Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verrassend leuke uitjes voor de voorjaarsvakantie

Actief en ontspannen, in- en outdoor

In de voorjaarsvakantie maken veel mensen tijd om eropuit te gaan. Er is zo veel te doen! Het klimbos in voor een uitdagende route door de bomen, een elfstedentocht op de fiets. Museumbezoek: in Amsterdam huist ’s werelds eerste museum over de geschiedenis van de elektronische dansmuziek, Our House. Wandelen, fietsen, of misschien is dit wel het moment om iets onder je voeten te binden: of dat nou lange latten of rolschaatsen zijn. Dit zijn heel diverse, verrassende uitjes voor in de voorjaarsvakantie.

Foto: een klimbos op de Veluwe
 

1. De bomen in voor flink wat (ont)spanning

Klimparken worden steeds populairder. En dat is maar goed ook, want klimmen in een klimbos is ontzettend goed voor je lichaam en geest. Je kunt wel stellen dat het een total body work-out is; je gebruikt spieren door je hele lichaam waarvan je niet eens wist dat je ze had. Ook je zelfvertrouwen krijgt een boost, want het is een spannende activiteit waarbij je je eigen grenzen opzoekt. Dat blije gevoel na afloop heb je niet alleen te danken aan onder andere de endorfine die je hersenen nu aanmaken, maar ook aan de bomen: die stoten namelijk radon uit. Nóg een stofje dat je stemming verbetert.

Een verbindende activiteit

Hoe het werkt? In het klimbos zijn hoog in de bomen routes uitgezet, met touwen, kabels en houten platforms. Met een klimuitrusting aan volg je de routes, die variëren in hoogte, lengte en moeilijkheidsgraad. Uiteraard is het helemaal veilig, want je wordt gezekerd door een ervaren kliminstructeur. Een leuke (en verbindende) activiteit om met vrienden of je voltallige gezin te doen.

Foto: olifanten in hun verblijf in Artis
 

2. De dierentuin: al duizenden jaren een bijzonder uitje

Vijfduizend jaar geleden hadden alleen rijke vorsten en machtige mannen een privécollectie van bijzondere dieren voor status en vermaak. Sommigen openden hun menagerie voor de burgers, zodat zij hun exotische exemplaren konden bekijken. Tiergarten Schönbrunn in Wenen is de eerste en oudste dierentuin ter wereld. Opgericht in 1752, in de tuinen van het voormalig keizerlijk paleis Schönbrunn. En voor de duidelijkheid: nog steeds open. Artis in Amsterdam is de oudste van Nederland, opgezet in 1883 met als doel ‘Het bevorderen van de kennis der Natuurlijke Historie’.

De grootste van de Benelux

Elke dierentuin heeft zijn eigen charme. Zo staat Ouwehands Dierenpark bekend om de reuzenpanda’s. Safaripark Beekse Bergen is de grootste dierentuin van de Benelux. Ga op safari met je eigen auto of stap aan boord voor een tocht over het water. Je kunt ook kiezen voor de bussafari.

Is één dag te kort? Combineer je bezoek met een overnachting in het resort en verblijf letterlijk tussen de dieren.

Andere dierentuinen met korting

Liever naar een andere dierentuin? Bezoek een van de andere elf dierentuinen met speciale ledenkorting.

Foto: het Aviodrome op Lelystad Airport
 

3. Een dagje naar het museum

Liefhebbers van vliegtuigen en helikopters moeten in het Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad zijn. Hier vind je een verzameling van honderd oude en nieuwe vliegtoestellen en verschillende exposities over het verhaal van de Nederlandse luchtvaart. In de vliegsimulators ben je zelf de piloot en in het 4D-filmtheater kom je in een levensecht vliegavontuur terecht. Kleine piloten en stewardessen kunnen hun eigen vliegbrevet halen.

Bij Maritiem Museum Rotterdam ontdek je op historische schepen en kranen hoe hier de wereldhaven Rotterdam begon. Ook ervaar je de enorme invloed van de nautische wereld op ons dagelijks leven. Ze hebben een collectie om u tegen te zeggen: deze illustreert zes eeuwen Nederlandse maritieme geschiedenis met topstukken als een driehonderd jaar oude VOC-kaart en het oudste scheepsmodel van Europa. Ook kinderen vervelen zich hier geen seconde; ze onderzoeken of zeemonsters echt bestaan en maken spelenderwijs kennis met de maritieme wereld.

Meer tips voor kinderen? We hebben de top 15 leukste musea met kinderen op een rij gezet.

Foto: duinen bij Den Haag
 

4. Winters wandelen van A naar B

Wandelen in de winter is gezond: je slaapt beter, het vermindert stress en het geeft je een goed humeur. Daarnaast kunnen winterse landschappen betoverend mooi zijn. Met een thermosfles in een rugzak, een mooie tocht op je telefoon (of in je hoofd) en goeie schoenen aan ben je klaar. De Hollands Duin route in Noordwijk bijvoorbeeld, of de Heuvel op heuvel af route over de Mookerheide in het noordelijkste puntje van Limburg.

Bekijk voor meer inspiratie deze 11 winterwandelingen in Nederland.

Meerdaagse wandeltochten, met overnachting

Wil je meerdere dagen aan de wandel? Kies twee leuke steden of dorpen uit voor je start- en eindpunt, en stippel zelf een route uit. Een leuke tussenstop voor de meestappende kinderen, een gezellig restaurant, een sfeervolle overnachting ... Of wandel drie dagen over de Veluwe en spot de big five: edelhert, wild zwijn, moeflon, damhert en ree. Dit zijn zeven leuke wandelvakanties en wandeltochten in Nederland.

Ontdek een nieuwe stad

Op zoek naar de bekende plekjes of juist een nieuwe plaats ontdekken. Wij zetten de leukste tien stadswandelingen op een rij en geven tips wat er nog meer te zien en te doen is in de stad. Bekijk de top 10 stadswandelingen.

Foto: Bussumerheide
 

5. Fiets jezelf warm over hei, langs oevers en vestingsteden

Bij fietsen in de winter denk je misschien al snel aan koude handen en tegenwind. Maar met de juiste handschoenen en kleding fiets je jezelf snel warm. Als je buiten bent, merk je pas hoe vaak het zonnetje zich even laat zien. Oók in de voorjaarsvakantie. Doe hier inspiratie op voor een fietstocht. 

Inspirerende fietstochten

De Wasvenroute in het Brabantse Lierop en de Brandeveenroute in Drenthe zijn twee inspirerende tochten. Tijdens meerdaagse fietstochten heb je nog meer het gevoel er echt even uit te zijn. Dit zijn tien tips ter inspiratie voor een meerdaagse fietstocht in Nederland. Van de Elfstedenroute in Friesland over kleine wegen en jaagpaden tot de Oeverlandroutes langs water en vestingstadjes.

Foto: Vesting Bourtange
 

6. Ontdek de natuur en cultuur van je eigen provincie 

Als we een dagje eropuit gaan, hebben we nog weleens de neiging om de grenzen van onze eigen provincie over te gaan. Omdat ons gevoel zegt dat we dan écht even weg zijn. Maar hoe goed ken je je eigen provincie eigenlijk? Best leuk om die eens extra goed te ontdekken. Ga wandelen in een voor jou nog onbekend gebied of bezoek een museum om kennis op te doen over hoe het vroeger in jouw stad of provincie was.

Handig voor onderweg

ANWB Routeplanner 
Plan je route van tevoren van deur tot deur door heel Europa. Gebruik de planner ook voor het zoeken van locaties, parkeerinfo en tolkosten.
Voordelig parkeren met een app 
Betaald parkeren met een handige parkeerapp. Parkeren met ANWB Ledenvoordeel op transactiekosten. Je betaalt achteraf.
ANWB Onderweg app 
Navigeren, laadpalen of tankstations zoeken inclusief actuele brandstofprijzen, voordelig mobiel parkeren en online pech melden.

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.