Dit zijn de leukste musea met kinderen

13 tips voor dagjes uit met nieuwsgierige kinderen

Wat gebeurt er met die boterham in mijn buik? Waarom ligt er een dijk bij ons dorp? Hoe word je een beroemde schilder? Gék kun je ervan worden, alle vragen die kinderen stellen. Toch kun je ook handig gebruikmaken van die nieuwsgierigheid. Kies een leerzaam uitje, een kidsproof-museum, of een expositie die ze een ervaring rijker maakt. Laat die hersentjes kraken!

Uitje 1: Corpus

Bij familiemuseum Corpus in Oegstgeest maakt de bezoeker een reis door de mens. Je begint in de knie en komt 55 minuten later via de hersenen uit het lichaam. Na deze spectaculaire beleving met ondersteuning van een audiotour valt er nog een boel te ontdekken in ‘Mijn CORPUS’, het interactieve deel van het museum. Met testjes en spelletjes leren kinderen over de werking van het menselijk lichaam en het belang van voldoende beweging, goede voeding en een gezonde levensstijl.
Voor kinderen vanaf 6 jaar (ook voor volwassenen).

Uitje 2: Nemo Science Museum 

Nemo Science Museum in Amsterdam is hét museum voor wetenschappers in de dop, want alle nieuwsgierige aagjes kunnen er naar hartenlust op los experimenteren. De tentoonstelling Humania leert de kinderen alles over het menselijk lichaam en in Elementa ontdekt de bezoeker alles over het leven in de verste uithoeken van het heelal. In Technium is er de mogelijkheid om water te zuiveren tot drinkwater en te leren hoe een stuwdam gebouwd wordt. Op het dak van Nemo is de interactieve openluchttentoonstelling Energetica, waar de kinderen alles te weten komen over zon, wind, waterkracht en duurzame energie.
Voor kinderen vanaf 4 jaar. Ook heel geschikt voor oudere kinderen (vanaf 12 jaar ook zonder begeleiding).

Uitje 3: Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is een cultuurhistorisch museum. De tentoonstellingen beslaan het Zuiderzeegebied van honderd jaar geleden en er staan grote schepen die op de Zuiderzee hebben gevaren. Bezoekers kunnen zich in traditionele klederdracht hullen en een stukje vis eten in de zalmrokerij. Daarnaast komen er tal van ambachten aan bod die toentertijd uitgevoerd werden, zoals mandenvlechten, zeil maken en netten breien. Een goede balans tussen educatie en vermaak voor alle leeftijden.
Exposities en activiteiten gericht op verschillende leeftijden. Het museum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto kan op loopafstand worden geparkeerd.

Uitje 4: Het Nederlands Openluchtmuseum

Het cultuurhistorische Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem beslaat het leven in Nederland door de eeuwen heen. Werkplaatsen brengen wonen, werken, recreatie en tradities van Nederlanders aan de hand van originele molens, huizen, boerderijen, gebedshuizen en werkplaatsen in beeld. Het ene moment word je teruggevoerd naar een slavernijplantage van de toenmalige eigenaar, vervolgens sta je te kijken hoe iemand aan het handweven is en op het andere moment gooi je alles in de strijd om via uitdagende opdrachten een Elfstedenkruisje te bemachtigen. Zowel jong als oud kan er op een speelse manier een boel van opsteken.
Exposities en activiteiten vanaf 4 jaar oud.

Uitje 5: Hermitage

Een dagje Hermitage betekent een dagje cultuur snuiven met het hele gezin. Het museum is gevestigd in een monumentaal 17de-eeuws pand. Speciaal voor de kleintjes is er de kinderroute ‘Open Blik’ waar opmerkingen van kinderen bij de kunstwerken zijn geplaatst omdat deze vaak verrassend en verfrissend zijn. Bij elke tentoonstelling is een speurtocht uitgezet. Daarnaast zijn er verschillende familieworkshops. De Hermitage heeft een bijzondere binnentuin. Het is de grootste door één gebouw omgeven binnentuin van Amsterdam en de bezoeker begeeft zich er onder de kastanjebomen in een oase van rust.
Activiteiten voor kinderen vanaf 6 jaar oud.

Uitje 6: Rijksmuseum

Het Rijksmuseum huist in een iconisch, kasteelachtig gebouw in hartje Amsterdam en stelt ruim achtduizend kunststukken tentoon, waaronder schatten als de Nachtwacht en Het melkmeisje. Kinderogen vallen vaak andere dingen op dan die van volwassenen, waardoor een bezoek met het hele gezin tot vernieuwende inzichten kan leiden. Voor de kleinsten zijn er verschillende workshops en speurtochten waarin het culturele erfgoed tot leven komt. De kinderen leren tekenen als Rembrandt of gaan te werk als vrij kunstenaar met een veelheid aan materialen. Er zijn ook rondleidingen voor het gezin waarin de bezoeker zelf veel inbreng heeft.
Cursussen en workshops voor kinderen vanaf 6 jaar.

Uitje 7: Het Spoorwegmuseum

In het Utrechtse Spoorwegmuseum leert de bezoeker alles over de trein en hoe dit vervoersmiddel bepalend is geweest voor de wereld. Onderwerpen als bagage, stations, reisvoedsel en de rol van het spoor en de trein tijdens de Tweede Wereldoorlog komen uitgebreid aan bod. De reis door het museum begint in 1839 met machinist John Middlemiss die de eerste stoomlocomotief van Nederland laat zien. Je krijgt de volledige spoorweggeschiedenis op een speelse en interactieve manier voorgeschoteld. Zo kunnen de kinderen in het Techlab ontdekken hoe een trein werkt door zelf proeven uit te voeren en de allerkleinsten verkennen met een ritje in de Jumbo Express alle plekken van het museum.
Exposities en activiteiten gericht op verschillende leeftijden.

Uitje 8: Aviodrome

Aviodrome, op de luchthaven van Lelystad, is het grootste Nederlandse museum voor lucht- en ruimtevaart. Er valt van alles te zien, te lezen, te horen, te doen en te beleven voor het hele gezin. De bezoekers kunnen onder meer aan boord stappen van een spannende vlucht in het 4D-theater en ervaren hoe het is om een piloot te zijn in een van de vliegsimulators. Daarnaast is er de mogelijkheid tot het spotten van vliegtuigen in actie vanuit de luchtverkeerstoren en het behalen van een ‘vliegbrevet’ door zeven enerverende opdrachten juist uit te voeren. Je kunt er zelfs een echte rondvlucht maken.
Exposities en activiteiten gericht op verschillende leeftijden.

Uitje 9: Van Gogh Museum

In het Van Gogh Museum in Amsterdam wordt de bezoeker meegevoerd langs ruim tweehonderd schilderijen en nog veel meer tekeningen van de grootmeester van de Lage Landen. Het museum heeft speurtochten georganiseerd voor verschillende leeftijden. De kinderen voeren daarbij opdrachten uit en vinden zo de juiste antwoorden op de vragen. Een andere optie om het museum samen met het gezin op een interactieve manier te ontdekken is met de koffer van Vincent. Deze zit vol boeken, kaartjes, foto’s en tekengerei waarmee de kunst van Van Gogh zelfs voor de allerkleinsten tot leven komt.
Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Uitje 10: Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een in 1963 opgerichte historische buurt in Zaanstad die de Zaanstreek anno 1850 vertegenwoordigt. De buurt staat boordevol molens, rijksmonumentale houten gebouwen, ambachtshuizen, musea en horeca. Het is mogelijk om hier per boot, op de fiets of wandelend een tocht doorheen te maken. Onderweg komen er verschillende ambachten van voeger aan bod, zoals weven en klompen maken. Alle objecten zijn piekfijn in ere gehouden – hier en daar wat aangedikt met een ambachtslied of bewoner in klederdracht – waardoor de bezoeker echt een stukje Nederland uit 1850 ervaart.
Geschikt voor alle leeftijden.

Uitje 11: Het Noordbrabants Museum

In Het Noordbrabants Museum komen de kunst, cultuur en geschiedenis van Brabant samen. Zo bevat het museum onder meer schilderijen, tekeningen, archeologie, textiel, munten en glaswerk. De objecten, kunstwerken en ruimtes worden invoelbaar gemaakt aan de hand van een familiespeurtocht. Het gezin komt samen voor uitdagende opdrachten en vragen te staan, waardoor ze oefenen met het ontwikkelen van een eigen kijk op kunst en tegelijkertijd elkaar misschien nog wel beter leren kennen.
Vooral interessant voor kinderen vanaf 6 jaar oud.

Uitje 12: Mauritshuis

In dit oorspronkelijke Haagse stadspaleis hangen pronkstukken van de schilderkunst uit de gouden eeuw. Te bewonderen zijn werken van grootmeesters als Rembrandt, Vermeer, Rubens, Steen en Potter. Om de schilderijen van deze iconische kunstenaars tot leven te wekken voor kinderen zijn er kijk- en speuropdrachten waarmee zij het museum op een speelse manier ontdekken. Daarnaast organiseert het Mauritshuis regelmatig rondleidingen, workshops, optredens, talkshows en lezingen – speciaal voor kinderen. Thuis kunnen de kleintjes alvast in de stemming komen aan de hand van filmpjes, opdrachten en kleurplaten die online te vinden zijn.
Activiteiten voor kinderen vanaf 4 jaar oud.

Uitje 13: Maritiem Museum Rotterdam

In het Maritiem Museum Rotterdam kom je door middel van allerlei interactieve tentoonstellingen van alles te weten over de maritieme wereld en het ontstaan van de wereldhaven Rotterdam. Naast het Maritiem Museum zit sinds kort het Port Pavilion. In dit nieuwe informatiecentrum in de Museumhaven krijg je ‘tips & trips’ waarmee je op ontdekking kunt in de grootste haven van Europa. 
Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Overnachten

Verander een lang dagje uit in een weekendje weg! Vind nog meer tips en jouw ideale weekendje weg met kinderen.

Speciaal voor jou geselecteerd