9x de mooiste autoroutes van Nederland

Op je eigen tempo het land door

Nederland ontdekken met de vrijheid die je eigen auto biedt: deze autoroutes leiden je langs schitterende natuur en gezellige dorpen en stadjes. Picknickmand mee voor een culinaire pitstop (of plof neer bij een van de vele ANWB Gastvrijpunten op de routes) en als je het extra leuk wilt maken, pak je een overnachting mee.

1. Mergellandroute (110 km)

Sjoeën Limburg doet toch altijd buitenlands aan. Glooiend heuvelland, gevarieerde natuur in alle tinten groen, bochtige weggetjes met prachtige vergezichten over dorpjes met vakwerkhuizen, bossen, boomgaarden en grazige weilanden. De Mergellandroute voert onder andere door Slenaken, Eijsden en Noorbeek, mooie plaatsen om uit te stappen en rond te wandelen. En zonder een flink stuk Limburgse vlaai kun je natuurlijk niet huiswaarts keren.

Knoop er een nachtje aan vast, bijvoorbeeld op Panorama Camping Gulperberg, en neem de tijd om er lokale wijnen en bieren te proeven. Dit is immers het land van gastronomisch genieten.

Uitgelichte Gastvrijpunten op de route:

2. Heuvelrugroute (91 km)

In de vorige eeuwen waren de glooiende, bosrijke heuvels van de Utrechtse Heuvelrug in trek was bij welgestelde lieden uit de stad. Nog steeds is het een lommerrijk lustoord met statige buitenplaatsen en parken. De Heuvelrugroute brengt je langs meerdere monumenten die aan oorlogen herinneren, maar er nu vredig bij liggen. Neem Huis Doorn, waar de Duitse keizer Wilhelm II zijn toevlucht zocht na de Eerste Wereldoorlog. Of de Pyramide van Austerlitz, 23 meter hoog met een obelisk bovenop, gebouwd door soldaten van Napoleon.

Wie wakker wil worden in het groen, logeert op RCN Vakantiepark Het Grote Bos in Doorn.

Dorpstip: Lage Vuursche.

Uitgelichte Gastvrijpunten op de route:

3. Friese Merenroute (119 km)

Overal langs de Friese Merenroute speelt het water een belangrijke rol, nu én in de geschiedenis. Heeg heeft een lange historie als palingstad, Sneek is bekend van de Sneekweek en het skûtsjesilen. De route voert lang schippersstad Grouw, attractiepark Kameleondorp Terherne en Joure, de geboortegrond van Douwe Egberts. Het fotogenieke Sloten is de kleinste van de Friese elf steden, met grachten, stadspoorten en veel gezellige straatjes met mooie panden. En in de achtertuin het Slotermeer.

Wat de meeste stadjes met elkaar gemeen hebben zijn de oude trapgevels, grachten en kleine kerken. Én de pleziervaart die bijna overal tot in de stadscentra komt binnendrijven. Met haventjes, de nodige zwemplekken en natuurlijk talrijke zitjes langs het water.

Een topplek om te overnachten is Camping It Wiid, waar kanaaltjes en inhammen deel uitmaken van de camping zelf, in Nationaal Park De Alde Faenen.

4. Koggenroute (152 km)

Molens, havenstadjes en eindeloze uitzichten over weilanden, het Markermeer en het IJsselmeer: West-Friesland is Holland op en top en dat beleef je met deze Koggenroute. Niet voor niets heeft droogmakerij Beemster een plek verworven op de Unesco Werelderfgoedlijst. Dit staaltje landwinning is uniek, zeker voor het Nederland van de 17de eeuw. De havens van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik beleefden rond diezelfde tijd hun gloriedagen, en daar kun je nu nog van genieten dankzij een overdaad aan prachtige oude geveltjes, stadspoorten, kerken en grachten.

Die glorietijd kun je ook proeven in het Zuiderzeemuseum, een ode aan het leven aan en op de Zuiderzee, vóór de afsluitdijk.

Logeren kan op Camping Lodge 61.

Uitgelichte Gastvrijpunten op de route:

5. Lek en Lingeroute (107 km)

Hollands glorie in het klein, dat is deze autoroute langs mooie ministeden als Ameide en Heukelom, de vestingwerken van Fort Asperen en Nieuwpoort en de waternatuur van de Schoonrewoerdse Wiel. De Linge en de Lek slingeren prachtig door dit platte land van boerderijen, molens en uiterwaarden met zanderige baaitjes.

In glasstad Leerdam kun je de glasblazerij bezoeken, of er zelf heerlijk uitblazen langs de Linge. Maak een kanotocht of rondvaart over deze kleine rivier. Sta je weleens in de file bij Vianen? Laat dit mooie stadje langs de Lek niet links (of rechts) liggen en laat je verrassen door het historische centrum en de mooie ligging aan de rivier.

Avontuurlijk overnachten kan onder meer in een tipitent op Camping Betuwe in het Gelderse Kesteren.

Uitgelichte Gastvrijpunten op de route:

6. Hamalandroute (253 km)

Twente, de Achterhoek en Münsterland op hun best in een mooie autoroute: op de Hamalandroute door het grensgebied van Nederland en Duitsland wijzen bordjes je de weg.

Door oude dorpjes als Delden (NL) en Asbeck (D), langs moeras- en hoogveengebied Zwillbrocker Venn (D) en de bossen en heidevelden van het Buurserzand (NL). Je ontspant als vanzelf in de kleinschalige, soms glooiende landschappen met houtwallen, bosschages en kleine watertjes zoals de Berkel. Onderweg zijn de vele oliemolens, waterburchten en monumentale boerderijen als Erve Kots en Erve Brooks beslist een bezoek waard. Voor gezellige drukte kun je stoppen in het mooi gelegen Winterswijk.

Zin om te blijven slapen? Doe dat op een van de leuke campings met huurmogelijkheden, zoals Vakantiepark het Mölke in Zuma.

Uitgelichte Gastvrijpunten op de route:

7. Zuid-Veluweroute (87 km)

Het landschap en de natuur spelen de hoofdrol in deze autoroute over het zuidelijke deel van de Veluwe. De door gletsjers gevormde glooiende zandgronden bleken door de eeuwen heen niet zo geschikt voor de landbouw. Ziedaar het landschap van nu: nog steeds veel bos, afgewisseld met zandverstuivingen en heidevelden zo ver het oog reikt.

Neem de Ginkelse Heide met zijn schaapskuddes, of de 90 meter hoge Posbank met vergezichten tot in Duitsland. Bijzonder zijn de schaduwrijke, soms zelfs steile hellingen tussen Apeldoorn, Rheden en Noord-Arnhem.

Camping t Schinkel is een feest voor kinderen en de omgeving ook: in Arnhem rij je langs 2 populaire uitjes: het Nederlands Openluchtmuseum en Burgers’ Zoo.

Uitgelichte Gastvrijpunten op de route:

8. Vestingstedenroute (160 km)

De oudste en langste waterlinie van Nederland is de Zuiderwaterlinie. Deze ketting van verdedigingswerken strekt zich uit van Grave in het oosten naar Bergen op Zoom in het zuidwesten van het land. Een minder bekende kant van Nederland voor velen, want de meeste stadjes langs de Vestingstedenroute zijn klein. Terwijl je gezellig met de Maas meemeandert naar het westen, ontdek je serieuze verdedigingsbolwerken als Grave, Heusden, Geertruidenberg en Willemstad. Juweeltjes zijn het. Plus enkele grotere vestingsteden, zoals Den Bosch en Breda.

Verdiep je ook in de geschiedenis van deze waterlinie. Zo vredig als de forten, bolwerken, linies en schansen nu in het landschap liggen, zo hard was de strijd toen, tegen onder meer de Fransen en de Spanjaarden.

Neem er de tijd voor en blijf wat langer, bijvoorbeeld op Camping d'n Mastendol. Spannend overnachten in een Boshuis of Boomhut.

9. Bollenstreekroute

Deze kleurrijke route is natuurlijk op z’n mooist in het voorjaar, als de velden met narcissen, hyacinten en tulpen bloeien. Wanneer precies is afhankelijk van de zon en de temperatuur en dat verschilt dus per jaar. Je kunt het in de gaten houden op de website van de Bollenstreek.

Maar behalve de kleurenpracht is er nog veel meer te beleven op de Bollenstreekroute. Vissers- en badplaats Katwijk aan Zee, badplaats Noordwijk aan Zee en duindorp Noordwijkerhout zijn charmant op hun eigen manier, maar hebben één ding gemeen: de zee en de duinen op loopafstand.

Lekker slapen aan zee doe je op Camping De Zuidduinen.

Uitgelichte Gastvrijpunten op de route:

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd