Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Soms telt elke seconde

Traumahelikopter-piloot George Stallen vertelt zijn ervaringen over zijn bijzondere werk aan de redactie van de Kampioen.

Naar het interview 

Inzet van de ambulancehelikopter

Op de Waddeneilanden zijn wel huisartsen en ambulanceposten, maar geen ziekenhuizen. In geval van nood moeten ook de mensen op de Waddeneilanden snel naar het ziekenhuis kunnen.

Op vliegbasis Leeuwarden staat 24/7 een ambulancehelikopter paraat om mensen vanaf de Friese Waddeneilanden naar het ziekenhuis op het vaste land te brengen. ANWB MAA vliegt deze helikopter in opdracht van de Regionale Ambulance Voorziening Fryslân.

De ambulancehelikopter wordt ingezet door de meldkamer Noord Nederland en dient bij daglicht binnen 6 minuten na oproep in de lucht te zijn. In het donker dient de ambulancehelikopter binnen 7 minuten na oproep in de lucht te zijn. De inzetcriteria voor de ambulance helikopter zijn gelijk aan die van een 'normale' ambulance.

De vlucht

Tijdens vlucht wordt er veelal op zicht genavigeerd (Visual Flight Rules, VFR), maar bij slechter weer kan de bemanning ervoor kiezen om over te gaan op het navigeren middels de instrumenten in de helikopter (Instrument Flight Rules, IFR). Hierdoor kan er in veel gevallen ook bij slechter weer met minder zicht of laaghangende bewolking worden gevlogen. Als het weer te slecht is om te vliegen, wordt de patiënt met ambulance op de boot naar een ziekenhuis op het vasteland gebracht.

Aan boord

Op de Waddeneilanden wordt de patiënt in de meeste gevallen met de ambulance naar de vaste landingsplaats van de helikopter gebracht. Na de landing wordt de patiënt overgedragen aan de verpleegkundige van de ambulancehelikopter. Indien de patiënt op een plaats is, waar de ambulance niet kan komen, kan de helikopter ook bij de incidentlocatie landen. De patiënt wordt dan direct in de ambulancehelikopter meegenomen. Eenmaal aan boord van de ambulancehelikopter kan dezelfde zorg gegeven worden aan de patiënt als in een gewone ambulance. Vervolgens vliegt de bemanning met de patiënt naar een ziekenhuis op het vaste land om daar de patiënt over te dragen aan het ziekenhuispersoneel.

De helikopter

De Ambulancehelikopter is van het type Airbus Helicopters H145. De medische apparatuur in de helikopter is vergelijkbaar met de medische apparatuur in een ambulance. Daarnaast is er in de cabine van de ambulancehelikopter ook ruimte voor de ambulanceverpleegkundige, een extra hulpverlener (denk aan de huisarts of de verloskundige) en voor één familielid. Een reservehelikopter is beschikbaar, om de continuïteit van de ambulancezorg per helikopter vanaf de Waddeneilanden te waarborgen.