt in Florenville is elke laatste zondag van de maand. In Bastogne is er een ‘gewone markt’ elke zaterdagochtend om de twee weken. ’s Zomers komen daar talloze rommelmarktjes bij.

Pretparken

Pretpark! Ja, natuurlijk. Voor kinderen tot een jaar of 12: Plopsaland Coo. Prachtig aangelegd park waarin er een 20-tal attracties garant staan voor een avontuurlijk dagje uit.

Een andere leuke dagtrip en dé klassieker in de Belgische Ardennen: de grotten van Han. Na de grotten, is het wildpark bijzonder interessant voor het hele gezin. Want met een jeep- of wandelsafari kom je langs ‘the big five’ van Europa: wolven, lynxen, veelvraten, bruine beren en de imposante Europese bizon.

Fietsen in de Belgische Ardennen is voor iedereen leuk. In België zijn oude jaagpaden en voormalige tram- en treinbeddingen omgetoverd tot fietspaden met nauwelijks stijgingspercentage, hooguit 3%. Daar kun je heerlijk op fietsen, skaten, steppen, wandelen en paardrijden. Voor al het verkeer zonder motor. Zo’n route heet RAVeL Netwerk (afkorting voor Réseau Autonome de Voies Lentes).

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar België en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.