Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Energie vergelijken

Checklist voor een nieuw energiecontract

Misschien ga je verhuizen en neem je een nieuwe energieleverancier. Of wil je overstappen vanwege de een aflopend contract, hoge kosten of zoek je juist groenere stroom. Lees deze simpele checklist voor je nieuwe energiecontract. Waar kan je allemaal naar kijken?

Als je nu zoekt naar een nieuwe energieleverancier, merk je dat je vaak alleen variabele energiecontracten kan kiezen. Of alleen het modelcontract met variabel tarief en voor onbepaalde tijd. Vraag je eerst af: welk energiecontract past bij mij?

1. Wat voor soort energiecontract neem ik

Er zijn drie verschillende soorten energiecontracten.

  • Een vast energiecontract met een contractduur van één of meer jaar.
  • Een variabel energiecontract, met een tarief dat twee keer per jaar wordt aangepast.
  • En een dynamisch energiecontract met tarieven gebaseerd op de actuele uurprijs van energie.

Lees wat de verschillen tussen deze energiecontracten zijn

2. Kijk goed naar het maandbedrag

Als je energiecontracten alleen vergelijkt op basis van maandbedragen kan je alsnog duur uit zijn. Sommige bedragen lijken voordelig maar zijn het niet. Mogelijk is je welkomstbonus verrekend in het voorstel. Die krijg je maar één keer, voor een volgende contractperiode geldt dan een hoger energietarief.

Bedenk ook dat energieleveranciers erop rekenen dat klanten niet graag overstappen vanwege de rompslomp. Na een voordelige beginperiode kan het zijn dat je meer gaat betalen. Kies een betrouwbare partij met een transparant aanbod. Zorg dat je weet hoe het maandbedrag is opgebouwd en wat de tarieven zijn voor energie.

3. Hoe is je energieprijs opgebouwd

Zorg dat je weet wat je vergelijkt. Naar welke prijzen en tarieven kijk je eigenlijk? Bekijk wat een kWh kost en wat een kubieke meter gas kost. Het is soms best ingewikkeld en onoverzichtelijk. Als je goed weet hoe energieprijzen zijn opgebouwd, wát je eigenlijk op je energierekening ziet, helpt dat je bij je keuze voor de juiste energieleverancier.

Lees ook hoe de energiemarkt werkt

4. Wat is het teruglevertarief

Het kan zijn dat je al de nodige stappen op het gebied van verduurzaming hebt gezet. Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Dan is het goed om speciaal te kijken naar de invloed van de salderingsregeling op je energiecontract. Dat is het terugleveren van opgewekte zonnestroom aan het stroomnet.

Per kWh krijg je een terugleververgoeding van je energieleverancier, hoeveel dat is verschilt per energieleverancier. Staar je daar alleen niet blind op, want een hogere vergoeding betekent vaak simpelweg ook dat je voor een kWh van het net meer betaalt.

5. Hoe groen is de energie

De kans is groot dat je voor groene energie kiest. Als je bij het speciaal let op de contracten met groene stroom, lees dan goed de kleine lettertjes. Zorg dat je precies weet waar de stroom en gas van een specifieke energieleverancier vandaan komen. Er wordt namelijk nog weleens gesjoemeld met groene stroom die eigenlijk grijs is. Dus niet afkomstig uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne-energie en windenergie.

6. Heb je al een slimme meter en verbruiksmanager

Heb je voor je gas en stroom een slimme meter met een verbruiksmanager? Dat is een app of website die exact je energieverbruik bijhoudt. Als je daar goed op let, scheelt dat op jaarbasis een aardig bedrag. Zeker bij dynamische energiecontracten speelt inzicht in je verbruik een grote rol.

Kijk wanneer de uurtarieven het laagst zijn en op welke tijdstippen jij veel verbruikt. Misschien kan je sommige activiteiten verplaatsen naar een tijdstip waarop stroom goedkoop is, door bijvoorbeeld ’s nachts de vaatwasmachine autotmatisch aan te laten gaan. Zo heb je besparen zelf in de hand.

Lees meer over de slimme meter

7. Wat zijn je toekomstplannen

Denk aan je wensen voor de toekomst als je energiebedrijven vergelijkt. Misschien wil je verduurzamen en overweeg je binnenkort van het gas af te gaan. Verschillende energiebedrijven werken mee aan gemeentelijke proefprojecten met gasloos wonen.

Ook met de opkomende thuisbatterij en nieuwe technologien als bidirectioneel laden wordt stroom voor jou belangrijker dan gas. Neem je toekomstplannen mee in de keuze voor een energieleverancier en kijk vooruit bij het vergelijken.

Je kunt natuurlijk ook al kosteloos besparen op energie

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!