Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Activity trackers 2017

Coach om je pols

Een apparaatje om je pols dat zegt dat je meer moet bewegen. Een bemoeial of een motivatie om uit je stoel te komen? Wij testen er acht.

Let op: dit is een test uit 2017. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Een activity tracker is een horlogeachtig polsbandje waarmee je je lichamelijke activiteit gedurende de dag meet. Zo weet je of je genoeg beweegt en hoeveel calorieën je verbrandt. Ook doen activity trackers steeds vaker dingen die voorheen waren voorbehouden aan sporthorloges. Zo kunnen ze je hartslag meten dankzij optische hartslagmeting. Aan de huidzijde van een activity tracker zit een optische sensor en meerdere leds. Deze combinatie zorgt ervoor dat een tracker je hartslag bij de pols kan meten zonder hartslagband.

Voor wie zijn activity trackers geschikt?

Met activity trackers kun je bijna al je activiteiten bijhouden: zwemmen, hardlopen, voetballen, fitnessen of gewoon wandelen of fietsen. Ze zijn dan ook zeker niet alleen voor fanatieke sporters. Juist als je weinig of niet sport kun je meer gaan bewegen (en dus gezonder leven) met zo’n bandje. Let op, de hartslagmeters zijn niet geschikt voor medische doeleinden.

De uitslag van de geteste activity trackers

Aanvullende informatie vanuit de test

Beweeg meer!

Niet alleen houdt een activity tracker bij hoeveel je beweegt op een dag, hij kan je ook motiveren om meer te bewegen. Bijvoorbeeld omdat je achterblijft bij het bewegingsdoel van de dag. De Fitbit, Huawei, Polar, Garmin en Wiko kun je zo instellen dat ze gaan trillen wanneer je je bureaustoel moet verlaten om een ommetje te maken.

De meeste activity trackers hebben een touchscreen. Deze aanraakschermen doen het droog prima, maar bij regen of zelfs bezwete vingers wordt het aanzienlijk lastiger. Trackers met knoppen (Nokia, Garmin, Samsung en Fitbit) blijken in de praktijk prettiger. Bij elke activity tracker hoort een app voor de smartphone. Daarmee kun je instellingen wijzigen en je vooruitgang van de afgelopen tijd zien. Ook kun je je prestaties delen op bijvoorbeeld Facebook.

Slapen & accuduur

De geteste activity trackers doen het ook als je het minst actief bent: tijdens het slapen. Aan de hand van het tijdstip op de dag, de bewegingssensor en je hartslag 'weet' de activity tracker dat je slaapt. In een app op je smartphone kun je dan zien hoe goed je geslapen hebt. Zo laten ze de tijdsduur van lichte slaap en diepe slaap zien en zelfs de tijd dat je tussendoor wakker was.

De accuduur van een activity tracker hangt in de eerste plaats af van het gebruik. Meet je de hele dag je hartslag, dan verbruikt hij meer stroom dan wanneer je dat slechts af en toe doet. De bluetoothverbinding met je smartphone vreet energie. De meeste activity trackers doen het tussen de 3 en 7 dagen. De Nokia Steel HR blinkt uit: die houdt het meer dan 20 dagen vol. Activity trackers met een ingebouwde gps (Garmin en Samsung) houden het ongeveer een halve dag vol bij continu gps-gebruik. Deze functie kun je uiteraard uitzetten, dan gaat je activity tracker een stuk langer mee.

Conclusie

De Garmin vívoactive HR en de Polar A370 zijn de juiste keuze als je een activity tracker wilt met de nadruk op sporten. De Samsung Gear Fit 2 heeft het mooiste kleurenscherm, maar het is jammer dat je de data niet uit kunt lezen op een computer. De Huawei Fit is handig als je een 'gewoon' horloge wilt met de functionaliteit van een tracker.

Testwinnaar is de Garmin vívoactive HR: prettig in gebruik, waterdicht, goed afleesbaar scherm, lange accuduur en heel veel mogelijkheden. De adviesprijs is een forse € 269,99, maar op internet wordt het model soms voor enkele tientjes minder aangeboden. Voordelige keus is de flink goedkopere Fitbit Charge 2 (€ 149,99). Dit model is weliswaar slechts spatwaterdicht maar combineert een goede prijs met veel functies en is prettig in gebruik.

Bekijk de video van de test

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.