Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Roetfilter en milieustickers

Vraag gesteld door Lucia1312 op 22 februari 2018

1) Kan een camper met dieselmotor van 2005 (Euronorm 3) een Duitse groene milieusticker krijgen door de montage van een roetfilter?
2) Welke sticker kan in dat geval voor Frankrijk worden verkregen?
3) Wordt de roetfilter dan ook op het kentekenbewijs vermeld?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt naar een goedgekeurd retrofit roetfilter voor uw Euro 3 camper uit 2005 zodat u een groene milieusticker krijgt voor Duitsland.

Als er voor uw camper een filter leverbaar is zal na montage van een goedgekeurd roetfilter uw camper in aanmerking komen voor een groene sticker voor de milieuzones in Duitsland. BTindustrial in Nieuw-Vennep levert goedgekeurde roetfilters en heeft op zijn website ook informatie over de werking van het roetfilter.

De RDW zal niks aanpassen. In het kentekenregister zijn alleen de typegoedkeuring milieu gegevens opgenomen. Achteraf gemonteerde roetfilters worden niet opgenomen in het kentekenregister. Ook het aanpassen van de milieu gegevens na achteraf gemonteerde roetfilters wordt niet gedaan in het kentekenregister. Er is ook geen wettelijke basis in hoofdstuk 6 van de Regeling voertuigen, voor achteraf monteren van roetfilters.

Na montage van een KBA goedgekeurd roetfilter kunt u wel met het kenteken van uw auto en de factuur met daarop het kenteken van de auto én het KBA goedkeuringsnummer van het filter, een groene milieusticker voor Duitsland aanvragen. Van uw inbouwer krijgt u een KBA certificaat.

Tevens krijgt u een montage attest dat u nodig heeft om toestemming te krijgen als u Antwerpen in wil met de camper. Voor antwerpen kunt u de camper aanmelden als klasse3 met roetfilter.

In Frankrijk is net zoals in België is inderdaad de kentekendatum bepalend. maar is er vast een procedure om voor deze landen de euro 4 sticker te verkrijgen. Uw inbouwbedrijf zou die procedure moeten weten. We kennen voorbeelden dat dit voor België óók gelukt is. Maar van één inbouwer weten we dat ze de procedures kennen om voor de betreffende landen de juiste sticker te verkrijgen.

UPDATE:

De milieumaatregelen in Frankrijk zijn vanaf juli 2019 aangescherpt. Alle Franse steden en departementen kunnen een milieuzone instellen, permanent, of tijdelijk als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Om niet voor verrassingen te komen staan, zoals een plotseling ingestelde tijdelijke milieuzone, raden we u aan om een milieusticker aan te schaffen. De kosten zijn niet hoog en de sticker blijft geldig (voor het betreffende kenteken).

Op onze website kunt u meer (en de meest actuele stand van zaken) lezen over de milieuzones in Frankrijk.