Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen op Ameland

De stranden van Ameland behoren tot de veiligste en schoonste die er zijn. Een Blauwe Vlag keurmerk en een Quality Coast Award krijg je natuurlijk niet zomaar. Ook staat het eiland bekend om de gezelligheid, het duingebied ’t Oerd en de vele zeehonden. En: op het 27 kilometer lange eiland komt 40 procent van alle plantensoorten van Nederland voor.

Hollum en Ballum

Het eiland heeft vier sfeervolle dorpen: Hollum, Ballum, Nes en Buren. Hollum is het grootste dorp van Ameland en belandde in 2020 in de top 5 van de ANWB-verkiezing ‘Het allermooiste dorp van Nederland’. Hier ligt het Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager in een 18de-eeuws huis waar vroeger walvisvaarders woonden. Zo zijn hier twee grote walviskaken en een harpoenkanon tentoongesteld.

In de duinen bij Hollum ligt het onbemande Bunkermuseum, waar je de kleine keukenbunker induikt voor de oorlogsverhalen van het eiland. De Atlantikwall, het luchtafweergeschut van Hollum, de noodlanding van een Messerschmitt op het strand en de bevrijding die pas op 3 juni 1945 plaatsvond – de verslagen Duitsers konden het eiland niet verlaten! – zijn slechts een paar voorbeelden.

Vuurtoren Bornrif uit 1880, met 55 meter de hoogste van de Waddeneilanden, staat vlak in de buurt. Na 236 treden wacht een indrukwekkend uitzicht over het eiland. Het authentieke Ballum is weliswaar het kleinste dorp, maar huist wel de start- en landingsbaan van het eiland: Ameland Airport Ballum. Ook het gemeentehuis van Ameland ligt in Ballum.

Nes en Buren

Nes heeft de meeste reuring dankzij de vele winkels, bars en restaurants. Het dorp telt maar liefst vijftig monumenten. In de korenmolen De Phenix uit 1880 is op zaterdagmiddag te zien hoe rogge wordt gemalen en geplet voor het Amelander roggebrood, dé lokale lekkernij. Buren staat bekend om de eilandboerderijen. Het leven van de Amelandse boerenbevolking rond 1900 is het thema van het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude, dat in twee oude boerderijen is gevestigd. Meer informatie over alle musea op het eiland: amelandermusea.nl

Natuur en zee

Strandwandelingen maken is bij veel mensen favoriet. Mooi om te weten dat de drie badstranden van Ameland (Hollum, Nes en Buren) al decennialang de Blauwe Vlag mogen voeren, voor een schoon en veilig strand. In 2020 kreeg Ameland ook de titel ‘Schoonste strand van Nederland’ én werd het beloond met een Quality Coast Award. Door een internationale jury werd de ambitie van Ameland geroemd, om een duurzaam en zelfvoorzienend eiland te willen zijn.

In de buurt van Nes ligt het Natuurcentrum Ameland. Naast een Noordzeeaquarium, biedt het centrum veel informatie over roofvogels, zeehonden en potvissen. Geregeld zijn er fototentoonstellingen en vanaf het hooggelegen uitzichtplateau kun je heel ver kijken. In het Maritiem Centrum Abraham Fock in Hollum leer je van alles over reddingen, navigeren en strandingen. Het is tevens de uitvalsbasis van de paardenreddingsboot: elke maand trekken tien ijzersterke paarden een reddingsboot woest de zee in. Een waar spektakel dat vanaf het strand veel bekijks trekt.

Op het strand of tijdens het wadlopen kun je trouwens uitstekend zeehonden spotten. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Wageningen, zwemmen er momenteel ruim 7500 rond in het Nederlandse deel van de Waddenzee. Tijdens een Robbentocht, die door verschillende rondvaartbedrijven op het eiland wordt aangeboden, is de kans nóg groter om hun mooie grote ogen van dichtbij te zien.

Kunst

Tijdens Kunstmaand Ameland, elk jaar in november, reizen zo’n honderd (internationale) kunstenaars naar het eiland om te werken en te exposeren. De kunstwerken, van schilderijen en beeldhouwwerken tot grafiek en videokunst, worden getoond op uiteenlopende locaties, zoals hotels, kerken, boerderijen, galleries en in het landschap. Bezoekers zijn van harte welkom!

Fietsen en wandelen

Hoe klein het eiland ook is, je raakt er niet uitgewandeld. Lichtpunt op Ameland is een gevarieerde wandelroute van 12 kilometer over de westpunt. Onderweg kom je langs de vuurtoren van Hollum en een strandpaviljoen waar Amelander lekkernijen te krijgen zijn. Liever op de fiets? De Ameland fietsroute is 41 kilometer lang en voert langs de vier dorpen en verrassend mooie plekken zoals de Waddenzeedijk, het Monument voor Dijkwachters, de Lange Duinen, vogelkijkpunt de Blauwe Keet en natuurlijk ook de vuurtoren.

Meerdaags bezoek

Speciaal voor ANWB-leden is er een aantrekkelijk arrangement samengesteld: een verblijf van twee nachten in het viersterren WestCord Hotel Noordsee in het gezellige dorp Nes. Na een uitgebreid ontbijt stap je zo de natuur in. Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel je krijgt.

Bekijk het 3-daags arrangement Ameland 

Vervoer

Vanaf het Friese Holwerd vaar je met de boot in 50 minuten naar Ameland. Ben je met de auto, dan moet je van tevoren online een kaartje kopen. De bus rijdt op Ameland alleen tussen de vier dorpen. Voor specifieke bestemmingen zijn er taxibusjes.