Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

14 vragen over fietsendragers

De ANWB ontvangt jaarlijks veel vragen over fietsendragers. Over de regelgeving, de techniek, wat een handige manier van opbergen is. En natuurlijk of de nieuw aangeschafte e-bike wel op de fietsendrager past. We hebben handige informatie en aandachtspunten verzameld zodat jij weet waar je op moet letten als je met je fietsendrager en (elektrische) fietsen op pad gaat.

Met de fietsendrager op pad

1. Mag je e-bikes op een normale fietsendrager meenemen en op welke trekhaak?

Dat ligt aan het laadvermogen van de fietsendrager. Dit verschilt per merk en type drager en staat in de handleiding of op een sticker op de drager vermeld. Kun je dit niet terug vinden, is het verstandig een speciale e-bike-fietsendrager aan te schaffen.

  • Check eerst de maximale kogeldruk van je auto

Dat is de maximale verticale last op de kogel van de trekhaak. De kogeldruk wordt opgegeven door de autofabrikant en mag niet worden overschreden. De middenklassers hebben een maximale kogeldruk tussen 50 en 75 kilo. Dan is het vervoeren van twee elektrische fietsen geen probleem. Maar kleinere auto’s zitten vaak op 30 tot 50 kg en dat is voor twee elektrische fietsen op de trekhaak ontoereikend. Zelfs als je de accu van de fiets loskoppelt en in je auto meeneemt. Ga je over de maximum kogeldruk, ben je in overtreding en loop je het risico op een bekeuring. Daarnaast kunnen verzekeringsmaatschappijen in het geval van ongelukken te wijten aan de kogeldruk, de eventuele schade op jou verhalen.

  • Welke trekhaak?

Fietsendragers plaats je op een gietijzeren trekhaak. Lees altijd de handleiding voor de voorschriften. Stalen of aluminium trekhaken waar GGG40 op staat vermeld, voldoen niet aan de juiste hardheid om een fietsendrager of bagagebox te dragen. GGG52 is de juiste code die op jouw trekhaakkogel moet staan. Voldoet de kogel niet, dan kan een trekhaakspecialist de juiste kogel voor jouw trekhaak bestellen.

Een goed alternatief is de e-bike(s) vervoeren op een aanhangwagentje. Ook geschikt om een driewieler te vervoeren, kijk hier welke fietsaanhangwagen je het beste kunt kiezen. 

2. Is het plaatsen van een fietsendrager eenvoudig?

In principe wel. Het is belangrijk om de tijd te nemen voor het plaatsen van de fietsendrager én de fietsen. Dat duurt zeker een kwartier. Als je de fietsen voor het eerst op de drager zet, is het even zoeken naar de juiste positie van de fietsen. Het is eigenlijk altijd wel even puzzelen om te voorkomen dat de sturen in elkaar verstrikt raken. Een e-bike weegt al snel 25 kilo of meer, dus wat extra hulp kan handig zijn. Bij veel dragers zijn oprijgoten meegeleverd of als accessoire te bestellen.

Tip: staan de fietsen goed, maak daar een foto van. Zo weet je de volgende keer direct welke positie van de fietsen ten opzichte van elkaar de meest ideale is.

Zo plaats je stap voor stap de fietsen

3. Zit de drager goed vast?

Plaats de fietsdrager op de juiste manier op de kogel van de trekhaak. Het vraagt vervolgens enige kracht om de hefboom om te zetten. Gaat dit veel te makkelijk, dan kun je ervan uitgaan dat de drager niet goed vastzit. De drager zal niet snel van de kogel vallen, maar kan wel achteroverhellen als deze niet goed vastzit.

4. Hoe zet ik de fietsen goed vast?

De fietsen zet je eerst met de frameklemmen vast op de drager. De klemmen passen doorgaans goed om de framebuis. Maar er is een categorie e-bikes met extreem brede buizen. Maak dan gebruik van de buis onder het zadel, de staande framebuis is in de regel wat smaller. Kan dit niet, zet dan de bevestiging op de brede intube-buis en maak gebruik van een sluiting met een getande riem.

Controleer of een klem goed vastzit. Kijk ook uit dat je de klemmen niet te strak aandraait, dat kan schade aan het frame veroorzaken. Zeker een carbonframe (een groot aantal racefietsen is van carbon gemaakt) kan daar niet goed tegen. Na het vastdraaien van de klem is het van belang om de fiets altijd ook nog met enkele getande riemen vast te zetten. Deze voorkomen dat de fiets gaat klapperen. Controleer altijd of het rubber van de riemen nog goed is, zeker oudere riemen verliezen hun elasticiteit in de loop der tijd. Het kan nooit kwaad om, na het vastmaken, een extra spanband of riem aan te brengen; veiligheid voor alles.

5. Kan ik de fietsen op de fietsendrager goed op slot zetten?

Er zit in de regel een slot op de frameklemmen en de drager. Daarmee kun je de fietsen dus beveiligen. Zet de fietsen zelf pas op slot als ze op de drager staan. En haal ze ook weer van het slot voor je ze van de drager haalt, anders kun je de spaken beschadigen.

Tip: neem op vakantie ook een setje reservesleutels mee, van zowel de fietsen als de drager.

6. Moet ik mijn fietsaccu verwijderen?

Moet niet, maar het is wel slim. Een e-bike weegt al snel 3 kilo, wat bij het vervoeren van twee e-bikes sowieso al 5 kilo scheelt. Zo kun je ruimer onder de maximale kogeldruk blijven. Veel gebruikers van een fietsendrager verwijderen de accu’s liever niet omdat ze de accupolen dan open en bloot liggen. Deze polen zijn inderdaad vatbaar voor vuil en vocht, maar je kunt ze prima afdekken met een plastic tasje of stukje zeil. Met wat tape zorg je ervoor dat dit goed vastzit en niet weg kan waaien. Leg de accu’s niet los op de achterbank of hoedenplank, bij een noodstop zou dat tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Het best is de accu’s in de kofferbak te leggen. Er zijn overigens ook accukoffers verkrijgbaar.

7. Doet de verlichting het?

Het is vanzelfsprekend verplicht om goede verlichting te voeren. Een fietsendrager is in de regel voorzien van een 13- of 7-polige stekker. De goedkopere fietsendragers hebben geen verlichting, je bent dan verplicht een losse lichtbalk met kentekenplaathouder aan te schaffen. Installeer deze op een duidelijk zichtbare manier, anders zou je kunnen worden aangehouden en zal goedkoop ook in dit geval duurkoop blijken.

8. Is de kentekenplaat goed zichtbaar?

Er moet een kentekenplaat op de fietsendrager zitten, omdat de drager doorgaans het zicht op de standaardplaat ontneemt. De kentekenplaat op de fietsendrager dient wit met zwarte letters en cijfers te zijn. Je kunt ’m laten maken bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant – op vertoon van je kentekenbewijs. Op goedkopere dragers zit soms geen dwarsbalk om de kentekenplaat op te bevestigen. In dat geval moet je een losse lichtbalk met kentekenplaat ‘ophangen’. Deze dient vanzelfsprekend goed leesbaar te zijn.

9. Is tijdens vervoer een markering op de fietsen verplicht?

a. Sticker
Een witte ovale NL-sticker of een metalen NL-plaatje is in het buitenland verplicht. Vaak is er naast de kentekenplaat geen ruimte bij een fietsendrager. Daarom adviseren wij de sticker of plaatje aan de fiets of wielen vast te maken. Beiden zijn onder andere bij een automaterialenzaak te bestellen.

b. Markeringsbord
In Nederland ben je verplicht een markeringsbord te gebruiken als de fietsen meer dan 20 centimeter per kant buiten de auto uitsteken. Of als de fietsendrager meer dan een meter naar achteren uitsteekt. Ook in een aantal andere landen is zo'n bord verplicht, zie verkeersregels per land

10. Heb ik een speciaal rijbewijs nodig?

Je hoeft geen examen te doen voor het rijden met een fietsendrager. Wees je er met name bij het parkeren en afslaan bewust van dat je net iets langer bent dan normaal. En zorg er logischerwijs goed voor dat er geen onderdelen uitsteken. Met een fietsendrager die in Nederland is goedgekeurd, en dat zijn in principe alle fietsendragers die je bij een betrouwbare leverancier koopt, mag je in heel Europa rijden.

11. Hoe hard mag ik rijden met een fietsendrager?

In de handleiding van de fietsendrager geeft de fabrikant de maximale snelheid aan. Bij ANWB-dragers is dat vaak 120 km/pu, het merk Thule heeft dragers die tot 130 km/pu mogen gaan. Je merkt vaak dat je auto, met name als er wat wind staat, iets anders aanvoelt met fietsen op de auto. Hou hier dus rekening mee. 

12. Mag ik met een lege fietsendrager rijden?

Jazeker. Daar zijn geen bezwaren tegen. Het is alleen onpraktisch en ook niet goed voor de fietsendrager om deze altijd maar op de trekhaak te laten zitten. Haal de drager na een uitstapje eraf en berg deze op. Het verwijderen van de fietsen en demonteren van de drager gaat in de omgekeerde volgorde van het rijklaar maken.

13. Welke verlichting is verplicht op de fietsendrager?

Een fietsendrager wordt gezien als een lastdrager en dus gelden er andere regels voor de verplichte verlichting. In Nederland is een mist- of achteruitrijlicht op de fietsendrager niet verplicht. Maar in de Europese landen gelden er andere regels en is het mistachterlicht wel verplicht. 

14. Waar kan ik de fietsendrager het best bewaren?

Zorg dat je de drager op een droge plek in huis zet, of in een garage of schuur waar het niet al te vochtig is. De dragers zijn doorgaans – net als alle gebruiksgoederen – aan slijtage onderhevig. Zorg ook voor een goede plek om de riempjes te bewaren. Deze kunnen in de loop der tijd verdrogen. En vergeet je sleutels niet goed op te bergen. Plak deze bijvoorbeeld met stevig tape op je fietsendrager. Zo kun je ze niet kwijtraken.

Je kunt de drager rechtop neerzetten, zodat deze minder ruimte inneemt. Mede vanwege het onhandige formaat en het relatief hoge gewicht zijn er de laatste jaren steeds meer opklapbare fietsendragers op de markt gekomen. Er zijn beschermhoezen voor zowel de e-bikes als de fietsendrager te koop. Gebruik deze echter nooit tijdens het rijden; goede kans dat ze scheuren en er door de wind afvliegen.

Bekijk alle onderdelen en accessoires in de ANWB Webwinkel

Vind de fietsendrager voor jouw auto in de Fietsendrager vergelijker

  • Hoeveel fietsen gaan er mee?
  • Waar monteer je de fietsendrager?
  • Moet-ie kantelbaar zijn of in kunnen klappen?
  • Wat is je budget?

Selecteer deze en meer specificaties, vergelijk en bekijk het advies en de reviews van onze Fietsexpert.

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!