Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage
 

Vind je perfecte vakantie

Onbezorgd genieten

Rondreis langs de oostkust van Australië

Kriskras door Queensland

Captain Cook verkende de oostkust van Australië per driemaster, wij per camper. Tweeduizend kilometer van Brisbane naar Cairns, encyclopedisch verantwoord. Dieren met slagtanden en goudzoekers zónder tanden inbegrepen.

Tekst: Dirk Wijnand de Jong | Beeld: Ruben Drenth

Brisbane – Fraser Island | 286 km

De radio en het weer zijn het oneens. Terwijl ‘Walking on Sunshine’ over de luidsprekers huppelt, zwiept de ruitenwisser de stortvloed van de voorruit. Na een lange droge periode wordt de oostkust bestookt met meer neerslag dan ze hebben kan. Wegen overstromen, scholen zijn onbereikbaar, supermarkten leeg en het zicht op de Bruce Highway, die de kustplaatsen in Queensland aan elkaar lijmt, is zo verhelderend als verrekijken door jampotglazen. De eerste nachten slapen we op lege campings, altijd op het mooiste plekje. Met uitzicht op oevers bedekt met kniehoog cappuccinoschuim. Zelfs de kangoeroes schuilen. Pas 3 dagen en 300 kilometer later, klaart het op, hangen er Hollandse bloemkolen aan de hemel. 

Fraser Island – Town of 1770 | 238 km

Australië in het klein, Fraser Island. Een zandeiland met regenwouden, spiegelende meren en kilometerslange stranden met links zandduinen, rechts de oceaan. Er leven dingo’s, wallaby’s, 354 soorten vogels en 22 slangen waarvan 2 niet giftig. Gauw de camper in en door naar Town of 1770. Maar niet zonder omweg. Vanwege ‘floods’ wijken we uit naar landschappen die geel zien van de zonnebloemen en suikerrietplantages waardoorheen locomotieven puffen. De camper rammelt. Bij oneffenheden in het wegdek de pannen in de kastjes, in bochten het complete orkest van potten, pannen en koffiemokken. In 1770 worden we welkom geheten door de campingeigenaar. ‘Dat maar klein is, maar de naam town écht rechtvaardigt. Want: één postkantoor, één pub. En een gedenkteken op de plek waar Captain Cook aan wal ging, in 1770.’ 

Town of 1770 – Cape Hillsborough | 612 km

600 kilometer over een tweebaansweg zonder einde door voornamelijk groen. Je begrijpt: de quizvragen in de berm komen als geroepen. Geen koelkast te winnen, wel een mensenleven. Want: ‘Keep playing trivia – it may save your life’, aldus het bord. Met parate kennis over het toch al encyclopedische Queensland (antwoorden: ‘Flinders River’ en ‘Fraser Island’) rijden we Cape Hillsborough National Park binnen. Een hoogtepunt. Een strand geflankeerd door vulkanisch gesteente en dampende bebossing, van waaruit kangoeroes en wallaby’s de camping op hoppen. En ’s ochtends is alles er oranje. Ben, campingeigenaar, verwelkomt zijn gasten rond zonsondergang op het strand om de buideldieren te zien ontbijten. Eerst waren ‘t er 20, bezoekers, maar door social media inmiddels 140. Om te voorkomen dat de dieren hun gewoonte om in de branding naar zeewier en mangrovezaden te zoeken laten varen, hanteert Ben een lik-op-stukbeleid. ‘Not too close and no selfies. You may end up with a scratch.’

Cape Hillsborough – Whitsunday Islands | 126 km

Debbie heeft de Whitsunday Islands goed te pakken gehad. Door de cycloon knakten bomen, verzakten kades, sneuvelden gevels, belandden boten op het land en werd koraal weggespoeld. Beetje bij beetje herstelt Airlie Beach, het backpackersplaatsje dat de toegangspoort vormt tot de eilanden én het hart van het Great Barrier Reef. Vanuit de haven vertrekken we naar de eilanden die 250 jaar geleden door Cook werden ontdekt, toen Aboriginals nog ongestoord in houten kano’s tussen de eilanden gleden. Daarachter het grootste natuurwonder op aarde, het koraalrif, dat er vanaf de boot, vanuit de lucht en zelfs vanuit de ruimte uitziet als een kunstwerk. Ook onder water is ze van een ongekende schoonheid. Alsof je met je neus tegen het zoutwateraquarium bij de Chinees staat gedrukt, maar dan 2300 kilometer lang.

Whitsunday Islands – Malanda | 607 km

De vrouwtjescasuaris heeft het goed bekeken. Acht minnaars, in elke hoek van de jungle één, die op hun beurt zorg dragen voor het nageslacht. Een dinosaurusvogel met klauwen als slagershaken en felle ronde, agressieve ogen. We krijgen haar in Mission Beach, waar ze zou flaneren, niet te zien, net zomin als de vier meter lange krokodil die gisteren uit zee kwam waggelen. Op aanraden van de campingeigenaar rijden we landinwaarts naar de Tablelands, waar de boerendorpen zijn opgebouwd uit melkveehouderijen en stierenfokkerijen. In het bergachtige gebied woon je drive-in rodeowedstrijden bij, rook je shag met goudzoekers en speel je bingo op dinsdagavond in de saloon, aanvang 19 uur. De plek waar watervallen in het woud brullen en gelukszoekers tot groot ongenoegen van het Spaanse thuisfront kastelen in de jungle bouwen: Paronella Park.      

Malanda – Cape Tribulation | 278 km

Nog een uurtje naar Cairns, maar wij besluiten door te rijden. Naar de dampende en ondoordringbare wereld van stekelige en acrobatische bomen: Daintree Forest. Boven de rivier ligt het oudste tropische regenwoud van de wereld, 150 miljoen jaar oud. Slechts 0,1% van Australië, maar thuis van 7% van de vogelsoorten, 30% van de reptielen en buideldieren en 90% van de vlinder- en vleermuissoorten. Het regenwoud mondt er uit bij verlaten bountystranden, onmiddellijk gekust door visrijk koraalrif. Zo ver verstoken van de mensenwereld dat je telefoon onbruikbaar is en je de dagen doodt met ploeteren door het mangrovebos en jongleren met kokosnoten. En dan op de laatste dag een ontmoeting met een casuaris. Een mannetje, want een pluizig grijs kind, toch al een meter hoog, in zijn kielzog. Voor altijd papadag.   

Een lange vlucht, onvermijdelijk. Camperverhuurder Britz heeft tien verschillende ophaal- en inleverlocaties verspreid over het hele land. Zo kun je ophalen in Melbourne, Sydney, Brisbane, Adelaide, Alice Springs, Cairns, Darwin, Perth, Hobart en Broome en ook inleveren op een van deze locaties. Wij reisden met Cathay Pacific via Hong Kong naar Brisbane, terug via Cairns. Via Travelhome haal je de camper op op de ene bestemming en lever je die op de ander weer in. In het navigatiesysteem aan boord vind je alle campings langs de route. Alleen op het autovrije Fraser Island overnacht je in een hotel: het Kingfisher Bay Resort

Meer lezen over Australië:

Zelf een rondreis maken langs de oostkust van Australië?

Of je nu een losse camper wilt huren en zelf op ontdekkingstocht wilt of liever kiest voor een compleet verzorgde rondreis door Australië, je boekt het via reisdochter Travelhome of via de ANWB.

Op zoek naar wat anders?

Alles voor je vakantie naar Australië 
We helpen je graag op weg met alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke en onbezorgde vakantie naar Australië.

Speciaal voor jou geselecteerd

vanaf16.-per jaar
ANWB Creditcard 

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Nu€10,-korting
Huur een auto met ledenvoordeel 

In het buitenland een auto huren? Dat kan via de ANWB met ledenvoordeel bij Sunny Cars.