Dit zijn de leukste 17 musea met kinderen

In deze musea is het heel veel zelf doen, ontdekken en ervaren

Wat gebeurt er met die boterham in mijn buik? Waarom ligt er een dijk bij ons dorp? Hoe word je een beroemde schilder? Maak handig gebruik van de nieuwsgierigheid van je kinderen: kies een kidsproof-museum of een expositie die ze een ervaring rijker maakt. We zochten door het hele land een aantal leuke kindermusea uit. (En we hebben tickets met korting!)

Corpus in Oegstgeest (Zuid-Holland)
 

1. Corpus - Een ontdekkingstocht door het lichaam

Langs de snelweg bij Leiden zit een roodbruine reus, in de vorm van een zittende mens van meer dan 30 meter hoog. Dit is Corpus: een educatieve attractie waar te zien valt hoe ingenieus het lichaam er van binnen uitziet en werkt. De ontdekkingstocht begint in de knie. Begeleid door een audiotour maak je een ‘reis’ als rood bloedlichaampje in het 5D-harttheater. Adem mee in de longen, spring op de tong en loop door het oor. De 55 minuten durende tour eindigt via de hersenen. In het interactieve gedeelte ‘Mijn CORPUS’ zijn allerlei tests, spelletjes en een speurtocht te doen. Spelenderwijs krijg je antwoord op 1001 vragen: Hoe reageert de buik op een broodje kaas? Wat gebeurt er tijdens het niezen? Waar op de tong proef je of iets zoet of zout is?

Corpus is voor alle generaties, maar hanteert een minimumleeftijd van 6 jaar.

Tickets 5,- korting

Nemo in Amsterdam (Noord-Holland)
 

2. Nemo Science Museum - Alledaagse wetenschap

Nemo Science Museum is hét museum voor wetenschappers in de dop, want alle nieuwsgierige aagjes kunnen er op los experimenteren. Het wetenschap- en technologiemuseum telt vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten en workshops. Wonderlijke Wetenschap bijvoorbeeld gaat over alle verschijnselen van alle dag. Natuurkunde is er altijd en overal: de kleuren van een regenboog, het knetteren van een wollen trui en het verschil van stemhoogte bij mannen en vrouwen. Je kunt hier verschijnselen als licht, geluid en statische elektriciteit oproepen en direct zien hoe het werkt. In het laboratorium op verdieping Elementa worden bezoekers zelf wetenschapper. Met een witte labjas aan en een veiligheidsbril op je neus lekker experimenteren met bakpoeder, azijn en alledaagse spulletjes. In de interactieve openluchttentoonstelling op het dak wordt van alles uitgelegd over zonne-energie, wind- en waterkracht.

Voor de jongste onderbezoekers is er Bouwen Maar: een ruimte die met vierkante en ronde blokken, tandwielen, kokers en ballen uitdaagt je fantasie te gebruiken en samen te werken.

Spoorwegmuseum in Utrecht (Utrecht)
 

3. Spoorwegmuseum - Per trein door de spoorweggeschiedenis

De entree van het Spoorwegmuseum is erg indrukwekkend. Het historische Maliebaanstation uit 1874 geeft een mooi inkijkje in hoe reizen met de trein er in de 19de eeuw uit moet hebben gezien. En dan moet de reis door het museum nog beginnen. Dat doet-ie in 1839 met machinist John Middlemiss. Hij laat de Arend, de eerste stoomlocomotief van Nederland zien. In het Techlab leren kinderen door middel van proeven hoe een trein werkt. Hoe krijgt een elektrische trein stroom? Waarom kan een duif op de bovenleiding zitten? En misschien wel het leukst, omdat het normaal niet mag: een keer aan de noodrem trekken. Verteller Rutger Hauer neemt bezoekers van 12 jaar en ouder in sneltreinvaart mee op een reis door twee eeuwen spoorweggeschiedenis. Stalen Monsters vertelt over de kolossale stoomlocomotieven die puffend en sissend hun weg door het landschap vonden. Het verhaal gaat over de mensen die werken bij het spoor en het avontuur eindigt met een achtbaanrit door het donker.

De allerkleinsten verkennen met een ritje in de Jumbo Express alle plekken van het museum. Op het achterterrein van het museum kliederen ze met water, of zoeven ze met een echte pomplorrie over de rails.

Tickets met 25% korting

Aviodrome in Lelystad (Flevoland)
 

4. Luchtvaartmuseum Aviodrome - In een vliegsimulator het land over

Aviodrome, op de luchthaven van Lelystad, is het grootste Nederlandse museum voor lucht- en ruimtevaart. Er valt zowel binnen als buiten veel te zien – heel veel vliegtuigen! – en te beleven. Als bezoeker stap je aan boord van een spannende vlucht in het 4D-theater en ervaar je hoe het is om een piloot te zijn in een van de vliegsimulators. Vanuit de luchtverkeerstoren kunnen vliegtuigen in actie worden gespot. Om een vliegbrevet te halen, kunnen kinderen checken of ze over de vaardigheden van een échte piloot, steward, of stewardess beschikken. Zodra ze alle tests van vliegtest, ogentest tot navigatietest goed hebben doorstaan, krijgen ze hun vliegbrevet uitgereikt.

In het weekend of de schoolvakantie is het mogelijk een (echte) rondvlucht te boeken in een Cessna 172, Fokker Four of een DC-3 Dakota.

Tickets met 25% korting

Storyworld in Groningen (Groningen), foto: Marleen Annema
 

5. Storyworld - Waar je de hoofdrol speelt in je eigen game of stripverhaal

Hoe maak je een stripverhaal? En hoe teken je een stripfiguur? In het museum voor strips, animatie en games ontdek je aan de hand van Nederlandse en internationale successen (van Asterix en Aladdin tot The Red Turtle en Horizon Zero Dawn) de geheimen van grote verhalenvertellers. Bovendien is Storyworld een plek waar kinderen zelf aan de slag kunnen met alle bouwstenen van strips, animatie en games op veertien interactieve installaties. Verhalen vertellen is een gave, maar waarin zit ’m nou de kunst? Aan de hand van The Lion King wordt stap voor stap uitgelegd wat er nodig is om een beeldverhaal te begrijpen en te maken. Van bedenken over wie het verhaal gaat, tot de plek waar het verhaal zich afspeelt. Maak met elkaar een stop-motionfilm of neem geluiden of stemmetjes op in de geluidsstudio. Er zijn originele werken te bekijken van Nederlandse en internationale striptekenaars: van Batman, Donald Duck en Asterix & Obelix tot en met Suske en Wiske. Je kunt er een selfie maken als een stripplaatje en dan je eigen stripfiguur tekenen. En tijdens het gamen speel je zelf de hoofdrol. Maar hoe maak je een game? Heb je als speler een keuze, of loopt het verhaal van het spel altijd hetzelfde af?

Tickets met korting

GeoFort in Herwijnen (Gelderland)
 

6. GeoFort - Waar alles om de aarde draait. En Minecraft! 

Op het spannende forteiland GeoFort draait alles om de aarde, big data, geo-design en het klimaat. Het maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, ooit bedacht om het Westen te beschermen tegen het Oosten. Door stukken land tot kniehoogte onder water te zetten, maakten we het de vijand moeilijk om ons land per boot (te ondiep) of te voet aan te vallen.

Het fort bestaat uit twee delen. Een betaald gedeelte en een gratis te bezoeken deel met restaurant en klimspeeltuin. Kinderen klimmen over de touwen de bunker op, kunnen een eigen doolhof maken of hun fantasie de vrije loop laten en bouwen met bamboestokken. In de GeoExperience kunnen kinderen meedoen aan de online en offline Minecraft Speurtocht. Ze mogen op luchtfoto’s zoeken naar belangrijke locaties en deze vertalen naar de Minecraft-wereld. Vervolgens is het speuren geblazen op het echte fort. Wie de code kraakt, wint een prijs! Bij het geurdoolhof staan geurzuilen waar het hele gezelschap aan kan snuffelen om de weg uit het doolhof te vinden. Ook is er een interactieve zandbak waar bergen en vulkanen kunnen worden gebouwd. Een interactieve projectie laat zien wat dit voor invloed heeft op de elementen van de aarde. In de ondergrondse gang van de kelder ervaar je in kruip-door-sluip-door-gangen hoe het is om gedesoriënteerd te raken.   

Tickets met 15% korting

Nationaal Militair Museum in Soesterberg (Utrecht)
 

7. Nationaal Militair Museum - Zelf in een (mini)tank

Bij het Nationaal Militair Museum hangt avontuur in de lucht. Hoe was het om als kind de Tweede Wereldoorlog mee te maken? Stap binnen in de Klas van ’45 en luister naar de waargebeurde verhalen van de vijf schoolkinderen Cor, Jack, Ad, Corrie en Frits. In speelwereld Xplore kan de wereld van de krijgsmacht op een avontuurlijke manier verkend worden aan boord van een onderzeeboot, tank of Chinook-helikopter. Ook is er een kasteel om een kijkje in te nemen. In de weekenden en tijdens de schoolvakanties kunnen kinderen onder begeleiding in een minitank, mini-Jeep of ruspvoertuig een parcours afleggen.

Tip: het museum ligt midden in de natuur van Park Vliegbasis Soesterberg. Het buitenterrein is tijdens openingstijden vrij toegankelijk. Ideaal om het museumbezoek te combineren met een wandeling of rondje stormbaan.

Tickets met 10% korting

Archeon in Alphen aan de Rijn (Zuid-Holland)
 

8. Archeon - Zwaardvechten, boogschieten, vuur maken, kanoën ... 

In Museumpark Archeon beleven bezoekers de geschiedenis vanaf de prehistorie via de Romeinse tijd tot de middeleeuwen. Je wandelt langs gebouwen, boerderijen en hutten die ooit in Nederland hebben gestaan. De ‘bewoners’, ofwel de Archeotolken gehuld in originele kledij, vertellen enthousiast over hoe het leven toen was. Bij de eerste boeren, de hunebedbouwers en de jagers bewerken ze vuursteen en maken ze vuur. Je vaart er in een echte boomstamkano. In het Romeinse Grensdorp Trajectum ad Rhenum mogen kinderen een fibula maken, een sieraad dat de Romeinen gebruikten als mantelspeld. De smid, bakker en wever laten hun ambacht uit de middeleeuwen zien. Er kunnen kaarsjes worden gemaakt en kinderen leren er een armband vilten. De zwaardvechter doet op de markt allerlei technieken met het zwaard voor. En ook het boogschieten mag niet ontbreken. Lukt het om de pijl in de roos te schieten? Voor stoere actiezoekers vindt er in de Arena dagelijks een gladiatorengevecht plaats. Gewapend met een drietand, net, zwaard of schild strijden gladiatoren voor hun vrijheid.

Tip: download vóór een bezoek aan het park de (gratis) app izi.TRAVEL. De audiotour leidt je door het park en vertelt je allerlei bijzonder- en wetenswaardigheden.

Tickets met 25% korting

Discovery Museum in Kerkrade (Limburg)
 

9. Discovery Museum - Experimenteren, knoeien, uitvinden, bouwen en testen

Discovery Museum is een interactief doe- en ontdekmuseum waar kinderen en volwassenen handen en ogen tekortkomen. Het Aarde-theater is een filmzaal waar bezoekers in de voetsporen stappen van een astronaut. Our Planet, Our Home laat de aarde zien op een manier waarop je haar nooit eerder zag. Voor nieuwsgierige kinderen die graag met hun handen bezig zijn, vormen de Science Labs één grote speeltuin. Experimenteren, knoeien, uitvinden, bouwen en testen: hier kan het allemaal. Lekker aan de slag met zelfbouwprojecten zoals stuitersmurrie, een bibberbot en een luchtraket. Er zijn altijd laboranten in de buurt voor vragen en hulp. Het project eindigt met een leuk souvenir voor thuis. Intussen stijgt in het Science-theater de spanning. De ‘explainers’ van het museum tonen hier hun allerlaatste ontdekkingen aan het publiek. Op speelse wijze, met een flinke dosis humor en hier en daar een knal.

Tickets met korting

Oyfo Techniekmuseum in Hengelo (Overijssel)
 

10. Oyfo Techniekmuseum - Ontwerpen, puzzelen, een escaperoom ... DOEN

‘Bij de volgende toon is het 13 uur, 42 minuten en 20 seconden.’ Tuut. Tegenwoordig weten we de tijd tot op de milliseconde nauwkeurig, maar als je ‘vroeger’ wilde weten hoe laat het was, belde je met ‘Tante Cor’. De sprekende tijdmelder werd ontwikkeld in 1934. De stem van onderwijzeres Cor Hoogendam werd van minuut tot minuut op smalle strookjes geluidsfilm vastgelegd.

Het Oyfo Techniekmuseum laat zien wat techniek in ons leven betekent. En hoewel je er natuurlijk mag kijken, is het vooral een doe-museum. Kleine uitvinders komen van alles te weten over stoommachines en smartphones, robots en kunst, energiebronnen en onze planeet. Dan doen ze door machines in beweging te zetten, te puzzelen en door zich te bevrijden uit de escaperoom. In het Atelier draait alles om circulair design: hergebruik en zo min mogelijk verspilling van grondstoffen. Met de spullen die op de tafel liggen, worden kinderen uitgedaagd iets nieuws te ontwerpen met oude materialen. Bij de balie kun je een bingokaart en spullen ophalen voor een speurtocht met allerlei opdrachten. Wanneer de kinderen een volle bingokaart inleveren, ligt er een kleine verrassing voor ze klaar.

Tickets met korting

Nederlands Bakkerijmuseum Hattem (Gelderland)
 

11. Nederlands Bakkerijmuseum Hattem - Brood bakken in het museumtheater

Alle bakkers klaar? Bakken maar! Op het noordelijkste puntje van de Veluwe, aan de oever van de IJssel, staat het grootste bakkerijmuseum van Nederland. Vier monumenten, met elkaar verbonden door een tunnel onder de straat, tonen de geschiedenis van brood en banket. Op woensdagmiddag en zaterdag kunnen kinderen onder begeleiding van de bakker zelf een koek maken. In het museumtheater vinden ‘Broodshows’ plaats waarbij humor en handwerk altijd hand in hand gaan. Met deeg, een schaar, een paar krenten en vooral een dosis humor bespeelt de bakker het publiek tijdens het maken van broodfiguren.

In de historische poffertjessalon blijkt poffertjes bakken een hele kunst. Verbazingwekkend om te zien met welke vingervlugheid ze worden omgedraaid en gebakken. In het prachtige winkelinterieur uit 1900 zijn souvenirs, kookboeken en thuisbakproducten, te vinden. Het is er zó leuk dat het door jullie is uitgeroepen tot ANWB Leukste uitje van Gelderland 2022.

Tickets met korting

Rijksmuseum Muiderslot in Muiden (Noord-Holland)
 

12. Rijksmuseum Muiderslot - Torens en ridders

Het door groen en water omgeven Muiderslot is het oudste en een van de best bewaarde kastelen uit de middeleeuwen in Nederland. Het werd in 1285 gebouwd en is door de jaren heen gebruikt, bewoond, bezet, gesloopt, herbouwd en opgeknapt. Sinds 1878 is het een rijksmuseum. Er zijn twee routes om het kasteel te bezichtigen. De ridderroute met audiotour neemt je mee langs een aantal vertrekken. Via een wenteltrap kom je in de hoogste toren, langs de ridderzaal, een aantal slaapkamers en de keuken. De volledig ingerichte ruimtes geven een interessante blik op hoe het leven er destijds uit moet hebben gezien. De torenroute is vanwege de duur (20 minuten) en het onderwerp (de verdediging van het kasteel) het meest geschikt voor kinderen en voert een klein stukje langs de muur met de schietgaten. In de toren kunnen kinderen een digitaal spel spelen waarbij ze het kasteel beschermen door aanvallers te ‘beschieten’.

Sluit het kasteelbezoek af met een wandeling door de twee kasteeltuinen, aangelegd in de 17de eeuw. In opdracht van kasteelbewoner en schrijver Pieter Cornelisz Hooft werd achter het kasteel een pruimenboomgaard aangelegd. Wanneer de pruimen rijp waren, nodigde hij zijn vrienden uit op het Muiderslot. Hooft sloot zijn brieven vaak af met de bekende groet: ‘Tot in de pruimentijd’.

Tickets met 10% korting

Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (Friesland)
 

13. Natuurmuseum Fryslân - Onderwatersafari en drukken & drollen

Vier verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten, proefjes, spelletjes en andere verrassingen nodigen uit om ontdekt te worden. In de OnderWaterSafari ga je in een voertuig op reis door de onderwaterwereld van Nederland. Van het zoete water van sloot en plas naar het zoute water van de Waddenzee. Samen op zoek naar de big five van de onderwaterwereld van Nederland: de bever, otter, meerval, zeehond en bruinvis.

In de Walviszaal zijn skeletten van de dwergvinvis, bruinvis, narwal en tuimelaar. Hoogtepunt is het 15 meter lange skelet van de potvis die op 3 november 1994 op Ameland is aangespoeld. Verwonderland richt zich op de opmerkelijke kanten van alles wat leeft, groeit en bloeit. Hier gaat het bijvoorbeeld over hofmakerij in de dierenwereld en records: welk dier kan het hardst rennen, is het sterkst of krijgt de meeste nakomelingen? En, succes verzekerd bij de kinderen: Drukken & Drollen, een onthullend kijkje op het toiletgebeuren bij mens en dier. In het Open Atelier worden allerlei dieren opgezet, van mus tot olifant. Bezoekers mogen kijken, terwijl de preparateurs uitleggen wat ze aan het doen zijn: een vogel of zoogdier opzetten, een skelet prepareren, of modellen en afgietsels maken.

Kinderwereld Speelgoedmuseum in Roden (Drenthe)
 

14. Kinderwereld Speelgoedmuseum - Van antiek tot plastic en Oudhollandse spelletjes

Dankzij schenkingen uit het hele land beschikt Kinderwereld Speelgoedmuseum over een flinke collectie oud en antiek speelgoed van eind 1700 tot het begin van het ‘plastic-tijdperk,’ kort na de Tweede Wereldoorlog. Van poppen en poppenhuizen, serviesjes en fornuisjes, blikken speelgoed, bouw- en constructiespelen tot bord- en tafelspellen. En er zijn natuurlijk veel mogelijkheden om behalve te kijken ook echt te spelen. In de knutselkamer ligt lijm, papier, karton en hout te wachten. De meest prachtige knutselwerken gaan aan het eind van het bezoek de deur uit. De kleinste bezoekers kunnen een rondje draaien in een ouderwetse draaimolen. Buiten op de authentieke buitenspeelplaats kan men tollen, hoepelen, steltlopen, hinkelen, balgooien, touwtje springen of een ritje maken op een vliegende Hollander, driewieler of vélocipède.

Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen (Zeeland)
 

15. Zeeuws maritiem muZEEum - Over mensen met lef

Zeeland is dé provincie van zeevaarders, mensen met lef en moed om onbekende werelden te ontdekken. Vanuit de Zeeuwse havens vertrekken al eeuwenlang schepen naar alle uithoeken van de wereld. Het verhaal van de bekendste zeevaarder van Nederland, Michiel de Ruyter, is terug te vinden in het muZEEum. Het museum won de zilveren award in de ANWB-verkiezing Leukste uitje van Zeeland 2022. Bezoekers ervaren op allerlei manieren wat de zee betekent voor de Zeeuwen – en de rest van de wereld. Tijdens de Michiel de Ruyter-speurtocht moeten de jonge bezoekers verborgen aanwijzingen zien te vinden en op te lossen. Daarnaast zijn er allerlei spelletjes te doen: van een schip veilig naar de haven in Antwerpen loodsen, Paaseiland vinden tot schatten bergen.

De tentoonstelling Bezetting verbeeld vertelt het verhaal van Cees van der Burght. Hij was 8 jaar toen de Tweede Wereldoorlog begon en is er de rest van zijn leven mee bezig geweest. Hij tekende, schilderde, maakte bunkers na en sneed poppetjes uit hout. Bij de tentoonstelling hoort een gidsje met vragen. Zonder goede of foute antwoorden; het nodigt uit tot nadenken en er met elkaar erover praten.

Tickets met 20% korting

Madurodam in Den Haag (Zuid-Holland)
 

16. Madurodam - Maxi-plezier in een miniland

In miniatuurstad Madurodam in Den Haag bekijk je alle typisch Nederlandse hotspots van Nederland in één dag. En het blijft niet bij kijken alleen. Steek met elkaar bijvoorbeeld de handen uit de mouwen bij de windmolens. Zet ze in de juiste richting en laat ze zo hard mogelijk draaien om zelf windenergie op te wekken. Doe ook samen de Oosterscheldekering op tijd dicht, zodat Nederland niet onder water komt te staan en blus met elkaar een brand in de haven van Rotterdam. Wie bedient de brandspuit, en wie de pomp?

De dj-tafel is dé plek voor dj’s in de dop. Als de nieuwe Armin van Buuren of Afrojack kunnen kinderen zelf beats mixen en de inwoners van Madurodam laten dansen op de muziek. Naast het Panorama Café liggen de Nijntje-speeltuin, de plek voor de allerkleinsten, en de Waddenzee, voor grote kinderen. Ze glijden er van de vuurtorenglijbaan, klauteren op de grote vissersboot en sjezen met de kabelbaan. 

Tickets met korting

Futureland op de Maasvlakte Rotterdam (Zuid-Holland)
 

17. FutureLand - Het havengebied in

Een bezoek aan FutureLand leert je van alles over de ontwikkeling van de Rotterdamse haven. Maak een virtualrealitytrip door het nieuwe havengebied of boek een rondvaart. Ervaar hoe het is om kraanmachinist te zijn in de game Drop the Box, wanneer kranen, schepen en havens groot, groter, grootst zijn. De FutureLand Express staat klaar voor een bijzondere rondrit naar het nieuwste stuk van de haven. Of ga mee aan boord van de FutureLand Ferry en laat je meevoeren langs nieuwe kades en containerterminals op Maasvlakte 2. Ervaar zelf hoe gigantisch de containerschepen zijn en hoe hoog de kolossale kranen zijn als je er met de ferry langs vaart. Dichter bij het havengebied in actie kun je niet komen.

FutureLand is een gratis museum. Elke zondag start om 14.15 uur een gratis presentatie voor bezoekers.

Overnachten

Verander een lang dagje uit in een weekendje weg! Vind nog meer tips en jouw ideale weekendje weg met kinderen.