10x de mooiste autoroutes van Nederland

Geniet ervan!

Nederland ontdekken met de vrijheid die je eigen auto biedt: deze autoroutes leiden je langs schitterende natuur en gezellige dorpen en stadjes. Picknickmand mee voor een culinaire pitstop en als je het extra leuk wilt maken, pak je een overnachting mee.

De Mergellandroute (110 km)

Je waant je in het buitenland als je met je auto door sjoeën Limburg toert met de Mergellandroute. Glooiend heuvelland, gevarieerde natuur in alle tinten groen en daartussen bochtige weggetjes met prachtige vergezichten over dorpjes met vakwerkhuizen, bossen, boomgaarden en grazige weilanden. Plaatsjes als Slenaken, Eijsden en Noorbeek kun je niet zomaar doorrijden. Zonder een flink stuk Limburgse vlaai voor in de picknickmand kun je natuurlijk niet huiswaarts keren. Heb je meer tijd? Knoop er een nachtje aan vast, bijvoorbeeld op Panorama Camping Gulperberg , zodat je kunt proeven van lokale wijnen en bieren. Dit is het land van gastronomisch genieten, daar neem je toch de tijd voor?

De Heuvelrugroute (91 km)

Lichtglooiende, bosrijke heuvels, en dat midden in Nederland. Geen wonder dat in de vorige eeuwen de Utrechtse Heuvelrug in trek was bij welgestelde lieden uit de stad. Nog steeds is het een lommerrijk lustoord met statige buitenplaatsen en parken. Deze Heuvelrugroute brengt je langs meerdere monumenten die aan oorlogen herinneren, maar die er vredig bij liggen. Neem Huis Doorn, waar de Duitse keizer Wilhelm II zijn toevlucht zocht in de Eerste Wereldoorlog. Of de Pyramide van Austerlitz, 23 meter hoog met een obelisk bovenop, gebouwd door soldaten van Napoleon. Leuk dorp: Lage Vuursche. Wie wakker wil worden in het groen, logeert op RCN Vakantiepark Het Grote Bos in Doorn.

Friese Merenroute (119 km)

Met de auto langs waterpret, waar Friesland zo beroemd om is. Daar ben je met de Friese Merenroute van verzekerd. Het fotogenieke Sloten is de kleinste van de Friese elf steden, met in de achtertuin het Slotermeer. Het is een echte stad met grachten, stadspoorten en veel gezellige straatjes met mooie panden. Overal langs de Friese Merenroute speelt het water een belangrijke rol, in de geschiedenis en nu nog steeds. Heeg heeft een lange historie als palingstad, Sneek is bekend van de Sneekweek en het skûtsjesilen. Schippersstad Grouw, Kameleondorp Terherne en Joure, geboortegrond van Douwe Egberts. Wat de meeste stadjes met elkaar gemeen hebben zijn de oude trapgeveltjes, grachten en kerkjes. Én de pleziervaart die bijna overal tot in de de stadscentra komt binnendrijven. Met haventjes, de nodige zwemplekken en natuurlijk talrijke zitjes langs het water. Een topplek om te overnachten is Camping It Wiid, waar kanaaltjes en inhammen deel uitmaken van de camping zelf, in Nationaal Park De Alde Faenen.

Koggenroute (152 km)

Molens, havenstadjes en eindeloze uitzichten over weilanden, het Markermeer en het IJsselmeer: West-Friesland is Holland op en top en dat beleef je met deze Koggenroute door de oostkant van Noord-Holland. Niet voor niets heeft droogmakerij Beemster een plek verworven op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit staaltje landwinning is uniek, zeker voor het Nederland van de 17e eeuw. De havens van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik beleefden rond diezelfde tijd hun gloriedagen, en daar kun je nu nog steeds van genieten dankzij een overdaad aan prachtige oude geveltjes, stadspoorten, kerken en grachten. Die glorietijd kun je ook proeven in het Zuiderzeemuseum, een ode aan het leven aan en op de Zuiderzee, vóór de afsluitdijk. Logeren kan op Camping Lodge 61.

De Lek en Linge route (107 km)

Hollands glorie in het klein, dat is deze autoroute langs mooie mini-stadjes als Ameide en Heukelom, de vestingwerken van Fort Asperen en Nieuwpoort en de waternatuur van de Schoonrewoerdse Wiel. De Linge en de Lek slingeren prachtig door dit platte land van boerderijen, molens en uiterwaarden met zanderige baaitjes. In glasstad Leerdam kun je niet alleen de glasblazerij bezoeken, je kunt er ook zelf heerlijk uitblazen langs de Linge. Maak een kanotocht of rondvaart over dit schattige kleine riviertje. Sta je wel eens in de file bij Vianen? Laat dit mooie stadje langs de Lek nu eens niet links (of rechts) liggen en laat je verrassen door het historische centrum en de mooie ligging aan de rivier. Avontuurlijk overnachten kan - onder meer - in een tipitent op Camping Betuwe in het Gelderse Kesteren.

Hamalandroute (253 km)

De Hamalandroute door het grensgebied van Nederland en Duitsland wijst de weg met bordjes, dat is nog eens makkelijk. (April 2021: houd er rekening mee dat reizen naar Duitsland momenteel niet mogelijk is i.v.m. de coronapandemie. Hier vind je meer informatie). Door oude dorpjes als Delden (NL) en Asbeck (D), langs moeras- en hoogveengebied Zwillbrocker Venn (D) en de bossen en heidevelden van het Buurserzand (NL). Je ontspant als vanzelf in de kleinschalige, soms glooiende landschappen met houtwallen, bosschages en kleine watertjes zoals de Berkel. Onderweg zijn de vele oliemolens, waterburchten en monumentale boerderijen als Erve Kots en Erve Brooks beslist een bezoek waard. Voor gezellige drukte kun je stoppen in het mooi gelegen Winterswijk. Twente, de Achterhoek en Münsterland op hun best in een mooie autoroute. Zin om te blijven slapen? Doen op een van de leuke campings met huurmogelijkheden, zoals Vakantiepark het Mölke in Zuma.

Zuid-Veluweroute (87 km)

Het landschap en de natuur spelen de hoofdrol in deze autoroute over het zuidelijke deel van de Veluwe. Deze door gletsjers gevormde glooiende zandgronden bleken door de eeuwen heen niet zo geschikt voor de landbouw. Zie daar het landschap van nu: nog steeds veel bos, afgewisseld met zandverstuivingen en heidevelden zo ver het oog reikt. Neem de Ginkelse Heide met zijn schaapskuddes, of de 90 meter hoge Posbank met vergezichten tot in Duitsland. Bijzonder: de schaduwrijke, soms zelfs steile hellingen tussen Apeldoorn, Rheden en Noord-Arnhem. Genieten van de natuur kan ook vanaf een terras of uitspanning, onder meer op de Posbank (Rheden, stukje van de route af), bij Het Leesten (bij Apeldoorn) en in populaire toeristenplaatsjes als Hoenderloo en Otterlo. Camping 't Schinkel is een feest voor kinderen en de omgeving ook: in Arnhem rij je langs 2 populaire uitjes: het Nederlands Openluchtmuseum en Burgers' Zoo.

Vestingstedenroute (160 km)

De oudste en langste waterlinie van Nederland is de Zuiderwaterlinie. Deze ketting van verdedigingswerken strekt zich uit van Grave in het oosten naar Bergen op Zoom in het zuidwesten van het land. Een minder bekende kant van Nederland misschien, want de meeste stadjes langs de Vestingstedenroute zijn klein. Klein, maar wel heel fijn. Terwijl je gezellig met de Maas mee-meandert naar het westen, ontdek je serieuze verdedigingsbolwerken als Grave, Heusden, Geertruidenberg en Willemstad. Juweeltjes zijn het. Plus enkele grotere vestingsteden, zoals 's-Hertogenbosch en Breda. Verdiep je ook in de geschiedenis van deze waterlinie. Zo vredig als de forten, bolwerken, linies en schansen nu in het landschap liggen, zo hard was de strijd toen, tegen onder meer de Fransen en de Spanjaarden. Neem er de tijd voor en blijf wat langer, bijvoorbeeld op Camping d'n Mastendol. Spannend overnachten in een Boshuis of Boomhut.

Bollenstreekroute

Deze kleurrijke route is natuurlijk op z'n mooist in het voorjaar, als de velden met narcissen, hyacinten en tulpen bloeien. Wanneer precies? Dat is afhankelijk van de zon en de temperatuur en verschilt dus per jaar. Je kunt het in de gaten houden op de website van de bollenstreek. Behalve de kleurenpracht is er nog veel meer te beleven onderweg met de Bollenstreekroute. Vissersplaats Katwijk aan Zee, badplaats Noordwijk aan Zee en duindorp Noordwijkerhout zijn charmant op hun eigen manier, maar hebben één ding gemeen: de zee en de duinen op loopafstand. Dan zijn de terrasjes en uitspanningen ook nooit ver weg, perfect voor een hapje, een drankje of een uitgebreide lunch - uiteraard zodra alles weer open is. Campings zijn wél open, daar haal je je maal af of maakt het zelf. Lekker slapen aan zee doe je op Camping De Zuidduinen.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd