Veiligheid

De bemanning krijgt van de meldkamer een incidentlocatie op. Ze vliegen daar met behulp van navigatieapparatuur naar toe. Eenmaal aangekomen, zoekt de bemanning een veilige landingsplaats. Bij voorkeur een vlak terrein van ten minste 25 x 25 (’s-Nachts 50 x 25) meter, vrij van obstakels, mensen en dieren.

De bemanning besluit te landen op grond van hun eigen waarnemingen. Jij hoeft dus geen seinen te geven of een plek aan te wijzen. Gebruik nooit een lamp om een plek uit te lichten: de bemanning gebruikt in het donker nachtzichtapparatuur en kan zelfs in het pikdonker goed zien. Een fel licht op de grond kan hen echter juist verblinden.

Als de helikopter is geland, stappen eerst de arts en de verpleegkundig uit. Zij gaan zo snel mogelijk de patiënt helpen. De piloot blijft achter om de helikopter na de vlucht te controleren en te bewaken. Het zijn immers dure machines en we willen niet dat er onbevoegden aankomen of inkruipen.

Meestal is het goed als je een foto wilt maken. Maar vraag altijd eerst of je dichterbij mag komen.

Neem in de buurt van een heli de volgende regels in acht:

  • Houd kinderen en huisdieren op veilige afstand van de helikopter. Veilig is tenminste 25 meter.
  • Bescherm je oren: het geluid van de motoren is bijzonder schadelijk. Dit geldt ook voor je kinderen en huisdieren.
  • Benader de helikopter alleen van de voorkant; nooit van achteren of van opzij. Blijf weg bij de staartrotor en de uitlaten.
  • Benader de helikopter nooit zonder toestemming (= duim omhoog) van de piloot. Die zit op de rechterstoel in de cockpit.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de bemanning op.
  • Bij het landen en opstijgen kunnen losse voorwerpen (tassen, petten, kinderwagens, huisdieren) een gevaar opleveren voor de helikopter en de omstanders. Het worden projectielen als ze in de “rotor downwash” - dat is de wind die van de rotorbladen komt - terecht komen.
  • Denk er aan dat als de helikopter landt of vertrekt, er altijd stof, vuil, kleine steentjes, takken etc. worden weggeblazen. Bescherm je ogen!
  • Schijn nooit met lampen op de helikopter.
  • In de buurt van de helikopter zijn roken en open vuur verboden.

En wellicht de belangrijkste regel: zorg dat de hulpverleners hun werk kunnen doen. Loop niet in de weg, hou de incidentlocatie vrij en verleen desgevraagd assistentie.