Auto huren in het buitenland

Wat is belangrijk bij de huur van een auto in het buitenland? Onderstaande punten helpen bij de voorbereiding, zoals het huurcontract, de verzekering en wat te doen bij problemen.

Huren vanuit Nederland of ter plaatse

Het van tevoren regelen van een huurauto in Nederland heeft als voordeel dat je makkelijker kunt controleren of de auto voldoende verzekerd is en je de afspraken in het Nederlands maakt. Deze huurovereenkomsten worden doorgaans gesloten met grote verhuurmaatschappijen. Dit is vaak een bemiddelingsovereenkomst. Kom je bij de lokale verhuurder dan moet je meestal alsnog in de rij. Je krijgt over het algemeen een aanvullend contract waar de afspraken nogmaals op staan. Hier moet voor getekend worden. Let goed op dat je niet voor aanvullende of andere afspraken tekent dan die je al met de bemiddelaar hebt afgesproken.

Als je een auto huurt rechtstreeks in het buitenland dan is het belangrijk dat je de huurovereenkomst en verzekeringen goed controleert. Dit kan lastig zijn in een vreemde taal. Bedenk van tevoren of kinderzitjes of een navigatiesysteem nodig zijn.

Het huurcontract

Het huurcontract is een schriftelijke bevestiging van alle gemaakte afspraken en wordt door beide partijen ondertekend. Op het huurcontract moeten de volgende punten staan:

 • gegevens van huurder en verhuurder
 • het merk, type en kenteken van de gehuurde auto
 • de kilometerstand bij vertrek
 • de huurperiode
 • de afgesloten verzekeringen en hoogte eigen risico inclusief de voorwaarden
 • al aanwezige schade
 • de huursom en wijze van betaling
 • eventuele bijkomende kosten per kilometer
 • hoogte waarborgsom
 • contactinformatie van de verhuurder 
 • namen van alle bestuurders, alleen de bestuurders waarvan de naam op het contract staat zijn verzekerd

Documenten

Om een auto te huren moet je over een geldig rijbewijs beschikken. Verhuurders buiten de EU vragen vaak naast uw geldig rijbewijs om een Internationaal Rijbewijs (verkrijgbaar bij de ANWB winkels), een paspoort of identiteitskaart en vrijwel altijd om een creditcard. Veel verhuurmaatschappijen stellen een minimum en/of maximum leeftijd voor het huren van een auto en eisen dat de huurder reeds een aantal jaren in het bezit is van een rijbewijs.

Huur scooter of motor

Bij het huren van bromfietsen en motoren is vaak onduidelijkheid over welk rijbewijs men moet hebben. Met een Nederlands AM rijbewijs mag een bromfiets of scooter worden bestuurd tot 50cc. Daarboven is een motorrijbewijs nodig. 

Huur camper of motorhome

Een rijbewijs B is in de Verenigde Staten officieel niet geldig voor het besturen van een camper met een gewicht tussen 3.500 tot 7.500  kg. Dit geldt ook voor het hierop gebaseerde Internationale rijbewijs. Voor het rijden met deze campers is het rijbewijs C1 (lichte vrachtwagens en campers tot 7.500 kg) of het rijbewijs C (vrachtwagens zwaarder dan 3.500 kg).

In de praktijk wordt het rijbewijs B door de meeste verhuurbedrijven geaccepteerd. Doorgaans bieden verzekeringsmaatschappijen in dat geval voldoende verzekeringsdekking. Ook de meeste (grote) touroperators voorzien in een voldoende verzekeringsdekking.

Huurt u een camper, lees dan van te voren goed de huurvoorwaarden en informeer naar de verzekeringsdekking. Mocht de aangeboden verzekering voor u niet voldoende zijn, informeer dan naar de mogelijkheden, bijvoorbeeld bij uw touroperator.

Let wel: u moet er rekening mee houden dat u met uw rijbewijs B geen ervaring hebt met het rijden met een zwaarder en groter voertuig.

Creditcard

Om een huurcontract af te sluiten is meestal een creditcard verplicht. In veel gevallen wordt alleen een creditcard met pincode geaccepteerd. De kaart staat garant voor de borg, het eigen risico, door de huurder toegebrachte schade, tolgelden en eventueel te innen verkeersboetes of administratiekosten voor de afhandeling van boetes. De verhuurder vraagt om een machtiging om bedragen te innen. Spreek voor de borgsom de hoogte en de duur af van de tijdelijke reservering op uw creditcard. Als er ten onrechte bedragen zijn afgeschreven van de creditcard, wend je dan tot de creditcardmaatschappij en doe een beroep op de "betwiste betalingsregeling". 

Ophalen/terugbrengen huurauto

Controleer bij het ophalen en terugbrengen van de huurauto of deze in orde is.

 • Noteer aanwezige schade en controleer of alles werkt. Als extra hulp hebben we een checklist
 • Maak foto's van de auto en eventuele schade
 • Laat eventuele aanwezige schade door de verhuurder aantekenen op het huurcontract
 • Voer, indien mogelijk, samen met de verhuurder de controle uit

Technisch mankement tijdens de huurperiode

Neem bij een technisch mankement direct contact op met de verhuurder. Op het huurcontract staan alle contactgegevens. Vervolgens moet de verhuurder het gebrek oplossen. Dit kan bijvoorbeeld door een bezoek aan de garage of door het leveren van een andere huurauto. Neem je géén contact op met de verhuurder, dan kan dit problemen opleveren bij het vergoeden van de reparatiekosten.

Als je de auto door het technisch mankement één of meerdere dagen niet hebt kunnen gebruiken, dan kun je bij verhuurder een deel van de huursom claimen. Dit is niet het geval als het mankement door eigen schuld is ontstaan.

Verkeersongeval

Bel bij een ongeval de plaatselijke hulpdiensten en neem ook direct contact op met de verhuurder.

Milieustickers en tolsystemen

In veel landen wordt tol geheven en in steeds meer steden zijn er milieuzones. Soms zijn hiervoor milieustickers, tolvignetten of tolkastjes nodig, in andere gevallen moet het kenteken online aangemeld worden of geldt er een algeheel inrijverbod.

Lokale huurauto’s zijn vaak voorzien van de benodigde stickers/kastjes. Informeer bij de verhuurder of dit het geval is. Is dit niet zo, regel dan zelf alsnog de benodigde stickers, kastjes en online aanmeldingen. 

Als je een auto huurt en je gaat ermee naar een ander land, dan ben je in principe zelf verantwoordelijk voor de benodigde milieustickers, vignetten en tolsystemen van dit andere land. 

Inhoud verzekeringen en lijst met veel gebruikte afkortingen

Checklist auto huren 

Aanrijding in het buitenland

Milieustickers en milieuzones