Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Soms telt elke seconde

Traumahelikopter-piloot George Stallen vertelt zijn ervaringen over zijn bijzondere werk aan de redactie van de Kampioen.

Naar het interview 

Bemanning traumahelikopter

Het Mobiel Medisch Team van de traumahelikopter bestaat uit een piloot, een arts en een verpleegkundige.

Piloot

De piloot is verantwoordelijk voor de helikopter en vervoert de arts en de verpleegkundige naar de plaats waar spoedeisende medische hulp vereist is. De piloot is niet medisch geschoold. Op de inzetlocatie blijft de piloot bij de helikopter. In sommige gevallen assisteert de piloot de arts en verpleegkundige op locatie, b.v. door spullen te halen of een infuuszak omhoog te houden. De politie neemt dan de bewaking van de helikopter over.

MMT-verpleegkundige

De MMT-verpleegkundige is een ervaren verpleegkundige met een subspecialisatie als spoedeisende hulp (SEH) verpleegkundige of als ambulanceverpleegkundige. Daarnaast heeft de verpleegkundige specialistische MMT-opleidingen gevolgd en een opleiding in luchtvaartcommunicatie, luchtvaartnavigatie en de techniek van de helikopter. Tijdens de vlucht treedt de verpleegkundige op als HEMS Crew Member (HCM); hij/ zij is de navigator en assisteert de piloot tijdens de vlucht. Op de inzetlocatie assisteert de verpleegkundige de arts bij de hulpverlening.

MMT-arts

De arts, in de meeste gevallen een anesthesioloog of een traumachirurg, is specifiek opgeleid voor spoedeisende geneeskunde op de locatie van het incident. Hij of zij kan ter plekke direct ingrijpen en de vitale functies van het slachtoffer stabiliseren, zodat het slachtoffer zo stabiel mogelijk vervoerd kan worden naar het best passende ziekenhuis. De MMT-arts heeft tijdens de vlucht geen vliegtechnische taken, maar verzorgt wel de communicatie met de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) via het C2000-communicatiesysteem.