Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E-bikes in 2024: innovaties en ontwikkelingen

26 april 2024

Twee op de vijf Nederlanders bezitten één of meerdere elektrische fietsen. Dat betekent dat er momenteel maar liefst 5,9 miljoen elektrische fietsen rondrijden in Nederland (E-bike Monitor 2024). Kortom: de e-bike is overal. Maar wat valt er op in 2024? Welke ontwikkelingen zien we op de markt op het gebied van comfort en veiligheid? En worden accu's en motoren beter? Ook tippen we GPS-trackers en de beste manier om je accu op te bergen.

Veiliger fietsen met een dropperpost

Met je voeten bij de grond komen tijdens het afremmen? Een dropperpost is de uitkomst. Hoe het werkt? Met het indrukken van een hendel op je stuur of onder je zadel kun je tijdens het afremmen het zadel laten zakken. Zo kun je snel en gemakkelijk met je voeten bij de grond. Tijdens het wegrijden ga je lichtjes op de trappers staan en breng je het zadel met de hendel weer terug naar jouw ideale hoogte. Lekker veilig: want de kans om te vallen wordt hiermee een stuk kleiner.

De prijs van een dropperpost varieert tussen de €85 en de €300, afhankelijk van de kwaliteit en exclusief installatiekosten. De systemen met een hendel op het stuur zijn comfortabeler in gebruik dan de systemen met een hendel onder het zadel. Dit maakt echter een groot verschil in installatiekosten. De lokale fietsenmaker kan een gedetailleerde prijsopgave maken na het zien van jouw fiets.

Geef je richting aan met TURNTEC 

Fietsveiligheid staat hoog op de agenda. Daar speelt Busch + Müller met TURNTEC goed op in. Met dit innovatieve knipperlichtsysteem kunnen fietsers veilig en gemakkelijk hun richting aangeven zonder hun handen van het stuur te halen. Het systeem kan eenvoudig worden gemonteerd op elke e-bike, e-bakfiets of speedpedelecs. 

Hoe het werkt? Je bedient de schakelaar op het stuur met je duim om de voorste en achterste richtingaanwijzers te laten knipperen. Zo kun je beide handen aan het stuur houden en is je richting óók in het donker goed zichtbaar voor andere weggebruikers. Druk je de bedieningsknop kort in, dan schakelen de richtingaanwijzers zich na een paar keer knipperen automatisch uit. Wordt de knop langer ingedrukt, blijven de lichten knipperen. De schakelaar kan ook worden gebruikt om, indien aanwezig, het grootlicht en de claxon te bedienen. De kosten voor het TURNTEC-systeem bedragen €199 exclusief de montage.

© Olha Vivcharivska

Slimme e-bike: de nieuwe Cowboy Cross

Het Belgische merk Cowboy lanceert een nieuw model: de Cowboy Cross. Een e-bike waarmee je naast fietsen door de stad, nu ook off-road avonturen kunt aangaan. De geveerde voorvork- en zadelpen, het hoge stuur en de brede banden geven deze fiets een comfortabele zithouding. Een belangrijke verbetering ten opzichte van zijn voorgangers is de batterij, die je met een actieradius van 120 kilometer minder vaak hoeft op te laden.  

Extra leuk wordt het als je je smartphone verbindt en plaatst op de stuurhouder met laadfunctie. De Cowboy app is intuïtief en volledig connected. Denk aan routenavigatie via Google Maps en ritgegevens delen via Share My Ride. Predictive Alerts laat je op voorhand weten als je een gevaarlijk kruispunt nadert en Check My Bike waarschuwt je wanneer het tijd is om een fietsenmaker te bezoeken. Functionaliteiten die je rit zo veilig mogelijk maken én de rijervaring verrijken. Bijvoorbeeld met Live Challenges, waarmee je extra uitdagingen kunt aangaan in de vorm van spelletjes. De Cowboy Cross is verkrijgbaar in zowel een heren als een unisex (ST) variant vanaf €3.999. 

E-bikes met automatische versnellingen 

Compact en automatisch schakelen: twee populaire kenmerken onder de e-bike motortrends. In de e-biketest 2024 testten we de Owuru-motor van Btwin, een compacte en betaalbare middenmotor met automaat die zelf het juiste verzet kiest. Hierdoor fiets je altijd in de juiste versnelling en wordt heuvelop rijden nóg makkelijker. In de hogere prijsklassen (>€5500) tref je e-bikes aan met een automatisch schakelende motor van het merk Pinion, ontwikkeld door twee Porsche ingenieurs.  

Er zijn andere mogelijkheden om een automaat van je e-bike te maken, zeker als je al voor een model hebt gekozen met een Enviolo-naaf. In de e-biketest van 2024 zijn dat de Tenways , Huyser en RIH. Heb je na aanschaf nog budget over? Vraag dan aan je fietsenmaker of hij de Enviolo-naaf kan voorzien van een zelflerende ‘automatic’. Dit schakelkastje neemt jouw handbediening over en zorgt er ook nog eens voor dat je naaf minder hard slijt. Is dat geen win-win? 

Nieuw: E-biketest 2024

Dit jaar test de ANWB 16 e-bikes in de prijsklasse € 2.500 tot € 3.500. Benieuwd welke e-bike als beste uit de test is gekomen? 

Motoren worden steeds beter 

E-bike motoren worden steeds kleiner, lichter, stiller en sterker. Bosch lanceerde eind 2023 de Performance Line SX-serie. De lichtste Bosch-motor tot nu toe (2kg). En uitermate geschikt voor sportief gebruik, want deze motor vraagt om trappen en inspanning. Hierdoor kom je de motor vooral tegen op sportieve, lichte e-bikes, zoals deze KTM Macina Sport Elite SX. Leuk feitje: KTM heeft de trapas zo ontworpen dat de pedalen dichterbij elkaar kunnen staan. Dit zorgt voor een natuurlijkere trapbeweging en uiteindelijk minder slijtage van je heupen. 
 

Fietsaccu’s veilig opbergen en laden 

Met de lente in volle gang en de zomer voor de deur gaan we er weer massaal op uit en staan fietsen met enige regelmaat achter op de fietsendrager. Maar waar berg je je accu op tijdens het transport? Een accukoffer is hiervoor een goede oplossing.

Scheelt niet alleen gewicht achterop de fietsendrager (een fietsaccu weegt al snel 3 kilo), het is ook nog eens een stuk veiliger. Het vervoeren van lithiumbatterijen brengt risico's met zich mee*. De C-Parts veiligheidkoffer vangt tijdens het vervoeren schokken en trillingen op en beschermt tot twee accu's tegen beschadiging, kortsluiting, stof en vocht. Daarnaast kan je de koffer ook gebruiken om de accu's veilig in op te laden. Al raden wij nog steeds aan om tijdens het laden een oogje in het zeil te houden en niet je vluchtweg te blokkeren. 

*Wetgeving rondom het vervoeren van lithiumaccu’s is er voor particulieren nog niet. ANWB adviseert wel om de accu uit de e-bike te verwijderen en op een veilige manier te vervoeren.  

Goedgekeurde GPS-trackers 

Fietsdiefstal is en blijft actueel. Uit recent onderzoek is gebleken dat bijna een derde van de ANWB-leden met een e-bike de fiets wel eens thuis laat uit angst voor diefstal. Alle registers worden opengetrokken om dit tegen te gaan en vanaf 1 april 2024 eisen verzekeraars dat e-bikes met een hogere waarde dan €4.500 voorzien zijn van een track & trace-systeem.  
 
KIWA-SCM heeft de eerste 4 GPS-trackers beoordeeld en goedgekeurd. Zo kun je momenteel bij de fietsenmaker een goedgekeurde tracker laten installeren van de merken: AXA-IN, Loqater, Queclink en Tracefy. Onze tip: verdiep je in aanschafprijzen en data abonnementen, deze kunnen onderling verschillen. Prijzen voor een Track & Trace-systeem variëren tussen de +/- €99 en de €229 en dat is exclusief montage. 

Help mij de beste e-bike kiezen 

Shop nu
Tweede slot nodig? 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.