Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is bijna één groot nationaal park. Geen wonder dat natuur- en vogelliefhebbers hier graag vakantie vieren. En kinderen trouwens ook, die klauteren in het speelbos en speuren naar krioelende krabbetjes tijdens het wadlopen. Dit eiland heeft voor elk wat wils.

Bezienswaardigheden

De natuur is al een bezienswaardigheid op zich: bossen en duinen vol geurige bloemen, de breedste stranden van Nederland, een uitgestrekte kwelder, de Westerplas en een polder boordevol bijzondere vogels. Op het eiland komen wel driehonderd soorten op bezoek, dus voor vogelaars is het hier een waar walhalla. Er is één dorp: Schiermonnikoog, met mooie gerestaureerde huizen, leuke winkels en gezellige restaurants. In het centrum vallen twee kaken van een blauwe vinvis op. Het is een herinnering aan de walvisvaart in 1950, meegenomen door de kapitein van de Willem Barentsz. Iets ten noorden van het dorp staat de rode vuurtoren, oftewel de Noordertoren, die nog steeds dag en nacht wordt bemand. Er staat ook nog een witte vuurtoren op het eiland, maar die doofde in 1909. Zuidelijker ligt de Westerplas: een zoetwatergebied waar zang- en watervogels maar wát graag komen. In de vogelkijkhut, die midden in het water staat, heb je een geweldig zicht op hun vrije leventje. Houd je ogen goed open, want misschien spot je dan wel de mysterieuze roerdomp of een vliegensvlugge steltloper.

Activiteiten

Wil je meer weten over de geschiedenis van het eiland? Ga dan naar bunker Wasserman, ooit onderdeel van de Atlantikwal uit de Tweede Wereldoorlog. Een spannende plek die vrij toegankelijk is. Iets noordelijker staat bunkermuseum Schlei, waar je meer te weten komt over reddingsoperaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het interessante Schelpenmuseum duik je in de bijzondere wereld van de weekdieren. Zoals de naam al verklapt, zijn hier ook veel schelpen en strandvondsten te zien, stuk voor stuk verzameld door Thijs de Boer en zijn gezin. Thijs neemt je ook graag mee op sleeptouw door te gaan wadlopen en je alles te vertellen over de dynamiek en het belang van het wad voor de dieren, planten én mensen.

Ben je met kinderen? Op naar Speelbos Oerrr Speelnatuur, in de buurt van de Berkenplas, met veel natuurlijke speeltoestellen, een boomhut en een blinddoek parcours tussen de bomen. Tot slot: je mag het eiland natuurlijk niet verlaten voordat je een zeehond hebt gezien. Gewoon vanaf het strand, of tijdens een excursie met de boot.

Fietsen en wandelen

Op Schiermonnikoog vind je maar weinig borden en paaltjes met bewegwijzering, om de natuur zoveel mogelijk zichzelf te laten zijn. Maar je kunt hier uiteraard volop wandelen en fietsen. Kijk bijvoorbeeld op de website van de plaatselijke VVV voor mooie routes door de omgeving.

Vervoer

Vanaf Lauwersoog vaar je met de veerboot in 45 minuten naar Schiermonnikoog. Auto’s zijn niet welkom op het eiland, dus die mag je achterlaten in de haven. Hotel Graaf Bernstorff heeft een gratis pendelbus vanaf de veerhaven. Op het eiland rijden er ook elektrische bussen van de haven naar je bestemming.