Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De bijzondere steden van Australië

Australië bestaat uit vasteland en duizenden eilanden, waarvan Tasmanië het grootste is. Van een museum over Australische wijn tot oude gevangenissen en gezellige markten, dit kom je tegen in de bijzondere steden van Australië.

Australië is het kleinste continent ter wereld, maar als land nog altijd 185 keer zo groot als Nederland. Je vindt er verschillende interessante steden die het bezoeken waard zijn. Bezoek het oude telegraafstation in Alice Springs, ontrafel de geheimen van de Australische wijnen in Adalaide en dwaal door de botanische tuinen in Cairns. Dit zijn 7 bijzondere steden in Australië. 

1. Alice Springs

Alice Springs ligt in het hart van Australië, middenin de outback. Wanneer je Alice Springs bezoekt, wordt meteen duidelijk dat het omringd is door woestijnen. Het regent er zelden en in de aangrenzende rivier de Todd is het grootste deel van het jaar geen druppel water te bespeuren. Alice Springs is niet groot. Door de gunstige ligging ten opzichte van populaire bestemmingen als Nationaal park Uluṟu-Kata Tjuṯa, trekt het jaarlijks toch bijna een half miljoen bezoekers.

Het telegraafstation dat in 1871 werd aangelegd door Europese kolonisten ligt aan de basis van Alice Springs. Het ​​Alice Springs Telegraph Station is nu een bezienswaardigheid. Centraal staat het verhaal van de verbinding van Australië met de rest van de wereld via de Overland Telegraph Line. Deed een bericht naar Engeland er eerst 3 tot 4 maanden over om afgeleverd te worden, na aanleg van de telegraaflijn werd Londen al in 5 uur bereikt!

2. Ontdek het regenwoud van de Aboriginals in Cairns

In het noordoosten van Queensland, aan de Koraalzee, ligt Cairns. De stad werd eind 19e eeuw gesticht door mijnwerkers op zoek naar goud. Tegenwoordig is het voor velen de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Great Barrier Reef. Dit grootste koraalrif ter wereld ligt op slechts anderhalf uur vaarafstand. Ga wel voorzichtig met het koraal om! Het sterft snel af en het duurt tientallen jaren voor het weer aangegroeid is.

Direct ten noorden van het centrum vind je Cairns Botanic Gardens. Deze tropische botanische tuin is een van de beste exposities van tropische planten in Australië. In de Aboriginal Plant Use Garden zijn veel planten uit het lokale regenwoud te zien. Deze speelden een belangrijke rol in het leven van de oorspronkelijke bewoners van het gebied rondom Cairns. Zij gebruikten de planten 40.000 jaar lang onder meer als bron voor voedsel en medicijnen, maar ook bij het vervaardigen van kleding en wapens.

3. Ervaar het gevangenisleven in Brisbane

Metropool Brisbane is de hoofdstad van Queensland. In Brisbane gaan heden en verleden moeiteloos samen. Tussen de moderne kantoorgebouwen staat het oudste nog bestaande gebouw van Queensland, een windmolen uit 1820. Vanaf daar loop je in een kwartier via het imposante stadhuis uit 1928 naar het monumentale pakhuis de Commissariat Store. Dit werd gebouwd door Britse gevangenen en er zijn tegenwoordig exposities over de geschiedenis van de regio te bekijken.

Ervaar in Boggo Road Gaol (Jail) zelf hoe het gevangenisleven eruitzag. Ooit de grootste en meest beruchte gevangenis van Queensland, inmiddels een museum waar je je zelf even achter tralies waant. De gevangenis was in gebruik van 1880 tot 1992 en stond in zijn nadagen bekend om de slechte condities en de vele rellen die er plaatsvonden. Doe een van de verschillende rondleidingen en hoor van de gids alle verhalen over de geschiedenis, ontsnappingen en zelfs de geesten van dit huis van bewaring.

4. Canberra: ontmoetingsplaats met indrukwekkend eerbetoon

Canberra betekent ontmoetingsplaats in de taal van de Aboriginals. Het werd in 1908 als hoofdstad gekozen, om een concurrentiestrijd tussen de twee grootste steden Sydney en Melbourne te voorkomen. Canberra ligt in het zuidoosten van Australië en wordt omgeven door nationale parken als Brindabella en Namadgi. Voor een panoramisch uitzicht over de stad en het omliggende landschap bezoek je Telstra Tower. Deze 195 meter hoge telecommunicatietoren staat op Black Mountain.

In het noordoosten van Canberra ligt het Australian War Memorial, een indrukwekkend museum over alle oorlogen waaraan Australië een bijdrage heeft geleverd. Het museum begint bij de Eerste Wereldoorlog en wordt steeds bijgehouden, waardoor het eindigt bij de meest actuele gebeurtenissen. Het is gehuisvest in een imposant Byzantijns gebouw van zandsteen, met een koperen koepel en binnenplaats omringd door klassieke bogen. Je voelt hier overal het respect en de waardering voor de gevallen Australische soldaten.

5. Ontrafel de geheimen van de Australische wijn in Adelaide

Adelaide is de hoofdstad van de deelstaat Zuid-Australië. Het wordt aan de ene kant geflankeerd door de Adelaide Hills en aan de andere kant door de Grote Oceaan. In het compacte stadscentrum staat nauwelijks hoogbouw. Tel daar de aanwezigheid bij op van historische gebouwen, zoals het Parliament House en de General Post Office, brede straten en veel groen en de ontspannen sfeer is gegarandeerd.

Het koele klimaat en de leemgrond in het zuiden van Australië zijn erg geschikt voor druiventeelt. De Adelaide Hills zijn dan ook een populaire wijnregio. In Adelaide zelf bevindt zich het National Wine Centre of Australia. Neem deel aan de Wine Discovery Journey en leer alles over de rol van wijn in de Australische geschiedenis. Van het proces van het maken van wijn tot alle facetten van de Zuid-Australische wijnindustrie. Na deze beleving heeft de Australische wijn geen geheimen meer voor je. Als je het je nog kunt herinneren tenminste.

6. Souvenirs van buidelratwol in Hobart

Hobart begon zijn bestaan in 1804 als gevangenis. Het is de hoofdstad van het eiland Tasmanië en de afgezonderde ligging maakte het een geschikte plek om Britse criminelen onder te brengen. In de 20 jaar na de kolonisatie werd de rol van de gevangenis kleiner. Vanwege de grote hoeveelheden walvissen in de baaien en inhammen bij de stad werd walvisvangst de belangrijkste industrie van het gebied. De skyline van Hobart wordt gedomineerd door de 1271 meter hoge berg kunanyi/Mount Wellington, die van mei tot september regelmatig met sneeuw is bedekt.

Elke zaterdag vindt in Hobart de Salamanca Market plaats. De ruim tweehonderd kraampjes van deze markt bieden een mix van streekproducten zoals lavendel en honing, ambachtelijke producten, kunst en kleding. Deze worden afgewisseld met foodtrucks waar je terecht kunt voor koffie en wat te eten. Salamanca Market is ook een goede plek om leuke souvenirs te vinden. Wat dacht je van een paar warme sokken van buidelratwol?

7. Launceston: stad van de Cataract Gorge Reserve

Launceston in Tasmanië is vernoemd naar de gelijknamige stad Launceston in Cornwall, Verenigd Koninkrijk. Britse kolonisten noemden de plaats in eerste instantie Patersonia, naar hun commandant William Paterson. Deze besloot begin 19e eeuw echter om de naam te veranderen naar Launceston, ter ere van de in Launceston Cornwall geboren gouverneur van New South Wales. Veel koloniale en Victoriaanse gebouwen uit die tijd zijn nog altijd bewaard gebleven, zoals het Esk View Terrace aan Cameron Street.

Op ongeveer 1,5 kilometer buiten het centrum van Launceston bevindt zich Cataract Gorge Reserve, een rivierkloof in de South Esk River. In dit natuurgebied kun je op allerlei verschillende manieren van de omgeving genieten. Neem de rustige stoeltjeslift Gorge Scenic Chairlift voor een 457 meter lange tocht over de kloof, struin door de Victoriaanse tuin en loop terug via de loopbrug over de kolkende rivier. Voor een weids uitzicht over de omgeving is er de Eagle Eyrie Lookout, die te bereiken is via een steil wandelpad.

Inspiratie voor een onvergetelijke verre reis

De 15 mooiste verre bestemmingen 
Bewonder de rijstterrassen van Bali, het vulkanische geweld van Nieuw-Zeeland of de tropische wateren van Belize.
De mooiste treinreizen ter wereld 
Ah, de trein! Je hoeft niet op het verkeer te letten en je komt op plekken die anders onbereikbaar zouden zijn. Dit zijn treinreizen om van te dromen. Rail away!
De mooiste stranden ter wereld 
Wandel over de woeste, zwarte stranden van IJsland, maak kennis met duizenden pinguïns op Boulders Beach in Zuid-Afrika of zwem met tropische vissen bij de koraalriffen van Honduras.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu€10,-korting
Huur een auto met ledenvoordeel 

In het buitenland een auto huren? Dat kan via de ANWB met ledenvoordeel bij Sunny Cars.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.