Wat te doen op Vlieland

Op Vlieland kom je pas écht tot rust. Kan ook niet anders, met zoveel natuur en maar één dorp. Maar wees niet bang dat je je gaat vervelen, want er zijn hier genoeg activiteiten. Zeehonden spotten met een snelle rubberboot bijvoorbeeld. Of rijd met een omgebouwde legertruck naar de ‘Sahara van het Noorden’. Vlieland is de ideale bestemming voor een (mini)vakantie.

Bezienswaardigheden

Het enige dorp van het eiland heet Oost-Vlieland en heeft een gezellige historische dorpsstraat vol leuke terrasjes en winkeltjes. Op de Vuurboetsduin, met 45 meter het hoogste punt van het eiland, vind je de vuurtoren die ook wel luistert naar de naam Kabouter. Hij is inderdaad niet groot, maar het uitzicht is er niet minder om. Aan de andere kant van het eiland vind je Vliehors, een zandvlakte van 25 vierkante kilometer. Deze plek kun je alleen in het weekend bezoeken, want doordeweeks is het een militair oefenterrein. Je kunt erheen rijden met een stoere omgebouwde legertruck van de Vliehors Expres. Een te gekke belevenis voor kleine en grote avonturiers.

Activiteiten

Loop je door de lange Dorpsstraat van Oost-Vlieland, dan zijn er twee plekken die je niet mag overslaan. De eerste is waddencentrum-zeeaquarium De Noordwester, vol met schatten die op het eiland zijn aangespoeld. Echte durfals kunnen hier zelfs haaien aaien. Halverwege de straat vind je ook Museum Tromp’s Huys in het oudste pand van Vlieland (rond 1575). Hier ontdek je het historische en maritieme verleden van dit eiland. Stap onderweg ook even bij een bakkertje binnen voor de lokale lekkernij Vliedûntje: krentenbrooddeeg gevuld met rozijnen, suikerklontjes en nootjes. Toe aan een frisse neus? Vaar met de snelle rubberboot mee om honderden zeehonden te zien zonnen op de zandbanken. Fiets daarna 5 minuten noordoostwaarts naar strandtent ’t Badhuis, die in 2017 de prijs voor beste strandpaviljoen won.

Fietsen

Op de fiets kun je Vlieland optimaal verkennen. Het eiland heeft meer dan 25 kilometer aan fietspaden langs en door duinen, bossen, polders en kwelders. Voor vogelliefhebbers is het helemáál een paradijs: er zijn hier wel driehonderd soorten. Volg je de Vlieland fietsroute, dan ben je verzekerd van een heel afwisselende dag

Vervoer

Je mag je auto achterlaten in de haven van Harlingen, want die is niet welkom op het eiland. Gelukkig zijn er genoeg parkeergelegenheden, ook overdekt. De pendelbus brengt je vervolgens naar de veerboot. Om teleurstelling te voorkomen, raden we je aan om van tevoren je plek te reserveren bij Rederij Doeksen. Bij aankomst in de haven van Vlieland kun je kiezen voor verschillend vervoer: de bus, taxi of huurfiets.