Naar artikel

Verrassend leuke uitjes voor de voorjaarsvakantie

Actief en ontspannen, in- en outdoor

In de voorjaarsvakantie maken veel mensen tijd om eropuit te gaan. Er is zo veel te doen! Het klimbos in voor een uitdagende route door de bomen, een elfstedentocht op de fiets. Museumbezoek: in Amsterdam huist ’s werelds eerste museum over de geschiedenis van de elektronische dansmuziek, Our House. Wandelen, fietsen, of misschien is dit wel het moment om iets onder je voeten te binden: of dat nou lange latten of rolschaatsen zijn. Dit zijn heel diverse, verrassende uitjes voor in de voorjaarsvakantie.

Foto: een klimbos op de Veluwe
 

1. De bomen in voor flink wat (ont)spanning

Klimparken worden steeds populairder. En dat is maar goed ook, want klimmen in een klimbos is ontzettend goed voor je lichaam en geest. Je kunt wel stellen dat het een total body work-out is; je gebruikt spieren door je hele lichaam waarvan je niet eens wist dat je ze had. Ook je zelfvertrouwen krijgt een boost, want het is een spannende activiteit waarbij je je eigen grenzen opzoekt. Dat blije gevoel na afloop heb je niet alleen te danken aan onder andere de endorfine die je hersenen nu aanmaken, maar ook aan de bomen: die stoten namelijk radon uit. Nóg een stofje dat je stemming verbetert.

Een verbindende activiteit

Hoe het werkt? In het klimbos zijn hoog in de bomen routes uitgezet, met touwen, kabels en houten platforms. Met een klimuitrusting aan volg je de routes, die variëren in hoogte, lengte en moeilijkheidsgraad. Uiteraard is het helemaal veilig, want je wordt gezekerd door een ervaren kliminstructeur. Een leuke (en verbindende) activiteit om met vrienden of je voltallige gezin te doen.

Bestel tickets met korting voor deze klimparken 

Foto: olifanten in hun verblijf in Artis
 

2. De dierentuin: al duizenden jaren een bijzonder uitje

Vijfduizend jaar geleden hadden alleen rijke vorsten en machtige mannen een privécollectie van bijzondere dieren voor status en vermaak. Sommigen openden hun menagerie voor de burgers, zodat zij hun exotische exemplaren konden bekijken. Tiergarten Schönbrunn in Wenen is de eerste en oudste dierentuin ter wereld. Opgericht in 1752, in de tuinen van het voormalig keizerlijk paleis Schönbrunn. En voor de duidelijkheid: nog steeds open. Artis in Amsterdam is de oudste van Nederland, opgezet in 1883 met als doel ‘Het bevorderen van de kennis der Natuurlijke Historie’.

De grootste van de Benelux

Vroeger vonden dierentuinen het vooral belangrijk om zo veel mogelijk dieren te laten zien, vaak in kleine kooien, maar dat is gelukkig verleden tijd. De dieren hebben een veel grotere leefomgeving gekregen. Ook houden dierenparken zich vandaag de dag bezig met fokprogramma’s, educatie en onderzoek.

Elke dierentuin heeft zijn eigen charme. Zo staat Ouwehands Dierenpark bekend om de reuzenpanda’s. Safaripark Beekse Bergen is de grootste dierentuin van de Benelux en Dierenpark Landgoed Hoenderdaell is juist kleinschalig, maar wel een van de meest diervriendelijke dierenparken in Nederland.

Bestel tickets met korting voor deze dierentuinen 

Foto: het Aviodrome op Lelystad Airport
 

3. Steek je handen uit de mouwen Aviodrome of Our House

Het museum Our House is nog maar nét open (sinds eind 2021) en geeft je een kijkje in de dancecultuur. Het is ’s werelds eerste museum over de geschiedenis van de elektronische dansmuziek en huist gepast in de voormalige locatie van de historische club iT. Dat was eind jaren tachtig een van Nederlands eerste clubs. Je wandelt van de ene naar de andere interactieve installatie waar wereldberoemde dj’s vertellen over de reis die housemuziek de afgelopen veertig jaar maakte. Ook mag je zelf experimenteren met mixtafels, drumcomputers en synthesizers. Met zes exposities en vijftien installaties ontdek je de geschiedenis én toekomst van elektronische muziek.

Een levensecht vliegavontuur

Liefhebbers van vliegtuigen en helikopters moeten in het Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad zijn. Hier vind je een verzameling van honderd oude en nieuwe vliegtoestellen en verschillende exposities over het verhaal van de Nederlandse luchtvaart. In de vliegsimulators ben je zelf de piloot en in het 4D-filmtheater kom je in een levensecht vliegavontuur terecht. Kleine piloten en stewardessen kunnen hun eigen vliegbrevet halen.

Bestel tickets met korting voor deze musea 

Foto: de Trapzaal in het Mauritshuis
 

4. Musea waar je je ogen uitkijkt

Het is feest in het Mauritshuis, want dit jaar viert het museum zijn tweehonderdste verjaardag. En daar horen bloemen bij. De tentoonstelling In volle bloei trakteert op de mooiste bloemstillevens uit de 17de eeuw. Ook hangen er wereldberoemde meesterstukken zoals het Meisje met de parel van Johannes Vermeer en De Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt. De collectie van het Mauritshuis bestaat uit 850 objecten, tentoongesteld in twee gebouwen: het Mauritshuis aan het Plein en Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof. 

Europa’s oudste scheepsmodel

Bij Maritiem Museum Rotterdam ontdek je op historische schepen en kranen hoe hier de wereldhaven Rotterdam begon. Ook ervaar je de enorme invloed van de nautische wereld op ons dagelijks leven. Ze hebben een collectie om u tegen te zeggen: deze illustreert zes eeuwen Nederlandse maritieme geschiedenis met topstukken als een driehonderd jaar oude VOC-kaart en het oudste scheepsmodel van Europa. Ook kinderen vervelen zich hier geen seconde; ze onderzoeken of zeemonsters echt bestaan en maken spelenderwijs kennis met de maritieme wereld.

Foto: duinen bij Den Haag
 

5. Winters wandelen van A naar B

Wandelen in de winter is gezond: je slaapt beter, het vermindert stress en het geeft je een goed humeur. Daarnaast kunnen winterse landschappen betoverend mooi zijn. Met een thermosfles in een rugzak, een mooie tocht op je telefoon (of in je hoofd) en goeie schoenen aan ben je klaar. De Hollands Duin route in Noordwijk bijvoorbeeld, of de Heuvel op heuvel af route over de Mookerheide in het noordelijkste puntje van Limburg.

Bekijk voor meer inspiratie deze 11 winterwandelingen in Nederland.

Meerdaagse wandeltochten, met overnachting

Wil je meerdere dagen aan de wandel? Kies twee leuke steden of dorpen uit voor je start- en eindpunt, en stippel zelf een route uit. Een leuke tussenstop voor de meestappende kinderen, een gezellig restaurant, een sfeervolle overnachting ... Of wandel drie dagen over de Veluwe en spot de big five: edelhert, wild zwijn, moeflon, damhert en ree.

Dit zijn zeven leuke wandelvakanties en wandeltochten in Nederland.

Foto: Bussumerheide
 

6. Fiets jezelf warm over hei, langs oevers en vestingsteden

Bij fietsen in de winter denk je misschien al snel aan koude handen en tegenwind. Maar met de juiste handschoenen en kleding fiets je jezelf snel warm. Als je buiten bent, merk je pas hoe vaak het zonnetje zich even laat zien. Oók in de voorjaarsvakantie. Zorg wel dat je fiets in orde is en dat je goed zichtbaar bent. 

Tip: Een fiets is zo gehuurd! Je hoeft je niet te beperken tot steeds dezelfde routes rond je eigen dorp. Zoek een omgeving uit om te ontdekken, zoek een fietsverhuur en pak de auto of de trein ernaartoe.

Inspirerende fietstochten

De Wasvenroute in het Brabantse Lierop en de Brandeveenroute in Drenthe zijn twee inspirerende tochten. Tijdens meerdaagse fietstochten heb je nog meer het gevoel er echt even uit te zijn. Dit zijn tien tips ter inspiratie voor een meerdaagse fietstocht in Nederland. Van de Elfstedenroute in Friesland over kleine wegen en jaagpaden tot de Oeverlandroutes langs water en vestingstadjes.

Foto: de piste van SnowWorld Landgraaf 
 

7. Sportief op de latten, ijzers of rollers

Door vakantiekiekjes van familie en vrienden in de sneeuw krijg je zelf misschien ook wel zin om te skiën. Daarvoor hoef je niet helemaal naar de hoge bergen, want Nederland heeft ontzettend veel skibanen. Daarvan is SnowWorld Landgraaf de grote favoriet van menig wintersporter. Er liggen vijf banen, waarvan een zelfs 520 meter lang is. Ook is er een funpark waar snowboarders hun kunsten kunnen laten zien.

Rolschaatsen onder de discobal

Laat de strenge winter het afweten, maar heb je toch de schaatskoorts te pakken? Op naar de ijsbaan om wat kilometers te maken. Schaatsen is een van de meest populaire sporten in Nederland. Al voor het jaar nul bonden mensen geslepen dierenbotten onder hun voeten om over het ijs te glijden.

Ook leuk: zoek de warmte op en ga naar een indoor rolschaatsbaan. De kleurrijke lichteffecten en opzwepende discomuziek brengen de benen vanzelf in beweging.

Foto: Vesting Bourtange
 

8. Ontdek de natuur en cultuur van je eigen provincie 

Als we een dagje eropuit gaan, hebben we nog weleens de neiging om de grenzen van onze eigen provincie over te gaan. Omdat ons gevoel zegt dat we dan écht even weg zijn. Maar hoe goed ken je je eigen provincie eigenlijk? Best leuk om die eens extra goed te ontdekken. Ga wandelen in een voor jou nog onbekend gebied of bezoek een museum om kennis op te doen over hoe het vroeger in jouw stad of provincie was.

Een roadtrip of meerdaagse fietstocht

Zo vind je in Groningen Vesting Bourtange, een uniek historisch verdedigingswerk. En in Zuid-Holland staat het Archeologiehuis op het terrein van Archeon, waar je meer te weten komt over de geschiedenis met archeologische vondsten en nieuwe media. Pak ook eens de kaart van je provincie erbij, er zit vast wel een stad tussen waar je nog nooit bent geweest. Of kies er een paar uit voor een roadtrip of een meerdaagse fietstocht. Elke provincie heeft zijn eigen unieke uitjes.

Tot25%korting
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.