Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips voor een weekend weg in Nederland

Een (lang) weekend eropuit

Een weekend vrij van sport en afspraken? Wegwezen! Lekker een (lang) weekend weg in eigen land, met de kinderen, z’n tweetjes, je schoonfamilie of vrienden, of misschien wel in je eentje. Eenmaal eropuit kom je tot de ontdekking dat Nederland groter is dan je denkt. We konden in elk geval met gemak voor 52 weekenden tips verzinnen.

Beach Food Festival op Texel, foto: Liselotte Schoo
 

Actief & natuur

Met de veerboot een lang weekend naar een eiland

Tijdens de eerste twee zomers van de coronapandemie (her)ontdekten veel Nederlanders de Wadden, maar juist buiten het hoogseizoen is het prachtig om de eilanden te verkennen. Vanzelfsprekend kun je er prachtig wandelen en fietsen. Alle vijf hebben hun eigen charme. De uitgestrekte natuur op Vlieland, zeehonden en lammetjes op Texel, de gezelligheid op Terschelling, het mooiste dorp van Nederland op Ameland en ’s lands breedste stranden op Schiermonnikoog. En je kunt er zo veel doen!

We stelden diverse meerdaagse arrangementen op Texel, Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog samen. Hoef je zelf geen hotel te zoeken en leden krijgen leuke kortingen en extraatjes. Nieuwsgierig?

Ik wil naar een Waddeneiland 

Gezelligheid & romantiek

Twee dagen winkelen, cultuur en uit eten

In een stad heb je altijd de kans om een divers programma samen te stellen. Daar laten film- of theaterbezoek zich eenvoudig combineren met een bezoek aan een museum, het ontdekken van nieuwe favoriete restaurants én een middagje winkelen. Niet alle bezienswaardigheden en activiteiten kosten (veel) geld. En vanwege het diverse aanbod aan hotels en bed and breakfasts kun je in steden als Rotterdam, Haarlem, Groningen, Amsterdam en Den Bosch een programma maken voor iedere portemonnee. Steden hebben bovendien in alle seizoenen hun charme.

Wordt het een stedentrip? Lees voor meer inhoudelijke inspiratie het artikel over 12 verrassende stedentrips in Nederland. Daarin staan per stad tips over wat te zien en wat te doen. (En we hebben wat leuke kortingen weg te geven!)

Bezienswaardigheden

Met het hele gezin

Zeker in de herfst of winter is het leuk om met de kinderen naar een stad te gaan en daar voor binnenactiviteiten te kiezen. Veel musea in grote steden hebben (bijna) altijd tentoonstellingen, speurtochten of andere activiteiten voor de jeugd. We verwijzen je voor het gemak naar een artikel waarin we zeventien tips hebben beschreven van musea die écht leuk zijn om met kinderen te bezoeken. Je vindt ze door het hele land, van noord naar zuid en west naar oost.

Tip: De leukste 17 musea met kinderen 

Er zijn het hele jaar door veel verschillende opties voor stedentrips. Voorbeelden van dingen om te doen tijdens een weekendje weg? Bezoek Naturalis in Leiden, de Helpoort in Maastricht, het Keramiekmuseum in Leeuwarden, Stadsbrouwerij 013 in Tilburg, Molen de Hoop in Middelburg, de Dom in Utrecht of de John Frostbrug in Arnhem.

De Loonse en Drunense Duinen
 

Natuur, inspanning & ontspanning

Naar buiten

Dat je je er twaalf maanden in het jaar kunt vermaken, geldt natuurlijk ook voor de kust. Vanzelfsprekend is het bikkelen als het hard waait, maar een strandwandeling is vrijwel altijd een hit. Uitwaaien op de Waddeneilanden kun je ook het hele jaar doen. Of in de natuur verder het binnenland in. Fietsen of wandelschoenen mee en een weekend in het groen of tussen de herfstkleuren voelt als een lange vakantie.

Wist je trouwens dat Nederland liefst 21 nationale parken telt? Alle grote ecosystemen, zoals duinen, bossen, heide, laag- en hoogveen en vennen, zijn op onze relatief kleine oppervlakte vertegenwoordigd. Je kunt er fantastisch wandelen en fietsen, je hoofd leegmaken of ontspannen. Op veel locaties kun je – in alle jaargetijden – met een gids natuurwandelingen maken.

We schreven al vele artikelen over (bijna) alle mooie natuurgebieden die Nederland rijk is. Daarin vertellen we over wat je er ziet, welke wandel- en fietsroutes er zijn, of er nog bijzondere dingen te doen zijn in de omgeving en ... waar je kunt overnachten. Lees gauw verder!

Meer inspiratie voor een weekend in de natuur 

Ontspanning

Vakantieparken en arrangementen

De diverse vakantieparken in Nederland bieden ook het hele jaar door voldoende mogelijkheden voor vertier. Vele hebben bijvoorbeeld zowel een binnen- als buitenzwembad. En ga je met de kinderen, dan is er altijd wel iets voor ze te beleven. Een weekeindje naar een park of hotel dat naast een attractiepark ligt, is natuurlijk ook altijd een hit bij de tieners in de familie.

Tip: Dit zijn de 12 populairste pretparken van Nederland 

Om je te helpen bij je keuze, en voor degenen die geen zin of tijd hebben om zelf van alles uit te zoeken, bieden wij aantrekkelijke weekendarrangementen aan. Kwestie van boeken en gaan. Een stedentrip, ontspannen weekend in de natuur of aan zee, een gezellig weekend weg met kinderen, toch een culinair avontuur of juist een actief weekend?

Ik wil een kant-en-klaar weekendje weg 

Misschien vind je dit ook interssant:

Fietsroutes met overnachting
Ontdek de Limesroute
10 meerdaagse fietsroutes in Nederland