Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarom de terugverdientijd van zonnepanelen niet alles zegt

En waar je dan nog meer op kan letten

Vraag je je wanneer (en of je) de investering in zonnepanelen terugverdiend? Vaak denk je bij een investering direct aan het terugverdienen van het geïnvesteerde bedrag. Maar is de terugverdientijd wel zo nuttig om de waarde van zonnepanelen te meten? In dit artikel duiken we dieper in deze vraag en ontdekken we waarom terugverdientijd belangrijk is, maar niet het hele verhaal vertelt. Ook belichten we andere cruciale aspecten die je niet uit het oog wil verliezen.

Wat betekent terugverdientijd eigenlijk?

Het begrip 'terugverdientijd' kan je zo complex of eenvoudig maken als je zelf wilt. Maar laten we eenvoudig beginnen. Stel je voor: je koopt zonnepanelen en laat ze installeren, wat natuurlijk geld kost. Maar zodra ze eenmaal op je dak liggen, begin je geld te besparen op je energierekening. De 'terugverdientijd' is dan de periode waarin de besparing op je energierekening gelijk is aan wat je oorspronkelijk voor de zonnepanelen hebt betaald. Gemiddeld genomen kun je verwachten dat je jouw investering in zonnepanelen in ongeveer 5 tot 8 jaar terugverdient als je kijkt wat je bespaart op je energierekening. Maar is dat alles wat je moet weten? Laten we eens kijken.

De onvoorspelbaarheid van terugverdientijd

We kunnen praktisch van een individuele dakpan zien hoeveel zon en schaduw erop valt. Daarmee kunnen we best wel hele goede berekeningen maken over hoeveel stroom je de komende 30 jaar op zou gaan wekken met bepaalde zonnepanelen. Dus hoeveel stroom (kWh) is met een kleine foutmarge echt wel goed te voorspellen, maar wat die hoeveelheid stroom jou gaat opleveren is dan weer lastiger. Weet jij bijvoorbeeld wat je volgend jaar betaalt voor stroom? Grote kans van niet. Laat staan wat de stroomprijzen over 7 jaar zullen zijn. Terwijl dit wel ontzettend veel invloed heeft op je terugverdientijd. 

En dan hebben we het alleen nog maar gehad over de stroomprijzen. Er zijn nog meer onzekerheden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de salderingsregeling? Hoeveel van je opgewekte stroom verbruik je zelf? En hoeveel lever je terug aan het net? Hoeveel gaat je energieleverancier je geven voor de stroom die je teruglevert? De antwoorden op deze vragen kunnen we redelijk schatten, maar echt met zekerheid garanderen dat dit het gaat worden? Dat niet. Onthoud dus ook als je een terugverdientijd te zien krijgt, dat die gebaseerd is op wat iemand voor jou heeft ingevuld op deze vragen.

Klinkt best onzeker die zonnepanelen?

Dat dan ook weer niet. Dat het lastig is om de exacte terugverdientijd te bepalen, maakt het gek genoeg nog geen onzekere investering. Als je zonnepanelen van een goede kwaliteit hebt, dan gaan ze minimaal 25 jaar mee. In sommige gevallen krijg je ook een vermogensgarantie, dat betekent dat je minimaal 25 jaar een bepaalde opwek kan verwachten. Dus of de terugverdientijd nou 3 jaar, 5 jaar of 8 jaar is. Je investering haal je er eigenlijk altijd ruimschoots wel uit.

Waar kan ik dan nog meer op letten?

De terugverdientijd kijkt puur naar wat jij bespaart op je energierekening, en ziet dat als het 'rendement' van je investering. Op zich helemaal niks mis mee, maar zoals we eerder zeiden kan het voorspellen wat onzeker zijn. Wat zijn dan dingen die je dan nog meer mee kunt nemen in je beslissing om zonnepanelen te nemen? Hieronder vijf belangrijke punten:

1. Zekerheid

We hebben het hiervoor over de onzekerheid van stroomprijzen gehad. Maar dat werkt ook andersom. Als je zonnepanelen hebt, dan weet je de komende 25 jaar zeker wat je betaalt voor een groot gedeelte van de stroom die je verbruikt. Nadat je de zonnepanelen hebt aangeschaft betaal je namelijk helemaal niks meer voor de opgewekte stroom die je zelf gebruikt. Stijgende stroomprijzen, energiebelastingen en meer. Jij bent zeker van je stroomprijs.

2. Woningwaarde

Vaak over het hoofd gezien als we het hebben over de terugverdientijd, maar je zonnepanelen worden niet meteen waardeloos zodra ze op je dak liggen. Het exacte effect op je woningwaarde verschilt per situatie, maar dat je huis er meer waard van wordt is eigenlijk wel zeker. Een groot gedeelte van je investering verdien je dus eigenlijk al terug zodra ze op je dak liggen.

3. Energielabel

Veel huizen stijgen direct een energielabel zodra de zonnepanelen op het dak liggen. Los van de woningwaarde die stijgt omdat er zonnepanelen op je dak liggen, heeft een beter energielabel ook een positief effect op je woningwaarde. Huizen met een beter energielabel kunnen vaak ook een hogere hypotheek krijgen, dus als je ooit gaat verkopen dan heeft je huis dat ook weer als streepje voor.

4. Duurzaamheid

Zonnepanelen produceren kost natuurlijk ook grondstoffen, er komt ook uitstoot bij kijken en ook bij het vervoer is dit het geval. Maar als we naar de CO2-uitstoot kijken, dan is de 'terugverdientijd' van je zonnepaneel al na ongeveer 2-3 jaar. Daarna voeg je dus nog jarenlang hartstikke schone energie toe aan je eigen en onze Nederlandse energiemix. 

5. Stroomnet

Je hebt misschien wel eens gehoord dat ons stroomnet al die zonnepanelen niet aankunnen. En hoewel daar zeker uitdagingen zijn, kunnen je zonnepanelen juist ook het stroomnet ontlasten als we slim omgaan met onze eigen opwek. In plaats van dat jij stroom van het net vraagt, kan je namelijk ook direct de opwek van je eigen dak gebruiken. Dat scheelt ons allemaal weer wat ruimte op het net. 

Conclusie

Belangrijkste om te weten is dat zonnepanelen in de meeste gevallen echt wel een interessante investering zijn. Je verdient ze alsnog hartstikke snel terug, maar dat kan een jaartje meer of minder worden afhankelijk van wat er in de toekomst gebeurt. Kijk dus vooral ook naar de andere voordelen die zonnepanelen je opleveren. Zo weet je bijvoorbeeld dat je door nu te investeren je de komende jaren zeker bent van een lage energierekening, ongeacht van wat de energieprijzen, belastingen of andere regelingen doen.

Ben je benieuwd wat de potentie is van jouw dak? Doe de gratis dakscan en plan een adviesgesprek in met één van onze deskundige Zonexperts. We maken samen met jou een uitgebreid plan van wat er mogelijk is op je dak, maar laten ook zien wat eventuele uitdagingen zijn. Zo krijg je een compleet beeld en maak je zelf met een goed gevoel de beslissing of zonnepanelen voor jou een interessante investering zijn.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 750.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.