10x de mooiste autoroutes van Nederland

Geniet ervan!

Nederland ontdekken met de vrijheid die je eigen auto biedt: deze autoroutes leiden je langs schitterende natuur, boeiende musea en gezellige dorpen en stadjes. Waar je wilt stoppen, dat bepaal je natuurlijk zelf.

De Mergellandroute (110 km)

Je waant je in het buitenland als je met je auto door sjoeën Limburg toert met de Mergellandroute. Glooiend heuvelland, gevarieerde natuur in alle tinten groen en daartussen bochtige weggetjes met prachtige vergezichten over dorpjes met vakwerkhuizen, bossen, boomgaarden en grazige weilanden. Plaatsjes als Slenaken, Eijsden en Noorbeek kun je niet zomaar doorrijden. De terrasjes lonken en zonder een flink stuk Limburgse vlaai in je maag kun je natuurlijk niet huiswaarts keren. Heb je meer tijd? Knoop er een nachtje aan vast zodat je kunt proeven van lokale wijnen en bieren. Dit is het land van gastronomisch genieten, daar neem je toch de tijd voor?

De Heuvelrugroute (91 km)

Lichtglooiende, bosrijke heuvels, en dat midden in Nederland. Geen wonder dat in de vorige eeuwen de Utrechtse Heuvelrug in trek was bij welgestelde lieden uit de stad. Nog steeds is het een lommerrijk lustoord met statige buitenplaatsen en parken. Deze Heuvelrugroute brengt je langs meerdere monumenten die aan oorlogen herinneren, maar die er vredig bij liggen. Neem Huis Doorn, waar de Duitse keizer Wilhelm II zijn toevlucht zocht in de Eerste Wereldoorlog. Of de Pyramide van Austerlitz, 23 meter hoog met een obelisk bovenop, gebouwd door soldaten van Napoleon. Een hapje eten kan overal onderweg. In pannekoekendorp Lage Vuursche, bij Eetvilla Van den Brink naast Soesterduinen, of ga 'ns kijken bij Theehuis Rhijnauwen, met een terras aan de Kromme Rijn.

Friese Merenroute (119 km)

Met de auto langs waterpret, waar Friesland zo beroemd om is. Daar ben je met de Friese Merenroute van verzekerd. Het fotogenieke Sloten is de kleinste van de Friese elf steden, met in de achtertuin het Slotermeer. Het is een echte stad met grachten, stadspoorten en veel terrasjes. Overal langs de Friese Merenroute speelt het water een belangrijke rol, in de geschiedenis en nu nog steeds. Heeg heeft een lange historie als palingstad, Sneek is bekend van de Sneekweek en het skûtsjesilen. Schippersstad Grouw, Kameleondorp Terherne en Joure, geboortegrond van Douwe Egberts. Wat de meeste stadjes met elkaar gemeen hebben zijn de oude trapgeveltjes, grachten en kerkjes. Én de pleziervaart die bijna overal tot in de de stadscentra komt binnendrijven. Met haventjes, de nodige zwemplekken en natuurlijk talrijke zitjes langs het water.

Koggenroute (152 km)

Molens, havenstadjes en eindeloze uitzichten over weilanden, het Markermeer en het IJsselmeer: West-Friesland is Holland op en top en dat beleef je met deze Koggenroute door de oostkant van Noord-Holland. Niet voor niets heeft droogmakerij Beemster een plek verworven op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit staaltje landwinning is uniek, zeker voor het Nederland van de 17e eeuw. De havens van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik beleefden rond diezelfde tijd hun gloriedagen, en daar kun je nu nog steeds van genieten dankzij een overdaad aan prachtige oude geveltjes, stadspoorten, kerken en grachten. Die glorietijd kun je ook proeven in het Zuiderzeemuseum, een ode aan het leven aan en op de Zuiderzee, vóór de afsluitdijk.

De Lek en Linge route (107 km)

Hollands glorie in het klein, dat is deze autoroute langs mooie mini-stadjes als Ameide en Heukelom, de vestingwerken van Fort Asperen en Nieuwpoort en de waternatuur van de Schoonrewoerdse Wiel. De Linge en de Lek slingeren prachtig door dit platte land van boerderijen, molens en uiterwaarden met zanderige baaitjes. In glasstad Leerdam kun je niet alleen de glasblazerij bezoeken, je kunt er ook zelf heerlijk uitblazen langs de Linge. Maak een kanotocht of rondvaart over dit schattige kleine riviertje. Sta je wel eens in de file bij Vianen? Laat dit mooie stadje langs de Lek nu eens niet links (of rechts) liggen en laat je verrassen door het historische centrum en de mooie ligging aan de rivier.

Hamalandroute (253 km)

De Hamalandroute door het grensgebied van Nederland en Duitsland wijst de weg met bordjes, dat is nog eens makkelijk. Door oude dorpjes als Delden (NL) en Asbeck (D), langs moeras- en hoogveengebied Zwillbrocker Venn (D) en de bossen en heidevelden van het Buurserzand (NL). Je ontspant als vanzelf in de kleinschalige, soms glooiende landschappen met houtwallen, bosschages en kleine watertjes zoals de Berkel. Onderweg zijn de vele oliemolens, waterburchten en monumentale boerderijen als Erve Kots en Erve Brooks beslist een bezoek waard. Voor gezellige drukte kun je stoppen in het mooi gelegen Winterswijk. Twente, de Achterhoek en Münsterland op hun best in een mooie autoroute.

Strijd tegen het waterroute (77 km)

De gezellige drukte van badplaats Renesse, de zinderende stilte in de duinen achter Burgh-Haamstede, vogelrijke moerassen op de grens van land en water en natuurlijk de stille getuigen van de watersnoodramp: de zee is nooit helemaal uit je gedachten tijdens deze autorit op Schouwen-Duiveland. Wil je een natuurwandeling door de duinen maken, dan kan dat onderweg heel goed bij Burgh (Zeepeduinen) of boswachterij Westerschouwen. Onder de indruk van de Zeeuwse strijd tegen het water? Maak dan een rondvaart langs de Stormvloedkering. Of maak een omweg met de auto. Ook een rit over de Brouwersdam en de Zeelandbrug zijn indrukwekkend. Al dat water! Bekijk de route De strijd tegen het water

Zuid-Veluweroute (87 km)

Het landschap en de natuur spelen de hoofdrol in deze autoroute over het zuidelijke deel van de Veluwe. Deze door gletsjers gevormde glooiende zandgronden bleken door de eeuwen heen niet zo geschikt voor de landbouw. Zie daar het landschap van nu: nog steeds veel bos, afgewisseld met zandverstuivingen en heidevelden zo ver het oog reikt. Neem de Ginkelse Heide met zijn schaapskuddes, of de 90 meter hoge Posbank met vergezichten tot in Duitsland. Bijzonder: de schaduwrijke, soms zelfs steile hellingen tussen Apeldoorn, Rheden en Noord-Arnhem. Genieten van de natuur kan ook vanaf een terras of uitspanning, onder meer op de Posbank (Rheden, stukje van de route af), bij Het Leesten (bij Apeldoorn) en in populaire toeristenplaatsjes als Hoenderloo en Otterlo. In Arnhem rij je langs 2 populaire uitjes: het Nederlands Openluchtmuseum en Burgers' Zoo.

Vestingstedenroute (160 km)

De oudste en langste waterlinie van Nederland is de Zuiderwaterlinie. Deze ketting van verdedigingswerken strekt zich uit van Grave in het oosten naar Bergen op Zoom in het zuidwesten van het land. Een minder bekende kant van Nederland misschien, want de meeste stadjes langs de Vestingstedenroute zijn klein. Klein, maar wel heel fijn. Terwijl je gezellig met de Maas mee-meandert naar het westen, ontdek je serieuze verdedigingsbolwerken als Grave, Heusden, Geertruidenberg en Willemstad. Juweeltjes zijn het. Plus enkele grotere vestingsteden, zoals 's-Hertogenbosch en Breda. Verdiep je ook in de geschiedenis van deze waterlinie. Zo vredig als de forten, bolwerken, linies en schansen nu in het landschap liggen, zo hard was de strijd toen, tegen onder meer de Fransen en de Spanjaarden.

Bollenstreekroute

Deze kleurrijke route is natuurlijk op z'n mooist in het voorjaar, als de velden met narcissen, hyacinten en tulpen bloeien. Wanneer precies? Dat is afhankelijk van de zon en de temperatuur en verschilt dus per jaar. Je kunt het in de gaten houden op de website van de bollenstreek. Behalve de kleurenpracht is er nog veel meer te beleven onderweg met de Bollenstreekroute. Vissersplaats Katwijk aan Zee, badplaats Noordwijk aan Zee en duindorp Noordwijkerhout zijn charmant op hun eigen manier, maar hebben één ding gemeen: de zee en de duinen op loopafstand. Dan zijn de terrasjes en uitspanningen ook nooit ver weg, perfect voor een hapje, een drankje of een uitgebreide lunch.

Speciaal voor jou geselecteerd