Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E-bikebezitters laten fiets vaker thuis uit angst voor diefstal

14 november 2023

Bijna een derde van de ANWB-leden met een e-bike laat de fiets wel eens thuis uit angst voor diefstal in 2023. Dat is twee keer zo vaak als leden met een niet-elektrische fiets. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim 1400 leden. Volgens de ANWB is dit een ongewenste ontwikkeling in een tijd waarin fietsen op een e-bike juist bezig is met een opmars

Aantal e-bikes vervijfvoudigd

Het aantal mensen dat op een elektrische fiets rijdt is de laatste jaren sterk toegenomen. In de afgelopen tien jaar is er bijna een vervijfvoudiging van het aantal e-bikes, van 9 procent in 2013 naar 42 procent in 2023. De opmars van elektrische fietsen zorgt ervoor dat meer mensen op de fiets stappen. Inmiddels gebruikt 42 procent een elektrische fiets tegenover 46 procent traditionele fietsen. De gemiddelde aanschafprijs van elektrische fietsen ligt beduidend hoger dan die van niet-elektrische fietsen: €2.237 versus €750. Voor de duurdere elektrische fietsen sluiten ANWB-leden vaker een verzekering af: 69 procent verzekert de e-bike tegenover 22 procent verzekeringen voor niet-elektrische fietsen.

Angst voor diefstal stijgt

De toename van het aantal elektrische fietsen gaat bij fietsers helaas gepaard met een grotere angst voor diefstal. De laatste jaren stijgt het aantal momenten dat leden uit angst voor diefstal hun fiets thuis laten staan. In 2018 liet 21 procent van de ondervraagden de fiets een of enkele keren per maand staan. In 2023 is dit opgelopen naar 29 procent.

Mogelijkheid tot veilig stallen belangrijke factor

Hoe druk het is op de bestemming en de mogelijkheden om de fiets vast te zetten of veilig te stallen bepaalt of we de fiets thuis laten. Als de fiets toch gebruikt wordt, nemen leden met een e-bike aanzienlijk meer maatregelen tegen diefstal dan leden met een niet-elektrische fiets. E-bikers maken hun fiets significant vaker ergens aan vast, gebruiken vaker twee of meer sloten en zetten hun fiets vaker in een bewaakte fietsenstalling. Ook hebben e-bikers vaker een connected fiets, die te traceren is via GPS.

De ANWB vindt dat iedereen onbezorgd en met plezier moet kunnen fietsen. Dat betekent dus ook dat er veilige plekken moeten zijn om fietsen te stallen, bijvoorbeeld in een bewaakte fietsenstalling. Daarnaast adviseert de ANWB om de fiets goed op slot te zetten, met twee sloten en ergens aan vastgemaakt, ook in de eigen berging. Ook is het slim om de accu uit de fiets te halen en los op te bergen, bijvoorbeeld in een kluisje waardoor de fiets minder interessant wordt om te stelen.

Ook kan je bij ANWB terecht voor goedgekeurde fietssloten en een fietsverzekering: 

Help mij de kans op een gestolen fiets te verkleinen:

Shop nu
Tweede slot nodig? 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

15% korting
Veilig op de fiets 

Fietshelm Abus Urban-I 3.0, telefoonhouders en fietstas Zwolle nu met korting.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.