Dit zijn de leukste musea met kinderen

10 tips voor dagjes uit met nieuwsgierige kinderen

Wat gebeurt er met die boterham in mijn buik? Waarom ligt er een dijk bij ons dorp? Wie bouwden vroeger kastelen, en waarom? Gék kun je er van worden, alle vragen die kinderen stellen. Toch ben je stiekem ook trots op ze... Maak handig gebruik van deze nieuwsgierigheid, kies eens een leerzaam uitje. Een kidsproof-museum, of een expositie die ze een ervaring rijker maakt. Daar steken ze nog wat van op ook. Laat die hersentjes kraken!

Uitjes over de wereld dichtbij

Uitje 1: Corpus

Ga op safari door je eigen lichaam! Ga naar CORPUS in Oegstgeest. Daar staat een beeld van een mens, dat is maar liefst 35 meter hoog. En daar kan je gewoon in. Het is een soort theater in de vorm van het menselijk lichaam. Je gaat bij de knieën naar binnen en 'reist' door het lichaam naar de hersenen. In 55 minuten beleef je wat jouw bloed iedere dag in jouw lichaam doet. Of wat er met een broodje kaas gebeurt, op weg naar jouw darmen. Nergens anders krijg je zo'n uniek doorkijkje in hoe wij ‒ jíj dus ook ‒ in elkaar steken.
Voor kinderen vanaf 6 jaar. Ook voor volwassenen.

Uitje 2: Nederlands Bakkerijmuseum  

Brood, je eet het misschien wel elke dag. Het lijkt zo gewoon, maar dat is het zeker niet. Brood bakken is eigenlijk een beetje toveren. Van meel, water, gist en een beetje zout ‒ allemaal niet te eten ‒ maak je de lekkerste dingen. Ruik maar in het Bakkerijmuseum, als het uit de oven komt. Er zijn ook speurtochten in dit museum. En er is een computerkelder waar je kunt testen hoeveel jij van brood weet. Is het schoolvakantie? Da's extra leuk, dan ga je als een echte bakker zelf aan de slag. Spannend: de kelder onder het museum. Zo kun je ondergronds van het ene naar het andere deel. Net een doolhof, zorg dat je niet verdwaalt.
Exposities en activiteiten gericht op verschillende leeftijden.

Uitje 3: Rijksmuseum Muiderslot

Nieuwsgierig naar oude kastelen? Ga dan naar het oudste kasteel van Nederland. Kijk je wel een beetje uit? Want dit kasteel, Rijksmuseum Muiderslot, is enorm groot. Met een slotgracht, uitkijktorens, een kerker en nog veel meer. Eigenlijk is het dus niks voor kinderen, veel te spannend. Maar als je wil mag je mee. Als je belooft dat je voorzichtig bent, kunnen we daar misschien ook wel een ontdekkingstocht maken. Door het kasteel en de tuinen. Iedereen die de ontdekkingstocht helemaal af weet te leggen, krijgt na afloop een verrassing. Durf je dat aan?
Exposities en activiteiten gericht op verschillende leeftijden.

Uitje 4: Batavialand

Wist je dat een groot deel van Nederland vroeger onder water stond? Dat was voordat we dijken en molens hadden. Je zou kunnen zeggen dat wij Nederlanders ons land voor een groot deel zelf hebben gemaakt. Wil je zien hoe? Dat kan. In Batavialand. Dat stond nog geen eeuw geleden zelf helemaal onder water. Nu kun je daar zien hoe we dijken hebben gebouwd en polders hebben drooggelegd. Er ligt ook een nagebouwd zeilschip, De Batavia. Dat ziet er heel oud uit en heeft drie masten, prachtig. Met de echte Batavia zeilden ze vroeger helemaal naar de andere kant van de wereld. Net zoals wij nu het vliegtuig pakken. Daar deden ze maanden over, kun je je dat voorstellen, met zo'n boot?
Exposities en activiteiten gericht op verschillende leeftijden.

Uitjes over knappe dingen

Uitje 5: NEMO Science Museum

Waarom knettert je trui als je hem uittrekt? Hoe maken ze van regen drinkwater? Ontdek het zelf! Bij NEMO Science Museum in Amsterdam. Je mag experimenten doen om te ontdekken hoe technische dingen werken. En er zijn demonstraties en workshops waar je aan mee kan doen. In het laboratorium krijg je een echte witte jas aan en een veiligheidsbril op, zodat je als een wetenschapper zelf aan de slag kan met allerlei proefjes.
Voor kinderen vanaf 4 jaar. Ook heel geschikt voor oudere kinderen (vanaf 12 jaar ook zonder begeleiding).

Uitje 6: Het Spoorwegmuseum

In de verte lijkt het een glimmende slang die door het landschap slingert. Van dichtbij is het een enorme stalen kolos en dendert hij voorbij. Wil je daar meer van weten? In het Spoorwegmuseum draait alles om treinen en de geschiedenis van deze geweldige uitvinding. Wist je dat er veel eerder treinen waren dan auto's of vliegtuigen? Ga terug in de tijd, toen mensen met de beroemde Oriënt-Express helemaal naar Istanbul reden, in Turkije. In het Techlab kun je zelf proefjes doen die te maken hebben met de techniek van treinen. Nieuw: het modellenmagazijn, waar je hele bijzondere miniatuurtreinen kunt zien.
Exposities en activiteiten gericht op verschillende leeftijden.

Uitje 7: Aviodrome

Op vakantie naar de zon, of een ver land, dan pak je 'gewoon' het vliegtuig. Maar zo gewoon is dat niet: de burgerluchtvaart - waarmee jij op vakantie gaat - bestaat pas 100 jaar. De mooie oude toestellen uit de beginjaren kun je zien in Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad. Daar staat ook de nagebouwde verkeerstoren van Schiphol uit 1928. Die mag je beklimmen om het grote vliegveld van bovenaf goed te bekijken. Wil je zelf piloot worden? Ga dan in de flight simulator om te kijken of je een vliegtuig kunt besturen. Je kunt zelfs een vliegbrevet halen!
Exposities en activiteiten gericht op verschillende leeftijden.

Uitje 8: Deltapark Neeltje Jans

Veel mensen in Nederland wonen onder de zeespiegel. Het zeewater staat dus hoger dan het land dat achter de duinen en dijken ligt. De laatste keer dat de zee ons land overstroomde was in 1953, in Zeeland. Dat noemen we de Watersnoodramp. Daarna hebben knappe ingenieurs de Deltawerken gebouwd: gigantisch grote bouwwerken die het binnenland afschermen tegen de zee daarbuiten. Ook als het heel hard stormt. Wil je zelf checken of Nederland nu goed beschermd is? Dat kan op Deltapark Neeltje Jans. Je ziet hier alles over de Watersnoodramp, en over de bouw van de Deltawerken. Dat de zee ook mooi is, met allerlei vissen, zie je in het Bluereef Aquarium. Hier zit maar liefst 300.000 liter water in uit de Oosterschelde!
Exposities en activiteiten gericht op verschillende leeftijden.

Uitje 9: Waterlinie museum

Water kan heel gevaarlijk zijn, maar je kunt het ook slim gebruiken. Hoe? Dat vertelt het Waterliniemuseum in Bunnik. Verschillende mensen uit de geschiedenis vertellen je over dit bijzondere verdedigingswerk. Kwam de vijand ons land binnen, dan zetten 'we' het gewoon onder water. En niet zo'n klein beetje ook. Helemaal vanaf de rivieren bij Gorinchem naar het noorden, tot aan het IJsselmeer. Dat houdt de vijand wel tegen! Prins Maurits heeft het bedacht, in 1589. Een boerin vertelt over het belang van de linie in haar leven, in het rampjaar 1672. Ook een soldaat, een ingenieur en een werkman vertellen hun verhaal. Zo leer je veel over onze spannende geschiedenis en over dit typisch Nederlandse verdedigingswerk.
Activiteiten en exposities voor kinderen vanaf 5 jaar.

Uitje 10: FutureLand

De gigantisch grote Haven van Rotterdam werd te klein, door alle spullen die via Nederland naar heel Europa vervoerd worden. Wat moet je dan? Je maakt de haven groter. Hoe? Door een stuk zee droog te leggen. Maar liefst 20 vierkante kilometer extra havengebied kwam erbij! Over deze megagrote klus gaat Futureland. Over het opspuiten van het nieuw haventerrein, en ook over het lossen en laden aan de hypermoderne zeekades van de grootste haven van Europa. Je kunt ook een 3D-trip door het nieuwe havengebied maken, een groot baggerschip besturen en zelf containers op een schip laden met een kraan. Net alsof dan, natuurlijk.
Vooral interessant voor kinderen vanaf 6 jaar. Ook voor oudere kinderen.

Overnachten

Wordt het een lang dagje uit? Maak er een weekendje weg van! Vind nog meer tips en jouw ideale weekendje weg met kinderen.

Speciaal voor jou geselecteerd